Liliana RUSE
138 vizualizări 1 mar 2011

Vicepreşedintele Cristian Boureanu a avut un schimb dur de replici cu aşa-numiţii reformişti din PDL luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional. Mărul discordiei: propunerea grupului Monica Macovei - Cristian Preda - Sever Voinescu de a modifica statutul PDL, astfel încât persoanele pentru care s-a cerut trimiterea în judecată să fie suspendate din partid. Conform Hotnews, Boureanu s-a enervat atât de tare, încât l-a făcut pe Voinescu "tâmpit şi nesimţit". Vicepreşedintele PDL neagă însă faptul că i s-a adresat direct colegului său de partid şi spune că n-a făcut nicio referire directă la vreo persoană. "Am vorbit în general despre oameni care îşi fac campanie călcând orice principii în picioare, despre lipsa de coloană vertebrală şi despre intelectuali care, pe de o parte, vorbesc despre principii şi, pe de alta, au făcut carieră în PDL numai prin derogări de la statut", a declarat Boureanu pentru gândul. Contactat de gândul, Sever Voinescu a refuzat să comenteze incidentul.

"Tâmpiţi şi nesimţiţi" versus "hoţi şi corupţi"

Vicele pedelist susţine că nici măcar nu a vorbit direct în şedinţă, ci a discutat cu alţi câţiva colegi din partid: "Am spus că România este plină de politicieni tâmpiţi şi nesimţiţi care, pe de o parte, vorbesc populist despre principii, şi, cu prima ocazie când e vorba de interesele personale, nu ezită să le calce în picioare şi să sacrifice interesele partidului şi obiectivele de ansamblu ale societăţii. Nu m-am adresat direct niciunui coleg sau în timpul şedinţei. Am avut o discuţie cu alţi colegi despre politicienii tâmpiţi şi nesimţiţi, aşa cum, într-un alt colţ, se discuta despre politicieni hoţi şi corupţi. A fost o discuţie la modul general şi cred că împreună putem lupta pentru eliminarea ambelor categorii din politică".

"Dublul limbaj" al reformiştilor

Boureanu admite însă a fost deranjat de "dublul limbaj" al reformiştilor, care, pe de o parte, vorbesc despre eliminarea corupţilor din partid, dar, pe de alta, cer derogări "nenominale" pentru a putea candida: "Sunt un susţinător al competiţiei deschise în partid, dar mi-e greu să suport dublul limbaj în politică. Am văzut că dl. Cristian Preda spune despre mine că nu am citit cărţi. Eu nu spun acest lucru despre el, este decanul unei facultăţi, dar nu am nicio ezitare să spun că a citit cărţi, dar nu le-a înţeles sau le uită când e vorba. Există un grup care îşi face o campanie populistă pentru alegerile din partid şi, din păcate, se pare că nu au altceva de spus nici partidului şi nici votanţilor. Din cauza absenţei unei alte platforme politice şi economice există un grup care doreşte să introducă un sistem arbitrar care nu funcţionează în nicio democraţie occidentală".

Nemulţumiri faţă de statutul modificat

Boureanu recunoaşte şi că este nemulţumit de propunerile celor trei de modificare a statutului: "Prin modificările propuse la statut, un politician care a încălcat legea sau a adus prejudicii partidului poate fi suspendat sau exclus în funcţie de gravitatea acţiunilor sale. În prezent, dacă pentru orice politician un judecător decide arestarea este suspendat automat din partid. Faptul că există situaţii în care acest lucru nu se întâmplă se datorează exclusiv lipsei de voinţă politică sau situaţiilor în care nu există evidenţe clare legate de comiterea faptei sau măcar o decizie judecătorească. E trist că grupul intelectualilor reformişti nu face diferenţa între rolul procurorilor de a urmări interesele statului şi cel al judecătorilor care stabilesc clar vinovăţia".

Citește și: