Cătălina Mănoiu
4615 vizualizări 11 mar 2016

"Datorită CCR, acum suntem într-un moment care vizează în mod fundamental viitorul şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului. Ce facem cu interceptările convorbirilor telefonice? Avem 2 variante: una de mijloc (…), alta fundamental democratică, (…) scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM şi asociaţiile magistraţilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare'', a declarat Traian Băsescu, printr-o postare pe Facebook.

Fostul preşedinte susţine că scoatera din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor ''va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată''.

Această soluţie ''nu implică şi costuri suplimentare consistente, dar necesită voinţă politică şi curaj'', a mai spus Băsescu.

''Eu asta aş cere dacă astăzi aş fi preşedinte'', a concluzionat el.

Varianta ''de mijloc'' precizată de Traian Băsescu ar fi ''partajarea platformei existente către toate instituţiile cu atribuţiuni de supraveghere tehnică''.

''Este o soluţie de moment, mult mai riscantă decât cea de până acum şi care nu peste mult timp va trebui schimbată'', a apreciat fostul şef de stat.

Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri că ordonanţa de urgenţă pe tema interceptărilor care va fi adoptată de Executiv reprezintă o soluţie ''de moment cel puţin'', având în vedere că prioritatea este ca procesul de cercetare în justiţie să nu fie întrerupt.

''Este soluţia de moment cel puţin. E important să nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere şi pe urmă va fi timp să vedem dacă sunt alte soluţii mai bune, dar important este să nu se întrerupă procesul de cercetare în justiţie'', a spus primul-ministru.

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul ordonanţei de urgenţă privind interceptările.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil proiectului ordonanţei de urgenţă privind interceptările, dar cu câteva observaţii, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, joi, că parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări, proiectul de ordonanţă de urgenţă urmând să fie avizat vineri în CSAT şi apoi aprobat în şedinţa extraordinară a Guvernului.

Citește și: