Ana Petrescu
709 vizualizări 13 iun 2019

16:02 Marian Oprişan, despre Şerban Nicolae: Are experienţa necesară, e matur, e un bărbat puternic

Marian Oprişan a declarat joi, la finalul CEx al PSD, că Şerban Nicolae este un „bărbat puternic”, referindu-se la o posibilă candidatură a acestuia pentru alegerile prezidenţiale. El a precizat că PSD este un „organism viu, care reacţionează”, privind alegerea datei Congresului pe 29 iunie.

Citeşte continuarea...

15:54 Dăncilă, despre candidatura la şefia PSD: Nu voi merg cu o echipă

Preşedintele interimar al PSD a afirmat că nu va merge cu o echipă în candidatura pentru şefia partidului, după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora premierul va face tandem la conducerea formaţiunii cu Marian Oprişan şi Niculae Bădălău.

„Da, eu sunt hotărâtă să candidez dar aceasta nu împiedică alţi colegi sau colege să candideze, sunt hotărâtă să candidez pentru că eu cred că pot să aduc echilibru în acest moment, pot să aduc consens şi pot să am o abordare care să unească organizaţiile PSD şi să dea un impuls fiecăruia ca să ne mobilizăm pentru alegerile prezidenţiale. Pentru că eu chiar cred că pot face acest lucru, iar dincolo de persoane este important ceea ce putem să facem în perioada următoare astfel încât PSD să câştige alegerile prezidenţiale”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul CEx, întrebată dacă este decisă 100% să candideze la şefia PSD.

Întrebată dacă îi va avea în echipă pentru funcţiile de preşedinte executiv şi secretar general pe Marian Oprişan şi Niculae Bădălău, dacă va fi aleasă, Dăncilă a răspuns: „Am auzit şi eu această versiune, este liber fiecare coleg să candideze şi fiecare colegă, eu nu voi merge cu o echipă, nu voi veni în faţa Congresului să spun eu candidez la preşedinţia partidului în condiţiile în care preşedintele executiv este X secretar general este Y. pentru că această abordare mi s-ar părea o abordare incorectă faţă de toate colegele şi toţi colegii mei. Lista este deschisă şi am aceeaşi susţinere pentru toţi colegii şi toate colegele. Eu am vorbit în numele meu şi sunt convinsă că cei care vor candida şi la preşedintele partidului şi la preşedinte executiv şi la secretar general sunt oameni de valoare şi care pot face faţă cu succes acestor funcţii”.

În spaţiul public au apărut informaţii că Viorica Dăncilă va avea în echipa de conducere, dacă va fi aleasă preşedinte al PSD pe Marian Oprişan şi Niculae Bădălău.

Referitor la subiect, Robet Negoiţă, primarul sectorului 3, a catalogat drept „un coşmar” echipa formată din Dăncilă-Oprişan- Bădălău, susţinând că Executivul este cel care timp de trei luni a furat banii primărilor.

15:29 Dăncilă, despre sondarea prezidenţiabilului PSD: Oricine îşi poate exprima dorinţa

Preşedintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a declarat joi, după şedinţa CEx, că orice membru al formaţiunii poate fi testat, dacă îşi manifestă intenţia de a participa la prezidenţiale. Dăncilă a spus că aceleaşi reguli se aplică şi lui Şerban Nicolae sau Liviu Pleşoianu.

Citeşte continuarea...

15:22 Dăncilă, despre pactul propus de preşedintele Iohannis: Nu avem de ce să semnăm acest pact

Premierul Viorica Dăncilă, a declarat joi, la finalul CEx al PSD, că partidul pe care îl conduce interminar nu se va prezenta la semnarea pactului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis privind semnarea Acordului Politic Naţional care vizează consolidarea parcursului european al României.

”Nu, nu am fost invitată. Probabil s-a luat în calcul şi declaraţia pe care am făcută în legătură cu acest pact. Noi am spus că vrem să depunem amendamente şi atâta timp cât amendamentele mele nu se regăsesc în acest pact, nu avem de ce să semnăm acest pact”, a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, joi, de la ora 16.00 la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor de Opoziţie pentru semnarea Acordului Politic Naţional care vizează consolidarea parcursului european al României.

Premierul Viorica Dăncilă spunea, pe 7 iunie, că preşedintele trebuie să iasă din logica de campanie electorală.

Liderul interimar al PSD i-a propus şefului statului un set de principii şi valori obligatorii pentru România, printre care înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii, condamnarea ingerinţelor de orice fel în actul de justiţie - inclusiv a protocoalelor secrete - şi înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii.

15:10 Anunţ în CEx-ul PSD: Şerban Nicolae şi-a anunţat dorinţa de a candida la prezidenţiale

Senatorul PSD Şerban Nicolae şi-a anunţat, în şedinţa Comitetului Executiv de joi, dorinţa de a candida la alegerile prezidenţiale, au declarat surse din partid pentru Mediafax.

Citeşte continuarea...

15:00 Adrian Năstase, mesaj în timpul CEx al PSD: Să fim un partid şi nu o asociaţie de grupuleţe

Fostul premier Adrian Năstase a scris joi, pe blog, în timpul şedinţei CEx al PSD, discursul pe care l-a ţinut în anul 2008, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD, care, spune fostul lider social-democrat, se potriveşte situaţiei de acum a partidului.

Adrian Năstase vorbea în 2008 despre renaşterea partidului, în timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, invocând istoria indelungată a PSD „la fel de îndelungată ca şi democraţia românească”, făcând apel la social-democraţi să îl citească înaintea votului la moţiune, de congres şi înainte de campania pentru prezidenţiale.

„N-ar trebui să uităm că suntem principalul partid de stânga, că asta înseamnă forţa şi că dacă chiar trebuie să existe frică în legătură cu PSD, nu noi suntem cei care ar trebui să ne temem. Cu o condiţie: să fim un partid şi nu o asociaţie de grupuleţe uşor de cucerit, una după alta”, se arată în mesajul fostului premier.

Redăm integral discursul lui Adrian Năstase de la Consiliul Naţional al PSD din anul 2008.

„Doamnelor si domnilor, Dragi colegi,

… Nu vreau sa credeti ca ma refugiez intr-un trecut caldut. Vreau insa sa cred ca acesta este un loc unde putem sa realizam un obiectiv destul de important – sa reafirmam cine suntem. Si cred ca este, acum, dupa trei ani, pentru noi toti, o sansa sa depasim definitiv acea perioada in care paream rusinati sau speriati de partidul din care făcem parte.Nu era pentru prima data, pentru cei mai vechi in partid , va aduceti aminte formulele „criptocomunisti”, „neocomunisti”, „dinozauri” sau „pui de dinozauri” sau „parinti” de dinozauri . Toate formulele pe care puteau sa le inventeze cu o propaganda extrem de agresiva a dreptei impotriva noastra.

Ni s-a spus, si ni se spune in continuare, se ca suntem demodati. Am incercat uneori, si ma intreb daca a fost bine,am incercat sa ne croim alte haine, chiar daca nu cadeau bine pe noi. Ni se spunea ca suntem răi, necinstiti si nepriceputi si incepuseram sa ne privim noi insine cu suspiciune, ca si cum am trait o vreme un vis in care se adunau, ca intr-un cosmar, greselile.

Uitam atunci, sau ni se sugerase sa uitam, ca un partid inseamna mereu doua lucruri: un grup de oameni cu anumite idei si un electorat care se regaseste in acele idei.

Pe parcursul ultimilor ani, dragi colegi, electoratul nostru ne-a asteptat si cred ca ne asteapta, in continuare, la o nouă intalnire, cu si mai multele probleme ce asteapta solutii. Partidul nostru nu a fost intotdeauna foarte iubit, dar el a fost respectat. A fost respectat pentru solutiile pe care le-a adus la problemele tarii, pentru proiectele care le-a lansat si pe care a stiut sa le duca la indeplinire, pentru oamenii sai – cel mai adesea profesionisti, oameni serioasi, oameni respectabili.Tara asteapta de la noi, din nou, aceeasi atitudine. Este important de aceea sa reincepem sa vorbim cu ei, sa gandim campania electorala care va urma in termenii unui dialog care sa puna accentul pe solutii.Pentru ca am vorbit despre perceptia noastra, uneori mai buna, alteori mai putin buna, despre perceptia la televiziuni sau in mass media as vrea sa va spun ca in ciuda aparentelor, presa scrie uneori, poate chiar indirect – sau direct in anumite situatii – numeroase lucruri bune despre noi…

Iata, stim ca peste granitele tarii muncesc astazi milioane de romani care trimit in tara anual miliarde de euro. Acest proces a inceput din momentul in care noi am reusit eliminarea vizelor pentru spatiul Schengen si circulatia acestor oameni a devenit libera. Oricare dintre proiecte are parti bune si parti rele. Vedem acum si partile rele ale acestui proiect, pe care insa, in urma cu sapte- opt ani, toti romanii il asteptau cu infrigurare. Sa incercam sa vedem mai departe – a doua faza -, care este solutia pentru ca romanii sa aibe si salarii decente dar sa poata sa aibe si grija de copiii lor, acasa la ei…

Dragi colegi,

Daca exista, totusi, un motiv pentru care unii dintre noi mai stau cu privirea in pamant si cauta solutii acolo unde nu exista, acest motiv este frica. Si vreau sa va vorbesc astazi despre ceea ce cred eu ca, in momentul de fata, marcheaza viata publica si viata partidului dar si viata personala a romanilor, in tara. Din pacate, frica tinde sa devina o institutie distincta in Romania. Ea tinde sa devina o fantoma cu drept de decizie in partide, cu drept de vot in parlament sau la urne.

Sa incep cu inceputul, frica din PSD. Frica din PSD are la baza frica de PSD. Daca am fi devenit cu adevarat un partid mort, fara viitor, nimeni nu s-ar mai fi straduit macar sa ne spuna asta. Am fi constatat-o probabil si singuri. Dar ni s-a spus, trei ani, ca am iesit din istorie pentru ca eram cel mai mare partid si toti adversarii nostri, separat sau impreuna, au o anumita caracteristica: sunt incapabili sa conduca. Ei pot deveni cu adevarat importanti doar daca noi am deveni cu adevarat o amintire.

Asa s-a nascut, la inceputul lui 2005, conceptul de “partid blestemat”, partidul din care nu e bine sa faci parte iar daca faci, totusi, parte din el, e bine sa te straduiesti sa-l rupi in bucati. Ni s-a sugerat sa ne fie frica de apartenenta noastra, de colegii nostri, de trecutul nostru, de ideile noastre, de guvernarea noastra.

Mai presus de orice, ni s-a sugerat sa ne gasim solutii individuale, fiecare pentru el, negociind cu unii si cu altii diverse formule cetoase, indaratul unor usi inchise. De frica. Daca exista intr-adevar o formula prin care acest partid poate fi distrus, atunci aceasta este. PSD a depasit mereu perioadele dificile prin unitate. Si tot prin unitate a reusit perioadele lui bune. Cei care ne-au studiat, stiu lucrul asta. Nici noi nu ar trebui sa-l uitam. Să fim, din nou, o echipă unită!

N-ar trebui sa uitam ca suntem principalul partid de stanga, ca asta inseamna forta si ca daca chiar trebuie sa existe frica in legatura cu PSD, nu noi suntem cei care ar trebui sa ne temem. Cu o conditie: sa fim un partid si nu o asociatie de grupulete usor de cucerit, una dupa alta.

Frica din PSD nu e decat o parte din frica generala care tinde sa se instaureze in viata publica din Romania. Exista fara indoiala si frici politice sanatoase. Teama de electorat spre exemplu. Teama ca un proiect nu e suficient de bine construit.Teama ca relatia noastra cu cetatenii nu este pe frecventa cea mai buna. Dar noi nu vedem aceste lucruri. Noi vedem de fapt, astazi, teama de DNA, teama de propriii parteneri, teama de propriii colegi, teama de dimineata urmatoare in care nu se stie ce vom mai citi in ziare.

… Un proverb suedez observa ceva interesant si real: frica e cea care da unui lucru mic o umbra enorma…

Proiectele stau pentru ca nu isi asuma nimeni raspunderi. De frica. Institutiile stau pentru ca nu mai stiu cine le conduce cu adevarat. Stau de frica…

Pentru multi romani, situatia actuala nu mai poate continua. Integrarea europeana si cresterea economica ar fi trebuit sa fie sansa tuturor pentru o viata mai buna. Ar fi trebuit sa creeze mai multe sanse si sa schimbe in bine perspectivele fiecaruia pentru viitor. Din pacate, dezordinea actuala a anulat aceste sanse. Cresc preturile, banii europeni nu se vad in tara, locurile de munca se imputineaza, iar sansele de a-ti face o viata linistita si prospera acasa la tine sunt tot mai putine. Prea multi oameni sunt speriati de ce se intampla. Noi, cu experienta pe care o avem, trebuie sa le aratam oamenilor ca exista o alternativa. Una care sa insemne mai multa ordine, mai multa disciplina din partea institutiilor, mai mult respect pentru cetateni, mai multe sanse in viata pentru tineri, batrani, pentru cei dezavantajati, de la oras sau de la sat. O astfel de alternativa este bazata pe incredere si pe bun-simt. Calitati pe care, din pacate, actualul presedinte nu le cunoaste.

Bertrand Russel spunea că frica e cea care creeaza instinctul de haita si tinde sa nasca intoleranta si violenta impotriva celor care nu fac parte din haita respectiva. E ceea ce s-a incercat, cu buna stiinta, in Romania acestor ultimi ani. Scrierea unei alte istorii, a unei alte realitati. Noi , va readuc aminte acest lucru si n-am sa-mi schimb niciodata parerea , noi am castigat alegerile (din 2004 n.b.) si s-a dezbatut indelung de ce le-am pierdut.Poate ca INCA nu stim. Guvernele au stat pe loc, economia a stat pe loc, dar s-a vorbit mai mult despre alegeri anticipate, in vreme ce noi eram acuzati de necinste, in baza unor dosare televizate in care nu se afla nimic.

Regizorii acestui spectacol au incercat sa defineasca partide bune din nastere si partide rele din nastere. Ce reprezinta asta daca nu acel instinct de haita? Uitati-va la ce s-a petrecut in Bucuresti in ultimii ani, cum zburda terenurile din domeniul public, cum infloresc bordurile an de an, cum nu se pune in aplicare niciunul din proiectele de sute de milioane de euro pe care le descrie generos primarul general. Consecinta? Tot mai multi dintre adversarii lui Basescu bat drumurile anchetelor in vreme ce vinovatii dezastrului din capitala stau linistiti in vacantele lor continue.

Frica de pe scena politica , dragi prieteni ,transmite frica in societate. Pare aproape absurd sa mai vorbim de frica in Romania lui 2008, la 18 ani de la o revolutie impotriva fricii. Si totusi acest absurd s-a produs, chiar daca parametrii lui sunt schimbati fata de comunism.

Exista in Romania, in primul rand, frica de viitor. Nimeni nu mai vorbeste cu adevarat cu asociatiile civile, multe dintre temele care se dezbat indelung sunt fie false sau departate de interesele cetateanului obisnuit. Iar cetateanul nu stie nimic despre ziua de maine si umple acest gol cu frica. Apar fenomene noi si reguli noi, telefoane noi, cu sisteme tot mai sofisticate de ascultare, oportunitati adevarate sau false, pericole reale sau nu. Lumea globalizată a evoluat, dezbaterea publica a ramas mult în urmă. Comparati subiectele de prima pagina din ziarele romanesti si din cele occidentale!

Mai mult, oamenii buni si capabili nu se mai implica in proiecte, in plan local sau national, pentru ca le e frica.Frica de a semna, frica de a se angaja. Ei nu stiu cine conduce aceasta tara si, hai sa fim cinstiti, nici noi nu prea stim. Or, traim un moment in care dezvoltarea este strans legata de ideea de implicare si de incredere. Oricum am lua-o, frica este cel mai mare dusman al Romaniei de azi pentru ca o impiedica sa scape definitiv de dezordine si de saracie.

Daca vrem sa castigam alegerile, va trebui sa luptam impotriva fricilor care ne inconjoara, pe noi sau pe romanii care ne sustin. Fara orgolii, fara pasiuni personale, fara obiective nerealiste. Pasii sunt simpli, i-am mai facut impreuna pana acum. In 2000, cand am cucerit puterea, propunand oamenilor o alternativa de bun-simt la ceea ce fusese inainte , inainte de 2000, un regim bazat pe haos, dezordine, panica si amatorism si care, iata, se repeta.

In 2004, am obtinut un rezultat foarte bun, luptand cu partide cu discurs isteric, la fel de amatorist si, dupa cum acesti trei ani au dovedit, la fel de haotic si de periculos. Acum, in 2008,dragi prieteni, avem datoria fata de electoratul nostru, dar si fata de noi insine, sa venim cu o oferta clara si simpla. O oferta in care solutiile economice sa reduca diferenta dintre bogati si saraci; in care solutiile sociale sa duca la imbunatatirea serviciilor de sanatate, educatie si cultura; in care solutiile de politica externa sa scoata Romania din izolare si sa ii redea anvergura de stat european, demn si important.

Doamnelor si domnilor, stimati colegi,

Poate că acest discurs pare prea departe de temele mult mai militante, mai pline de adrenalina pe care le-ati ascultat. Ceea ce vreau sa va ofer ca mesaj, ceea ce vreau sa va transmit ca emotie nu este neaparat un text filosofic. Dar, pentru a construi, avem nevoie de fundament, avem nevoie sa regasim valorile social-democratice, avem nevoie sa invatam, in permanenta, de la altii. Uitati-va de exemplu, Franta – o tara dezvoltata -, presedintele ei a solicitat unei comisii, conduse de domnul Jacques Attali, 300 de propuneri de modernizare a economiei si solutii pentru inbunatatirea randamentelor economice, in timp ce la noi suntem inca blocati intr-o economie de tranzitie care nu reuseste sa intre in zona economiei performante. Am construit o economie functionala de piata, pentru ca alte tari sa-si vinda, pe piata noastra, produsele lor. Este momentul sa ajungem la o reindustrializare care sa ne permita si noua sa producem si sa exportam mai multe produse …

Dragi prieteni,

Bolile…, bolile sociale, bolile pe care uneori le simtim in viata comunitatilor, au medicamentelor iar atunci cand vorbim despre frica exista un remediu. Il stim. Se cheama curaj. In cazul nostru , in politică, curaj inseamna sa ne asumam din nou , sa ne asumam cu putere ceea ce suntem, sa spunem raspicat ceea ce vrem si sa nu acceptam ideea vreunei „cardasii”… Ma refer la jocuri obscure facute special sa ne rupa in bucati si sa ne faca mai usor de mestecat. Pentru ca PSD s-a dovedit mereu greu de digerat pentru oricare adversar. Noi nu reprezentam PSD, dragi prieteni, decat impreuna. Umarul colegului de langa noi ne va face sa suportam usor orice fel de presiune pe propriul nostru umar.

Un PSD care a invins frica din propriile randuri este, la randul lui, medicamentul pentru frica de pe scena politica, in general. Lumea romaneasca e in mare cautare de solutii. Sa fim noi solutia, pentru ca putem. .. Ni se cere sa colaboram cu unul sau cu altul pentru ca sa facem posibil un joc sau altul. Nu in interesul nostru. Doar pentru moment si doar de frica. In ultimii ani, am fost arbitrii multor asemenea jocuri. Noi nu suntem insa arbitri, noi suntem si vrem sa fim in continuare, parte a jocului. Arbitrii sunt niste oameni minunati dar ei au un mare pacat: ei nu castiga niciodata pe teren.

Lepadand frica, sa lasam arbitrajul acolo unde e el in mod normal intr-o democratie: la electorat. A venit momentul sa intram pe teren si sa jucam un joc la care am dovedit ca ne pricepem.

Partidul nostru are o istorie la fel de indelungata ca si democratia romaneasca postrevoluţionară. Si, de-a lungul acestei istorii, a trait multe “morti anunţate”. De atatea ori ni s-a spus ca suntem anacronici, ca suntem nepotriviti, ca suntem terminati, ca suntem depasiti. Ca n-avem ce cauta intr-o societate moderna – desi cei mai mari pasi catre modernizare noi i-am facut. Ca apartinem trecutului, desi viitorul european noi l-am facut posibil.

De atatea ori ni s-a prezis sfarsitul. Si de tot atatea ori am renascut. Nu numai fiindca ne-am dovedit mai puternici decat adversarii nostri. Nu numai fiindca am fost mai priceputi, mai intelepti, mai experimentati, iar oamenii au vazut lucrul asta. Nu numai fiindca neadevarurile care se atasasera numelui nostru au iesit la lumina. Am renascut fiindca ne-am privit frica in ochi si am sfidat-o. Si, invingandu-ne propria frica, n-am mai avut adversari. Nimeni si nimic din afara noastra nu ne poate paraliza in aceeasi masura in care a facut-o, in toti acesti ultimi ani, intr-o anumita proportie pe care nu as vrea s-o mai dezvolt, frica.

Daca anul 2008 va consemna pentru noi o infrangere, va fi doar un semn ca suntem in continuare controlati de frica si sunt convins ca acest lucru nu se va intampla . Pentru PSD, adevarata victorie nu inseamna un procent in plus fata de unii sau altii, un post sau doua in guvernul altora sau cateva bancnote in plus la un buget comunal. Pentru PSD, victoria inseamna a fi, din nou, cel mai mare, cel mai puternic si cel mai respectat partid din Romania. Iar aceasta victorie este posibila si trebuie sa credem in ea. Cu exceptia fricii, nimic nu ne poate impiedica sa castigam!…”, se arată în mesajul lui Adrian Năstase.

14:40 CEx al PSD a decis să rămână Congresul organizat pe 29 iunie

Social-democraţii au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru Mediafax.

Propunerea lui Paul Stănescu pentru amânarea Congresului din 29 iunie a fost respinsă de liderii PSD în reuniunea CEx de joi, au mai spus sursele citate. Totodată, niciun lider, în afară de preşedintele interimar al PSD nu şi-a anunţat candidatura pentru şefia formaţiunii la Congresul extraordinar.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior, au explicat surse ale formaţiunii, pentru Mediafax.

La ora transmiterii ştirii, social democraţii se află în şedinţa Comitetului Executiv PSD.

13:30 Paul Stănescu a cerut în CEx amânarea alegerii conducerii PSD pentru un alt congres - surse

Paul Stănescu a solicitat în cadrul Comitetului Executiv al PSD amânarea alegerii conducerii PSD, programată pentru data de 29 iunie, la un congres ce ar urma să se ţină la o dată ulterioară, potrivit unor surse politice.

Potrivit acestora, cererea sa nu a avut susţinerea necesară în cadrul Comitetului Executiv al partidului.

"Nu are rezonanţă (solicitarea-n.red.)", au spus sursele, pentru MEDIAFAX.

Anterior, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că o eventuală amânare a Congresului PSD ţine de plenul Comitetului Executiv de joi, însă trebuie ţinut cont şi de opinia majoritară constituită în şedinţa precedentă, când s-a stabilit organizarea acestui congres pe 29 iunie. Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, joi, că nu este de acord cu o eventuală amânare a şedinţei Congresului PSD, precizând că social democraţii nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formaţiunii trebuie respectată.

La ora transmiterii ştirii, social democraţii se află în şedinţa Comitetului Executiv PSD.

12:17 Negoiţă, întrebat dacă numărul de ministere trebuie redus: Da! Mai puţin cu amante, cu cumetrii

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat, joi, înaintea Comitetului Executiv PSD, că numărul de ministere şi numărul de angajaţi din Guvern trebuie reduse, precizând că trebuie "mai puţin cu amante, cu cumetrii...". Edilul a spus că el a disponibilizat până acum 250 de oameni din primărie.

"Da! Şi mai ales numărul de angajaţi. Mai puţin cu cumetrii, mai puţin cu din astea ..da da da, mult mai puţin. Eu în presă am văzut. (...) Consider că este absolut necesar, sunt două lucruri absolut necesare: 1. să transparentizăm activitatea Guvernului şi a administraţiei centrale în general. Este cea mai .lipsită de transparenţă publică administraţie din Europa. Este inadmisibil, noi nu suntem Africa, nu suntem Congo. 2. Să transperntizăm activitatea, adică vreau să văd şi eu câţi angajaţi are ministerul cutare şi care e fişa postului pentru fiecare şi activitatea lor zilnică, ceea ce noi, la Primăria Sectorului 3, tocmai aprobăm astăzi, în şedinţă de Consiliu. Toate ministerele, nu unul în mod special", a declarat Robert Negoiţă.

Edilul a precizat că va continua disponibilizările la Primăria Sectorului 3.

"Anul trecut, am disponibilizat peste 200 de oameni din Primăria Sectorului 3, iar anul acesta, până acum, undeva peste 50 de persoane până acum şi, până la finalul anului o să rezolvăm problema asta", a mai spus Robert Negoiţă.

11:45 Robert Negoiţă, despre echipa Dăncilă-Oprişan-Bădălău: Un coşmar / Guvernul a furat banii primăriilor

Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, a catalogat drept "un coşmar" echipa formată din Dăncilă-Oprişan- Bădălău, susţinând că Executivul este cel care timp de trei luni a furat banii primărilor.

11:30 Ce modificări va face PSD la statut. Rodica Nassar: Este stabilită o normă de reprezentare

Social democraţii reuniţi în şedinţa Cex vor decide asupra modificărilor ce trebuie făcute asupra statutului, unul dintre articolele schimbate fiind cel care face referire la alegerea preşedintelui formaţiunii, a anunţat Rodica Nassar, secretar general PSD.

11:27 Buzatu, despre amânarea Congresului PSD: Ţine doar de plenul CEx. Vom vedea care sunt opiniile

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, joi, că o eventuală amânare a Congresului PSD ţine de plenul Comitetului Executiv de joi, însă terbuie ţinut cont şi de opinia majoritară constituită în şedinţa precedentă, când s-a stabilit organizarea acestui congres pe 29 iunie.

"În principu, avem deja nişte hotărâri luate şi rediscutarea acestor hotărâri ţine doar de plenul Comitetului Executiv. Vom vedea care sunt opiniile", a declarat liderul PSD Vaslui.

Întrebat dacă i se pare oportună organizarea unui Congres în 29 iunie şi apoi a altuia pentru desemnarea prezidenţiabilului, Dumitru Buzatu a replicat: "Trebuie să revenim la principii. Congresele sunt oportune de câte ori se iveşte o situaţie de criză în partid. Sigur, nu trebuuie să exagerăm cu acest lucru, cu organizarea forului statutar celui mai înalt al Partidului Social Democrat. Totuşi, nu putem evita lucrul acesta dacă o majoritate constituită în cadrul Comitetului Executiv decide într-un anumit fel. Eu am spus de la început că e nevoie de o revenire la baza noastră, de un Congres extraordnar care să modifice statutul, să dea posibilitatea să ne adresăm bazei noastre, membrilor din fiecare organziaţie pentru ca apoi de sus în jos, să urcăm pâmă la alegerea noii conduceri statutare, evident pe baza unui statut modificat. Adică, un Congres extraordinar nu-l putem ocoli decât dacă dorim să lucrăm pe baza aceluiaşi statut, dar majoritatea colegilor noştri s-au pronunţat pentru modificarea statutului şi lucrul acesta dp o anumită orientare pe care Comitetul Executiv va trebui să o urmeze".

Anterior, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat că nu este de acord cu o eventuală amânare a şedinţei Congresului PSD, precizând că social democraţii nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formaţiunii trebuie respectată.

La ora transmiterii ştirii, social democraţii se reunesc în şedinţa Comitetului Executiv PSD.

11:12 Oprişan anunţă că nu e de acord cu amânarea Congresului PSD: Nu suntem răzgândaci

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat joi că nu este de acord cu o eventuală amânare a şedinţei Congresului PSD, precizând că social democraţii nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formaţiunii trebuie respectată.

"Nu există asta (să nu fie ales preşedinte PSD -n.r.). Nu există nicio posibilitate pentru că PSD e un partid extrem de serios, aplecat asupra problemelor românilor. Noi dacă am luat o decizie în CEx, o vom respecta. Eu nu aş fi de acord (cu amânarea Congresului -n.r.), că nu suntem răzgândaci, să ne culcăm seara cu o decizie şi să ne trezim dimineaţa cu altă decizie, este aberant. În toată lumea civilizată, când îţi pleacă şeful partidului sau ţi-l arestează, se fac alegeri şi se alege preşedintele", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, înaintea şedinţei Comitetului Executiv PSD.

Vicepreşedintele PSD a mai precizat că, în partid, vor începe cercetările sociologice pentru prezidenţiabilul PSD de săptămâna viitoare.

"De săptămâna viitoare, nu pot să spun pe cine sondăm, când noi nu am discutat în interior. PSD are obligaţia faţă de români să găsească cel mai bun candidat prezidenţial", a completat Oprişan.

La ora transmiterii ştirii, social democraţii se reunesc în şedinţa Comitetului Executiv PSD.

Reacţie la declaraţiile lui Firea: Nu răspund la acest gen de mahala politică

Marian Oprişan, vicepreşedinte al PSD, a declarat joi, referitor la acuzaţiile Gabrielei Firea legate de faptul că liderul de la Vrancea se ocupă de programul politic al partidului, că nu răspunde la acest gen de "mahala politică".

"Sunt un om cu experienţă de vreo 25, 30 de ani în PSD. Nu răspund acestui gen de mahala politică", a spus Marian Oprişan.

Liderul PSD a refuzat să comenteze şi întâlnirea pe care a avut-o cu Paul Stănescu şi Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, şi în care s-ar fi discutat despre amnistie, cum a spus Oprişan în şedinţa anterioară CEx.

"Din respect pentru dumneavoastră vă spun că nu pot să dau din casă", a răspuns Oprişan.

Gabriela Firea a afirmat, zilele trecute, legat de întâlnirea dintre soţul ei şi Marian Oprişan că acolo nu s-a vorbit de amnistie, ci de faptul că Oprişan îşi dorea conducerea partidului.

Cât priveşte faptul că Marian Oprişan se ocupă de programul politic al partidului, primarul general a afirmat că nu va citi acea parte.

"Dacă după elucubraţiile spuse de Marian Oprişan încă ne bazăm pe el să facă strategia politică a partidului, voi citi partea din strategie care nu îi aparţine", a spus Gabriela Firea.

Întrevedere cu Dăncilă joi, la Guvern: Am discutat despre rectificarea bugetară ce urmează

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan, a avut, joi, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă, acesta declarând că tema convorbirii a fost rectificarea bugetară ce urmează a fi făcută.

"Ne aflăm la aproape jumătatea anului bugetar 2019, administraţia locală are o serie de probleme şi am discutat, în numele preşedinţilor de consilii judeţene, despre rectificarea bugetară ce urmează", a declarat Marian Oprişan, înaintea şedinţei Comitetului Executiv PSD.

Vicepreşedintele PSD a precizat că guvernnaţii vor încerca, prin intermediul rectificării bugetare din august, să rezolve problemele administraţiei locale.

Primăria Capitalei, dar şi primăriile de sector vor primi banii necesari la rectificarea bugetară din luna iulie, a anunţat, marţi, Gabriela Firea, după întalnirea avută la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici. Edilul a precizat că există un deficit de un miliard de lei, care trebuie compensat într-o formă sau alta.

Ştirea iniţială. Congresul extraordinar va începe dimineaţă, în prima parte a zilei urmând să fi modificat statutul PSD, în sensul alegerii preşedintelui, preşedintelui executiv şi secretarului general prin delegaţi, iar în a doua parte a zilei până seara se va desfăşura procesul propriu-zis de alegere, au explicat sursele citate.

Un subiect care este posibil să fie abordat de social-democraţi, în CEx joi la Parlament, este cel al normei de reprezentare pe fiecare judeţ la Congresul de la finalul lunii iunie şi modul de înscriere a candidaturilor. PSD caută o soluţie pentru ca cei care vor candideze şi sunt membri cunoscuţi de partid să poată intra în competiţia internă pentru funcţii de conducere, au adăugat sursele menţionate.

Prin urmare, PSD vrea să elimine riscul de a avea foarte mulţi candidaţi, pentru a îi scoate din calcul „pe cei care vin pentru circ”, au precizat surse din partid.

Astfel, în ceea ce priveşte ponderea de reprezentare a delegaţiilor, este posibil să fie luate în calcul rezultatele la alegerile europarlamentare, însă şi mărimea judeţelor. De exemplu, într-o filială PSD care a obţinut un scor bun la alegerile pentru PEva fi luat în considerare şi numărul de alegători din judeţul respectiv, iar numărul delegaţiilor prezenţi la Congres va varia în funcţie de aceste două criterii.

„În afară de scrutinul acela intern prin care l-am ales pe Liviu Dragnea, cu toţi membrii de partid, înainte am avut un Congres în care am votat pe norma de reprezentare prin delegaţi. Nu vrem să se interpreteze că acum tăiem de la judeţe sau de unde nu ne convine”, au declarat surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Referitor la candidaţii pentru conducerea partidului, aceştia vor trebui să aibă susţinerea organizaţiei din care provin, după cum este prevăzut şi în statut, au precizat sursele menţionate. Pe de altă parte, în PSD nu s-a discutat despre un criteriu de integritate pe care ar trebui să îl îndeplinească social-democraţii care se înscriu în competiţia internă pentru funcţiile de conducere ale formaţiunii.

Un Congres ordinar al PSD ar putea avea loc anul viitor, în februarie sau martie

Surse din PSD au spus, pentru MEDIAFAX, că la Congresul extraordinar din 29 iunie vor fi aleşi doar candidaţii pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general cu drepturi depline pentru restul de mandat, însă nu vor fi aleşi şi vicepreşedinţii partidului.

Prin urmare, un Congres ordinar al PSD ar putea fi organizat în februarie sau martie 2020, în care vor fi alegeri pentru toate funcţiile de conducere din PSD: preşedinte, preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi.

Cât despre Congresul din luna iulie, cel pentru alegerea candidatului la prezidenţiale, anunţat de Viorica Dăncilă, acesta va fi mai mic, cu aproximativ 1.000 de delegaţi. PSD va face o cercetare sociologică, prin care speră să creeze un profil al viitorului prezidenţiabil. După înscrierea în competiţia internă a câtorva candidaţi va fi ales prezidenţiabilul, ţinându-se cont printre altele şi de rezultatele sondajului, au explicat sursele PSD.

Partidul ia în calcul şi varianta unui prezidenţiabil din afara formaţiunii.

Referitor la cele trei comisii ale PSD, unele dintre ele ar putea fi suplimentate, la şedinţa CEx de joi, au spus surse din partid. Din comisia de statut face parte şi Florin Iordache, comisia care face programul politic este condusă de Marian Oprişan, iar cea care face programul de guvernare de Mihai Fifor, potrivit surselor citate.

Liderul interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la Marius Tucă Show, că ar vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte al PSD.

De asemenea, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat, marţi, întrebat dacă vizează o candidatură pentru funcţia de preşedinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice”. El a adăugat că va avea trei propuneri de modificare a statului, însă nu a precizat care sunt acelea.

La penultima şedinţa a CEx, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv interimar al PSD, invocând motive personale. În schimb, Stănescu a anunţat ulterior că este posibil să candideze pentru postul de vicepreşedinte al partidului.

Referitor la prezidenţiabil, Codrin Ştefănescu a anunţat că Olguţa Vasilescu, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici şi Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidenţiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.

Foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Citește și: