Diana Grigore
1238 vizualizări 7 iun 2019

16:38 Cătălin Rădulescu: Noi, intelectualii din PSD, am putea candida la Congres

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu anunţă, vineri, că „grupul de intelectuali” din PSD, din care susţine că face parte şi el, se pregăteşte să participe la alegerile din partid, precizând că el, dacă o va face, va candida pentru funcţia de vicepreşedinte.

16:35 Firea, despre Congresul pe 29 iunie: Coincidenţă sau nu, eu chiar în acea perioadă voi fi în spital

16:24 Stănescu: Posibil să candidez la funcţia de vicepreşedinte

Paul Stănescu a declarat că a demisionat din funcţia de preşedinte executiv interimar al PSD din motive personale. Social-democratul a precizat că este posibil să candideze pentru postul de vicepreşedinte al partidului, la Congresul din 29 iunie.

„Sunt alături de doamna prim-ministru şi preşedintele interimar al PSD până la viitorul Congres. Am demisionat din motive personale. E posibil la funcţia de vicepreşedinte, dar în niciun caz la cea de preşedinte”, a afirmat Paul Stănescu, la finalul şedinţei de vineri a Comitetului Executiv al PSD.

Acesta a adăugat că, în opinia sa preşedintele PSD ar trebui să fie şi şeful Executivului.

„Ar fi bine va preşedintele partidului sa fie şi premier”, a completat Stănescu.

Întrebat dacă a votat împotriva organizării Congresului pe 29 iunie, social-democratul a spus că a avut altă viziune.

„Eu vedeam o altă desfăşurare a parcursului alegerilor din partid, aşa cum am zis public. Am zis că ar trebui să avem un congres cât se poate de repede pentru modificarea statutului şi alegerea candidatului PSD pentru funcţia prezidenţială, apoi că organizăm un congres de alegeri pentru conducerea partidului, dar în condiţii de linişte. Ne-am precipitat puţin”, a conchis Paul Stănescu.

16:14 Premierul, după demisia lui Stănescu: A spus că pleacă din motive personale

Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, a declarat că Paul Stănescu şi-a motivat demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD din cauza unor chestiuni personale şi spune că seara trecută nu ştia de această demisia.

"Paul Stănescu va activa în cadrul PSD. E un membru vechi, e o persoană care iubeşte foarte mult acest partid", a declarat Viorica Dăncilă.

"Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale. Am vorbit şi aseară. Azi am aflat de decizia domniei sale. Aseară nu ştiam că Paul Stănescu îşi dă demisia", a mai spus Dăncilă.

Paul Stănescu a demisionat vineri din funcţia de preşedinte executiv al PSD, în timpul şedinţei CEx.

16:13 Dăncilă: Congresul PSD trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidenţiale

Preşedintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, vineri, că Congresul pe care PSD îl va organiza pe 29 iunie trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidenţiale, precizând că social democraţii iau în calcul şi varianta unui prezidenţiabil din afara partidului.

"Trebuie să ne pregătim pentru următoarele alegeri. Trebuie să stabilim mai multe lucruri. În proimul rând, trebuie să modificăm statulul în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui partidului. Doi, trebuie să vebim cu un program politic. Trei, trebuie să venim cu modificări sau lucruri pe care le-am înţeles din aceste alegeri şi pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare. În altă ordine de ideim, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-şi asume rezultatul alegerilor prezidenţiale, iar aceste Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale. De ce at\t de repede? Pentru c[ timpul ne preseaz[, dup[ cum ;tit'i, de pe 11 august începem strângerea de smenături pentru candidatul la prezidenţiale ", a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele interimar al PSD a fost întrebată dacă social democraţii iau în calcul desemnarea unui prezidenţiabil din afara partidului, Dăncilă răspunzând pozitiv.

"Luăm în calcul şi această variantă. Binenţeles că decizia o vom lua în cadrul Comitetului Executiv Naţional. După cum aţi văzut, în cadrul acestui CEX au fost foarte multe discuţii ,au vorbit totţi colegii, am vrut părerea tuturor, tocmai pentru a lua cele mai bune decizii, iar votul a fost cel care a stabilit drumul de mers (...) Trebuie să ţinem cont şi de votul de la europarlamentare şi să ne adresăm şi altor categorii sociale", a declarat Viorica Dăncilă.

16:04 Ciolacu, întrebat dacă va candida în PSD: Nu includ, nu exclud

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor în locul lui Liviu Dragnea, a declarat, la finalul şedinei PSD, că se va organiza congres în luna iunie pentru că unii vor stabilitate, dar a evitat să spună dacă îşi va depune candidatura pentru vreo funcţie.

„Prioritatea mea este moţiunea şi a rămas în continuare. Matematic nu e nicio problemă", a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa PSD.

Ciolacu anunţase anterior că aceasta este cea mai importantă problemă pentru partid, nu congresul.

Întrebat de candidaturi: "Vom vedea cine îşi depune candidaturile. Nu exclud, nu includ (n.e.: dacă va candida). Trebuia o analiză mai aprofundată, să ne facem planuri pentru viitor. Proiectul politic va fi coordonat de Marian Oprişan. Nici doamna Dîncilă nu şi-a anunţat candidatura".

„Există unii care vor stabilitate, vom face congres", a completat Ciolacu.

16:02 Oprişan: În orice ţară, când un partid rămâne fără preşedinte se face Congres într-o săptămână

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, la finalul CEx, că în orice ţară civilizată din Uniunea Europeană atunci când un partid rămâne fără preşedinte se face Congres într-o săptămână pentru alegerea altuia.

„În orice ţară civilizată din UE, din care facem parte, când partidul rămâne fără preşedinte se face Congres într-o săptămână şi se rezolvă situaţia. Nu poţi să stai cu interimat la nesfârşit ca să pui în practică ceea ce avem noi de pus în practică”, a afirmat Marian Oprişan.

Acesta a exclus o candidatură la funcţia de preşedinte executiv al PSD la Congresul din 29 iunie al partidului, comentând „sub nicio formă”.

Chestionat dacă va face tandem cu Viorica Dăncilă la şefia partidului, Oprişan a replicat: „Doamna Dăncilă este o femeie extraordinară şi un om politic care are multe de spus în România.

Social-democratul a negat că ar fi discutat cu liderii de filiale pentru a îi convinge să susţină organizarea unui Congres mai devreme.

„Nici pomeneală. Nu am avut nici o discuţie cu nimeni, eu întotdeauna ce am de spus spun în interiorul partidului”, a conchis Oprişan.

16:00 Bădălău anunţă că propunerea datei congresului a fost făcută de Viorica Dăncilă

Niculae Bădălău, ministru al Economiei, a declarat că propunerea organizării congresului a fost făcută de Viorica Dăncilă, iar decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

"A fost o propunere făcută de doamna preşedinte interimar, supusă la vot şi cu majoritate. Va fi schimbarea statutului în prima parte, iar în a doua validarea candidatului la prezidenţiale, preşedintele partidului şi Biroul Politic", a declarat Niculae Bădălău, la ieşirea de la şedinţa PSD.

Acesta a spus că nu va candida şi că vrea să îşi ducă mai departe funcţia de şef al organizaţiei locale Giurgiu.

15:18 A fost stabilită data la care va avea loc congresul extraordinar al PSD

12:50 Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al PSD

Paul Stănescu a demisionat vineri din funcţia de preşedinte executiv al PSD, în timpul şedinţei CEx în care se hotărăşte, printre altele, data organizării congresului formaţiunii.

12:00 Primarul Capitalei şi preşedinte interimar PSD Bucureşti Gabriela Firea a declarat vineri, înainte de şedinţa social democraţilor, că un congres în partid nu se poate organiza în perioada imediat următoare, fiind nevoie, mai degrabă, să se strângă rândurile pentru moţiunea de cenzură.

"Să venim cu un mesaj clar pentru români, şi nicidecum să alergăm după scaun. Un Cogres va trebui să aibă loc pentru modificarea statului şi pentru alegerile prezidenţiale. Acum avem o conducere statutară şi nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere", a declarat Gabriela Firea.

Întrebată dacă acest congres trebuie să aibă loc în perioada imediat următoare, Firea a spus: "Când să îl organizăm? Nu trebui să fie organizate conferinţe în judeţe. Noi în loc să strângem rândurile pentru moţiunea de cenzură în Parlament, începem iar s-o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe, în loc să fim preocupaţi de alte probleme?"

Social democraţii discută, la ora transmiterăă ştirii, în şedinţa CEx, despre organizarea unui Congres în care să se decidă noua conducere a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea.

11:32  ”Nu am încă un răspuns de la dl. preşedinte”, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuţiile din coaliţia PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere şi că aşteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniştri interimari, a căror mandate expiră vineri.

Aceasta a anunţat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de preşedintele Klaus Iohannis faţă de propunerea de a-l numi pe Titus Corlăţean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că aşteaptă un răspuns oficial.

"Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă aşteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie", a declarat şeful Executivului.

În şedinţa trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalţi trei miniştri propuşi de PSD, şeful statului a declarat, marţi la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

11:20 Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat vineri, înainte de şedinţa Cex PSD, că este nevoie de o conducere stabilă a partidului şi că încurajează orice om care vrea să îşi depună candidatura, dar el nu se va afla printre aceştia.

"În momentul acesta eu consider că e necesar să existe o conducere stabilă a partidului, pentru a lua decizii în partid şi a gestiona majoritatea parlamentară", a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă este o variantă pentru preşedinţia partidului, Buzatu a spus: "Eu încurajez toţi candidaţii care vor să candideze, eu nefiind printre aceştia"

Despre prezidenţiabil, Buzatu a completat: "Probabil vor fi şi mai multe vehiculate în următoarele zilele. Nu ştiu. Cred că trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare şansă de a înfrunta candidaţii opoziţiei".

Social democraţii se reunesc, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa Cex, unde urmează să decidă, printre altele şi propunerea pentru postul de vicepremier, după ce Klaus Iohannis a anunţat că îl respinge pe Titus Corlăţean. Totodată, social democraţii trebuie să decidă data congresului unde să se aleagă noua conducere.

11:12 „Din punctul meu de vedere prioritatea partidului în momentul de faţă, şi a mea personală, este să ne organizăm pentru moţiunea de cenzură.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă are emoţii pentru moţiunea de cenuzură, acesta a răspuns: „Numai proştii nu au emoţii. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm, e normal”.

„Aş dori să vorbesc despre aceste lucruri după Comitetul Executiv, eu vă spun cu ce mesaj voi intra în CEx. Întâi să terminăm cu moţiunea şi după stăm de vorbă”, a declarat Ciolacu, întrebat despre o posibilă candidatură la funcţia de preşedinte al social-democraţilor.

Social democraţii se reunesc, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa Cex, unde urmează să decidă, printre altele şi propunerea pentru postul de vicepremier, după ce Klaus Iohannis a anunţat că îl respinge pe Titus Corlăţean.

11:07 "Probabil într-o lună, două Congres. Este părerea lor şi le-o respect (cei care vor Congres mai repede – n.r.). Nu consider că este amânat. Consider că e mult mai important să ne întoarcem la agenda cetăţeanului. Dar de ce consideraţi că sunt tabere în PSD? În PSD nu sunt tabere. Doamna Viorica Dăncilă e un preşedinte interimar al PSD şi este unul foarte bun. Sigur că sunt mulţumit", a declarat Niculae Bădălău, ministru al Economiei.

Bădălu spune că nu visează nicio funcţie în interiorul PSD şi se concentrează pe portofoliul de la Economie.

Întrebat dacă este posibil ca prezidenţiabilul susţinut de PSD să vină din afara partidului, acesta a răspuns: "Există şi posibilitatea asta, un intelectual de stânga".

Ştirea iniţială. Liderii PSD vor discuta despre propunerile de remaniere pentru portofoliile Justiţie, Fonduri Europene şi Românii de Pretutindeni, după expirarea mandatelor de interimat.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuţiile din coaliţia PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere şi că aşteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniştri interimari, a căror mandate expiră vineri.

Aceasta a anunţat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de preşedintele Klaus Iohannis faţă de propunerea de a-l numi pe Titus Corlăţean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că aşteaptă un răspuns oficial.

„Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă aşteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”, a declarat şeful Executivului.

În şedinţa trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalţi trei miniştri propuşi de PSD, şeful statului a declarat, marţi la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

În contextul remanierii, preşedintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat că probabil partidul va veni cu o remaniere mai amplă după moţiunea de cenzură. Social-democratul a precizat că, la CEx de vineri, va fi făcută o analiză „cu cărţile pe masă” referitoare la rezultatul la europarlamentare.

Printre deciziile luate de social-democraţi, la Comitetul Executiv de miercurea trecută, a fost numirea în funcţia de preşedinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcţia de secretar general, în locul lui Codrin Ştefănescu. Viorica Dăncilă este preşedintele interimar al PSD. CEx a mai decis că trebuie menţinută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat interima şefia PSD Bucureşti.

 

Citește și: