"USR s-a angajat că va prelua mesajele societăţii şi le va transforma în legi, interpelări sau întrebări adresate Guvernului. Asta am făcut azi la Arad, unde USR Arad şi colegii mei din Comisiile pentru Agricultură ale Parlamentului Cristian Ghinea, Claudiu Prisnel şi George Marussi i-au ascultat pe agricultorii din judeţ pentru a duce problemele şi interesele lor în Parlament. Cadastrul, birocraţia şi regulile absurde sunt principalele piedici pe care le întâmpină. Pentru USR realizarea cadastrului general este o prioritate şi vom face presiuni asupra executivului ca acesta să fie realizat. Este inadmisibil ca doar 25% din teritoriul României să fie cadastrat", a scris Nicuşor Dan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, liderul USR anunţa, vineri, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, că USR a pregătit proiectul de lege care să limiteze accesul la funcţii publice pentru persoanele condamnate penal, urmând ca acesta să fie depus la Parlament, potrivit Mediafax.

„Probabil că lucrul cel mai interesant pe care l-am făcut în întâmpinarea a ceea ce oamenii aşteaptă de la noi este această iniţiativă legislativă care să limiteze accesul la funcţia publică pentru persoanele condamnate penal. A fost o solicitare constantă în protestele care au avut loc, în februarie, în România. Colegii noştri jurişti au preluat-o, au studiat deciziile Curţii Constituţionale, au studiat practica CEDO, au văzut care este limita între interesul public de a nu avea persoane cu calitate îndoielnică în funcţia publică şi dreptul individual de a fi ales. Am organizat, luni, o dezbatere şi soluţia pe care colegii noştri au găsit-o şi pe care o vor înainta în proiect de lege este ca pentru mult mai multe dintre infracţiunile prevăzute de Codul Penal, în afară de sancţiunea penală, prevăzută de Codul Penal, să existe o sancţiune complementară pe care judecătorul să poată să o pronunţe şi prin care să interzică accesul la funcţia publică pentru un număr de ani, în funcţie de infracţiune. Acesta este proiectul de lege la care s-a lucrat destul de mult şi acum este în faza în care el să fie depus la Parlament în numele USR”, afirma, la acel moment, liderul USR.

Potrivit liderului USR, în acest moment, această sancţiune complementară este obligatorie pentru şapte infracţiuni, este opţională pentru alte 70 şi “nu este deloc pentru toate celelalte”.

“Colegii mei o să vină cu o propunere de modificare a Codului Penal, în care să includă această sancţiune complementară. Această lege nu poate să funcţioneze retroactiv”, mai spunea Nicuşor Dan.

 

Citește și: