Vasile Magradean
3505 vizualizări 28 iul 2018

”România a intrat în urmă cu o sută de ani în epoca modernă. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment de sărbătoare, dar îi rugăm să ne înţeleagă că din punctul nostru de vedere nu avem ce sărbători”, a afirmat premierul ungar.

Discursul lui Viktor Orban cu tema "Ungaria şi Europa Centrala se reînnoiesc" a fost oprit de aplauzele celor prezenţi şi a fost ţinut în limba maghiară.

Apoi, premierul Ungariei a continuat spunând că ”România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

Viktor Orban a postat şi un mesaj pe contul său de twitter, unde adaugă o serie de fotografii de la Tuşnad, fără a face referire la discursul de astăzi. ”Fiecare ţară are dreptul să-şi apere graniţele şi tradiţia creştină,” scrie Orban, ”şi să spună nu migraţiei.”

Cea de-a 29 ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad (Bálványos) se desfăşoară între 24 şi 29 iulie, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.

Subiectele abordate în cele aproximativ 30 de corturi în care se organizează programe urmăresc, printre altele, politica naţională maghiară şi problemele minorităţii maghiare din România. Premierul Ungariei participă în fiecare an la acest eveniment.

Înainte cu puţin timp de discursul lui Orban, Eugen Tomac, liderul PMP, a criticat  prezenţa la Băile Tuşnad a premierului ungar, spunând că este revoltător faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, îl lasă pe acesta să se comporte la Tuşnad ca şi cum ar fi premierul României."Isten éltessen, Románia!” În Anul Centenar, Viktor Orban sărbătoreşte nestingherit, la Băile Tuşnad, cele mai mari concesii făcute de România Ungariei în ultima sută de ani. Faptul că statul român nu este reprezentat la nivel înalt la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, pentru a pune limite discursului radical antiromânesc, confimă încă o dată modul nostru de a face politica externă: cu mâinile la spate. Profitând că patriotismul a pierdut orice scaun de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ungariei a reuşit, fără dificultăţi, să pună autorităţile române la treabă în slujba intereselor maghiare", a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

 

Citește și: