Clarice DINU
6320 vizualizări 13 iun 2011

Înainte să vadă pe masă proiectul de reorganizare administrativă promis de Emil Boc, parlamentarii UDMR de Harghita, Covasna şi Mureş au păreri împărţite când vine vorba de marja de negociere a Uniunii în privinţa grupării celor trei judeţe într-o singură regiune, cea a Ţinutului Secuiesc.

"Dacă există voinţă politică, partenerii de Coaliţie se pot aşeza la masă şi să găsească un compromis inteligent. (...) Hai să zicem nouă judeţe, nu opt şi să găsim o soluţie pentru solicitările noastre. Consider că după 21 de ani am scăpat de această povară ceauşistă că noi reprezentăm un pericol", a declarat pentru gândul deputatul UDMR de Harghita Antal Istvan. El a adăugat că varianta impusă public de democrat-liberali este de neacceptat, greşeala care se face fiind că a rămas încă percepţia că reprezentanţii Uniunii sunt consideraţi parteneri "numai ca să dăm din cap".

Tot din Harghita, senatorul Gyerko Laszlo spune şi el că UDMR va insista pe propunerea grupării celor trei judeţe într-o singură regiune, fără a respinge însă o negociere. "Cred că putem accepta cuplarea cu unul sau două judeţe, dar nu putem fi de acord cu varianta propusă de opt regiuni", a precizat el.

Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras crede că regiunea Harghita-Covasna-Mureş nu ar trebui negociată. "Actualele regiuni s-au format ca să atragă bani şi să reducă diferenţele de dezvoltare. Nu sunt însă eficiente, banii sunt luaţi tot de judeţele bogate. Problema cea mai mare nu a fost atât cofinanţarea, cât lobby-ul şi nimic nu ne garantează că această situaţie se va schimba. Dacă noi vrem să ne dezvoltăm, atunci ar trebui ca o regiune să fie formată din Harghita, Covasna şi Mureş", a declarat el, pentru gândul.

Din Mureş, deputatul Kelemen Atilla este rezervat când vine vorba de o negociere a Ţinutului Secuiesc şi califică inflamarea politicienilor pe acest subiect drept "o isterie". "Cele trei judeţe au apartinut tradiţional aceleiaşi regiuni şi geografic, şi din punct de vedere al intereselor comunităţii. Ar putea să fie în continuare împreună. Această isterie cu Ţinutul Secuiesc nu foloseşte nimănui", a declarat Kelemen pentru gândul.

Citește și: