431 vizualizări 26 iul 2010

Un nou sondaj IRES, realizat în perioada 21 - 23 iulie, arată că românii sunt foarte interesaţi de tot ceea ce are legătură cu trecutul sau prezentul familiei Ceauşescu. Astfel, 87 la sută dintre ei spun că sunt la curent cu deshumarea Ceuşeştilor, 59 de procente susţinând că nu s-au îndoit nicio clipă de faptul că, cei doi, erau îngropaţi în cimitirul Ghencea.

La 20 de ani de la executarea sa, la Târgovişte, Nicoale Ceauşescu împarte în două populaţia României. Aproape 50 la sută dintre ei (49 de procente, mai exact) spun că a fost un preşedinte bun, 71 la sută susţin că nu şi-a meritat soarta, iar 84 dintre ei nu l-ar fi condamnat la moarte dacă ar fi făcut parte din completul de judecată, aceştia susţinând că fostul dictator nu a avut parte de un proces corect. Interesant este că 68 la sută dintre conaţionali susţin că ar trebui pedepsiţi tocmai cei care l-au condamnat la moarte pe Nicolae Ceauşescu.

Românii spun că trăiau mai bine în comunism şi vorbesc frumos despre acea perioadă

Imaginea fostului dictator pare atât de luminoasă acum, privind restrospectiv lucrurile, pe fondul situaţiei economice actuale, despre care românii nu au o părere bună. Astfel, 63 la sută dintre ei susţin că trăiau mai bine în comunism, faţă de 23 de procente care spun că trăiau mai rău, 9 la sută aflându-se, spun ei, în aceeaşi situaţie. În familie, românii vorbesc mai mult de bine decât de rău despre perioada dinainte de 1989, 57 la sută dintre ei considerând că era mai bine atunci decât astăzi.

"Partidele comuniste nu ar trebui interzise prin lege"

Şi dacă despre Ceauşescu şi epoca sa, respondenţi au o părere bună, nici despre partidele comuniste n-au o părere prea rea. 57 la sută dintre ei sunt de părere că acestea nu ar trebui interzise prin lege, iar în ceea ce priveşte ideologia, 68 la sută sunt de părere că regimul comunist a fost o idee bună, dar aplicată greşit.

Ceauşescu, un contracandidat serios pentru Cotroceni

Ca un corolar al acestei viziuni asupra comunismului şi a "Epocii Ceauşescu", 41 la sută dintre români l-ar vota astăzi pe Ceauşescu pentru Cotroceni, dacă ar mai fi posibil acest lucru. Cu un amendament: să nu mai fie însoţit de Elena Ceauşescu, despre care respondenţii, în proporţie de 67 la sută spun că a fost un conducător rău.

Vasile Dâncu: 80 la sută dintre absolvenţii de liceu vor să plece

Preşedintele IRES, Vasile Dâncu, analizând cifrele sondajului: "Datele nu arată că oamenii au luat-o razna, ci mai degrabă că trăim o criză de identitate a poporului român. Lipsa unui proiect naţional, lipsa unor repere care să dirijeze evoluţia României spre ceva îi face pe oameni să caute repere în trecut". Dâncu mai spune că, cea mai plauzibilă explicaţie este "opţiunea unor tineri pentru o valorizare pozitivă a figurilor trecutului". "Crizele de identitate sunt asociate cu adevarate tulburări de conştiinţă ale popoarelor. Sunt aproape 90% dintre români care spun că lucrurile merg într-o direcţie greşită şi, dintre absolvenţii de liceu, aproape 80% îşi văd viitorul în emigraţie, undeva departe de locul în care sunt acum, într-un viitor ceţos, fără determinări concrete. Sunt doar o parte din reperele unei stări de anomie sau crize de identitate pe care le resimţim în multe din judecăţile pe care le facem", mai spune Vasile Dâncu. El susţine, de asemenea, că aici apare şi o degringoladă politică legată de mobilizarea excluşilor, a electoratului dependent care se plimbă mereu spre cei care deţin puterea. "În 2005, Traian Băsescu a preluat acest electorat de la Iliescu, iar acum acest electorat se întoarce înapoi, după ce Traian Băsescu le taie pensiile şi pare clar că partidul său va pierde următoarele alegeri", conchide preşedintele IRES.

Citește și: