Departamentul Social - Mediafax
5428 vizualizări 18 feb 2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat, pe site, detalii din procesul deschis de fostul procuror-şef DNA, instanţa europeană adresând patru întrebări părţilor.

Comunicatul CEDO

Cele patru întrebări adresate de CEDO sunt:

1. Este articolul 6§1 din Convenţia (Europeană a Drepturilor Omului) aplicabil în acest caz (vezi Baka v. Hungary (GC), no. 20261/12, 23 June 2016)?

2. Dacă da, a avut reclamanta acces la o instanţă pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor sale civile în legătură cu demiterea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în conformitate cu articolul 6 § 1 din Convenţie?

3. Având în vedere afirmaţiile reclamantei, potrivit cărora demiterea sa ar fi rezultatul părerilor sale exprimate public în calitate profesională, a existat o imixtiune în dreptul său la libertate de exprimare, potrivit articolului 10 § 1 din Convenţie. Dacă da, acestă imixtiune era prevăzută de lege şi necesară în conformitate cu termenii articolului 10 § 2?

4. Reclamanta a avut la dispoziţie o cale de atac concretă în plan naţional, aşa cum prevede articolul 13 din Convenţie?

Comunicatul CEDO

În decembrie 2018, Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocată de la conducerea DNA. Ea susţine că i-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Motivele invocate în acţiune vizează faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a hotărât revocarea lui Kovesi din funcţie, deşi aceasta nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu a fost citată în faţa Curţii Constituţionale şi nu a avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de "intervenientă" pentru a exprima un punct de vedere în apărare.

Kovesi a precizat că nu doreşte repunerea în funcţie, nici despăgubiri materiale, ci doar recunoaşterea abuzului din cazul său.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat că o decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi supusă controlului CEDO, deoarece este definitivă.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a respins cererea Laurei Codruţa Kovesi de recuzare a şefului Secţiei de Investigare a Infraţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, au precizat pentru Mediafax, surse judiciare. Cererea de recuzare a lui Gheorghe Stan a fost respinsă deoarece, în articolul 67 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedură penală, legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării.

De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţase că solicitarea de recuzare a şefului de Secţie de anchetare a magistraţilor, formulată de Laura Codruţa Kovesi în dosarul ei, este fără obiect, deoarece Gheorghe Stan nu instrumentează cauza fostei şefe DNA.

 

Citește și: