Departamentul Politic
3667 vizualizări 2 sep 2018

Preşedintele PD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la Neptun, după şedinţa grupurilor parlamentare ale partidului, că s-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să emită ordonanţă de urgenţă cu privire la anularea protocoalelor şi a efectelor acestora.

"Situaţia creată de protocoale, mai ales ultimul apărut în spaţiul public. Nu cel transmis de SRI şi Parchetul General, ci cel de care nu vor să vorbească. I s-a cerut premierului Viorica Dăncilă ordonanţă prin care să anuleze protocoalele şi efectele acestora. I-am spus că avem un proiect de lege depus de mine şi Călin Popescu Tăriceanu... se pot inspira de acolo. Dar e foarte multă nemulţumire generată de protocoale şi de informaţiile că două treimi dintre magistraţi să aibă dosare. Ridică semne de întrebare cu privire la libertatea lor de a lua decizii", consideră Dragnea. "E normal să fie protocoale între Parchetul General şi SRI? Unii care au vrut să devină eroi, care erau oripilaţi şi stăteau pe cel din 2016..."

Dragnea crede că Guvernul trebuie să vină cu o soluţie, în termen rezonabil, pentru ca oameni nevinovaţi să nu execute pedepsele influenţate de protocoale.

"Ce i-am cerut doamnei premier în faţa colegilor din grupurile parlamentare să discute în Guvern, să se consulte cu colegii care pot avea competenţe şi să vadă ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca zecile, miile care ori au fost condamnaţi pe nedrept ori pe baza unor probe, folosind nişte proceduri ilegale, să poată să aibă şansa să nu ispăşească o pedeapsă, nu ştiu care e. Că e amnistie, că e propunere lui Tudorel Toader cu revizuirea, dar problema e pe masă. Indiferent cât încercăm să ţipăm, această problemă rămâne. Ne facem rău ca naţiune dacă o punem sub preş", a declarat Liviu Dragnea, la Neptun. "Guvernul trebuie să îşi asume ceva. Să vină cu o propunere, lucrurile nu pot rămâne aşa. Vreti să stăm cu buboiul ăsta?".

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, după şedinţa CEx al PSD, că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe Teodor Meleşcanu să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

"Îmi aduc aminte de încă o solicitare transmisă doamnei premier, ca Teodor Meleşcanu să pornească procedura de rechemare în ţară a lui George Maior. Ştiţi procedura: Ministerul de Externe-premier-preşedinte", a precizat Liviu Dragnea.

"Nu vreau să mă pun nici în locul ministrului de Externe, nici în locul premierului şi să spun eu care sunt argumentele sau ce trebuia să spună George Maior, dar eu cred că ar trebui rechemat, pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. În ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în SUA, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Totuşi, teoretic, ambasadorul nu e politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem. Asta i s-a cerut primului ministru. Dacă domnul ministru Meleşcanu va analiza din punct de vedere diplomatic, juridic, că nu este oportun, o să discutăm în coaliţie."

George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat luni, că scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

"Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar," declara Maior.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunile asupra judecătorilor.

Liviu Dragnea anunţă că şi activitatea actualului director al SRI trebuie analizată de Comisia Parlamentului.

”I s-a cerut foarte ferm domnului Claudiu Manda să analizeze cu celeritate la comisie activitatea domnului director Helvig, în legătură cu ultimul protocol, de care comisia nu a fost informată. (...) Am discutat ca schimbarea legislaţiei privind securitatea naţională să purceadă rapid. Acolo se va discuta şi despre posibilitatea înfiinţării acelei agenţii. Eu nu am o idee proastă despre înfiinţarea agenţiei naţionale de interceptări. Eu vreau să înceapă aceste dezbateri şi vreau să închidem, pentru că discutăm de nişte structuri care au ieşit din matcă, indiferent ce comunicate se dau, au ieşit din matcă”, afirmă Dragnea.

Preşedintele PSD a fost informat că ar exista un protocol până şi cu TVR şi cere un răspuns din partea reprezentanţilor instituţiei.

"Am auzit că este protocol între DNA şi TVR1. Vorbesc serios. (...) Cineva mi-a spus ieri. Dacă e aşa, e un lucru grav. Chiar aş vrea ca măcar TVR să spună, că la DNA nu are cine să vorbească. Cineva să ne spună. Informaţia este adevărată? De ce ar trebui să fie un protocol secret? De când are dreptul o instituţie judiciară să clasifice un protocol? În primul rând, de ce trebuie să îl facă? E grav dacă există la TVR un asemenea protocol. Şi dacă conducerea TVR ştie că este un asemenea protocol şi tace este foarte grav".

 

Citește și: