Departamentul Politic
755 vizualizări 3 feb 2019

„Da, este posibil să fie. Noi avem o apreciere deosebită pentru domnul Călin Popescu Tăriceanu. Dumnealui e un candidat redutabil, indiferent dacă din partea ALDE sau a coaliţiei. Nu ştiu ce vom hotărî. Noi deocamdată ce am hotărât, şi este public acest lucru, e că în momentul în care vom stabili alegem opţiunea, ori merge şi PSD cu un candidat şi ALDE cu un candidat, ori vom alege un candidat comun, care se va stabili la ora respectivă cine este”, a declarat Doina Pană, duminică la Antena 3.

Reacţia vicepreşedintelui PSD vine în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seara, că se „gândeşte serios” la o candidatură la alegerile prezidenţiale din acest an. El a mai spus că nu a fost luată o decizie dacă va candida din partea alianţei PSD-ALDE sau dacă va candida din partea formaţiunii pe care o conduce.

Tăriceanu a adăugat că PSD şi ALDE vor face sondaje care să permită o analiză socio-demografică solidă şi care să permită luarea unei decizii bune, cu şansele cele mai mari de câştigare a alegerilor.

 

Tot duminică, după Comitetul Executiv se vor întâlni şi grupurile parlamentare ale PSD pentru a stabili membri în Biroul Permanent la Camera Deputaţilor şi Senat, cât şi pentru a face noi nominalizări în pentru unele comisii de specialitate ale Parlamentului. Deciziile cu privire la birourile permanente vin şi în contextul în care Georgian Pop, care era secretar al Biroului Permanent al Camerei, a anunţat zilele trecut că demisionează din PSD şi se alătură Pro România.

La şedinţa CEx a partidului va participa şi premierul Viorica Dăncilă, care este şi preşedinte executiv al PSD. Surse politice au precizat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici va fi şi el prezent la reuninea social-democraţilor.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a spus, pentru MEDIAFAX, că va fi prezentat şi proiectul de buget pentru 2019, care urmează să fie votat marţi de Guvern, iar apoi intră în procedură parlamentară. Social-democratul a precizat că e prea devreme să fie discuţii despre alegeri.

 

„La partid vor fi decizii politice, în funcţie de cum ne poziţionăm în viitor. Acolo unde au fost probleme în anumite organizaţii, de exemplu, Brăila, unde a plecat Tudose, acolo o să se numească o conducere interimară. La CEx vom discuta chestiunii de partid, de organizare, de eficientizare, iar la grupuri, priorităţile legislative. Sunt câteva comisii unde nu avem preşedinţi, vicepreşedinţi şi aşa mai departe. Chestiuni organizatorice. E normal să se facă nominalizări pentru Biroul Permanent şi la Cameră şi la Senat, completări la comisii. Se va prezenta în CEx şi proiecţia de buget ce va intra în dezbatere în Parlament, săptămâna viitoare, după ce o votează marţi Guvernul”, a declarat Florin Iordache, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că o temă abordată la CEx al PSD va fi bugetul pe 2019. El a precizat că trebuie să existe dialog între toţi membrii Comitetului Executiv, iar în cazul în care vor fi discuţii pe grupuleţe între social-democraţi, atunci „responsabilii să îşi asume”.

"În CEx al PSD se va discuta despre buget. Un subiect foarte important pentru viitorul României. Trebuie găsite cele mai bune soluţii pentru ca autorităţile locale să fie mulţumite. Nu în ultimul rând trebuie crescut bugetul pentru investiţii continuând creşterea veniturilor. Ne trebuie un buget realist raportat la programul de guvernare. Sunt convins că prin dialog vom găsi în echipă cele mai bune soluţii. Toţi trebuie să ne implicăm. Dacă se merge pe discuţii pe grupuleţe atunci responsabilii să îşi asume”, a afirmat Victor Negrescu.

 

Despre demisiile din ultima perioadă din PSD, Negrescu consideră că „trebuie trecut peste mize personale şi reunificată stânga românească”.

„Eu sper ca PSD să transmită un mesaj de unitate în contextul politic actual şi al plecărilor din partid. Trebuie trecut peste mize personale şi reunificată stânga românească. PSD este cel mai mare partid din România şi trebuie să îşi asume această responsabilitate dacă nu vrea ca erodările să continue. Consider însă că putem discuta despre aceste lucruri în partid şi cred că trebuie să gândim o nouă strategie pentru Partidul Social Democrat”, a conchis social-democratul.

În această săptămână mai mulţi social-democraţi au demisionat din PSD şi au aderat la Pro România.

Astfel, fostul premier Mihai Tudose a anunţat, marţi pe Facebook, că se înscrie în partidul lui Victor Ponta, afirmând că a constatat cu tristeţe că o parte din actuala echipă de conducere a PSD a înlocuit agenda publică cu agende personale.

Şi deputatul Georgian Pop a anunţat, joi, că demisionează din PSD şi se înscrie în Pro România, precizând că cei care conduc în prezent PSD nu înţeleg că prin politică trebuie să uneşti oamenii şi că de când este preşedintele PSD, Liviu Dragnea a divizat întreaga societate. Pop era secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

 

De asemenea, deputatul Oana Silvia Vlăducă a anunţat, vineri pe Facebook, că demisionează din PSD pentru a se înscrie în Pro România, precizând că multe din valorile partidului s-au pierdut de când formaţiunea „a intrat în zodia nefastă a unui lider nefast”. Tot vineri, deputatul Corina Bogaciu, care a demisionat din PSD în luna noiembrie a anului trecut, a anunţat că s-a înscris în Pro România.

Nu în ultimul rând, senatorul Adrian Ţuţuianu, exclus anul trecut din PSD, a aderat la formaţiunea fondată de fostul premier Victor Ponta.

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Citește și: