Loredana VOICULESCU
15817 vizualizări 7 feb 2012

Fosta consilieră pe probleme economice a lui Emil Boc, Andreea Paul (Vass), 33 de ani, propusă de PDL pentru funcţia de ministru al Economiei, a intrat în politică pe "filiera" europarlamentarului Theodor Stolojan, la cabinetul căruia a fost consilieră timp de doi ani.

"Funcţia de consilier la Parlamentul European m-a atras oarecum firesc. Voiam să văd cum funcţionează maşinăria supranaţională cu sediul la Bruxelles", comentează Vass pe blogul ei.

Citeşte şi Replici tari din şedinţa în care Boc le-a luat pe Udrea şi Boagiu după el. Vass, noua ţintă a pedeliştilor: "Ce să caute la Economie când nu ştie care este diferenţa dintre watt şi volt?"


În urmă cu câteva zile, Andreea Paul (Vass) a fost acuzată că s-ar afla în conflict de interese după ce a fost numită membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrica, prin decizie a primului-ministru. În această calitate ea va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informaţii legate de listarea companiei şi va aproba, alături de ceilalţi membri ai comitetului, atât prospectul final de ofertă publică anterior depunerii acestuia la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, cât şi preţul de ofertă al acţiunilor nou-emise.

Cumnatul ei, Dan Paul, deţine o firmă de brokeraj şi este preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde ar urma să fie vândut un pachet de acţiuni al Hidroelectrica. La aceeaşi firmă de brokeraj a lucrat ca broker şi Cristian Paul, soţul Andreei Paul (Vass).

Vass a respins acuzaţiile privind un conflict de interese, susţinând că prezenţa cumnatului ei la şefia asociaţiei brokerilor nu generează conflict de interese, deoarece asta ar presupune ca "bătaia din aripi" a unui fluture în Marea Britanie să provoace uragan în California.

Anterior acestui scandal, în vara anului trecut, presa a scris că o firmă a părinţilor Andreei Paul (Vass) ar fi obţinut contracte în comuna unde mama acesteia era membră a consiliului local, din partea PDL, un alt conflict de interese. Apoi au mai fost, în trecut, acuzaţii ale lui Teodor Paleologu, care a spus că aceasta ar fi făcut lobby pentru un investitor ce ţintea reabilitarea Palatului Ştirbey. "Nu am făcut lobby niciodată pentru proiectul Palatului Ştirbey", a replicat ea.

Cum se vede pe ea însăşi:

- "Fireşte, puteam câştiga mult mai bine ajutându-mi părinţii să conducă fabrica lor de mobilă. Iubesc însă prea mult cifrele ca să renunţ"

- "Sunt o persoana entuziastă. Orice fac şi îmi place, îl fac cum trebuie: sport, matematică, economie, iar mai nou politică. Nu-mi plac excesele, dar îmi place temeinicia. Şi în profesie, şi în viaţă. Cea din urmă se poate dovedi totuşi extrem de agresivă pe alocuri. Din fericire, mă pot refugia oricând în sport"

- "Muntele, de pildă, este o adevărată lecţie de viaţă. Nu poţi să-l minţi. Nu poţi trişa: ai exact valoarea pe care o ai. Eşti bun sau nu eşti bun. Important e însă să faci lucrurile cu plăcere şi să nu pretinzi că eşti altceva. Nu simt neapărat nevoia să mă caţăr pe Everest. Mă pot simţi la fel de bine odată ajunsă pe Dinţii Morarului"

- "Cercetarea m-a învăţat că hazardul favorizează numai o minte pregătită. Şi, dinamică fiind, am considerat firesc să încerc să-mi transpun în practică ideile. Prin urmare, m-am angajat consilier la Preşedenţie. Am prins repede gustul"

- "Funcţia de consilier la Parlamentul European m-a atras oarecum firesc. Voiam să văd cum funcţionează maşinăria supranaţională cu sediul la Bruxelles. Experienţa câştigată m-a făcut să înţeleg că <<tehnocraţii>>, profesioniştii şi <<specialiştii>> nu au de ce să stea departe de politica şi să-i lase pe alţii să ia decizii care ne privesc pe toţi. Prin urmare, am decis să mă implic în redactarea programului de guvernare al PDL"

- "Vreau să am o carieră politică dedicată celor care cred în aceleaşi valori ca şi mine. Vreau să reuşesc"

"Mă întorceam acasă pentru a alăpta la fiecare patru ore"

A devenit mamă de mai bine de un an. A povestit despre experienţa de după naştere inclusiv în declaraţii de presă, scrieMediafax. "M-am întors repede la serviciu şi mă întorceam acasă pentru a alăpta. Legislaţia românească prevede acest drept al oricărei mame din România ca, de cel puţin două ori pe zi, câte o oră, să se întoarcă acasă pentru a alăpta. Mă întorceam acasă la fiecare patru ore pentru că bebiţa mea funcţiona ca un ceas elveţian. Mă duceam acasă, alăptam, mă întorceam, dar programul meu era nu de opt ore, ci uneori de zece-unsprezece ore, în funcţie de nevoile premierului în materie de consiliere economică", declara Vass.

Vass înseamnă "fier" în limba maghiară

Este, pe de altă parte, cunoscută şi pentru a se fi declarat fermă susţinătoare a femeilor în politică şi afaceri, propunând chiar instituirea unei cote minime de reprezentare a femeilor. Apoi, a decis să candideze pentru preşedinţia Organizaţiei de femei a PDL, arătând că poate întări organizaţia, aduce "prospeţime" şi "chiar Traian Băsescu vede o soluţie în întărirea organizaţiei de femei pentru a reforma partidul".

Atunci, întrebată în legătură cu afirmaţia şefului statului de la Şcoala de vară a tinerilor PDL, respectiv să-şi caute lider ca Margaret Thatcher, Andreea Paul Vass a spus că numele său de dinainte de căsători - Vass - înseamnă în limba maghiară "fier".

"Sigur că da, ceea ce pare şi mai amuzant este că numele meu de fată - Vass - înseamnă în limba maghiară «fier»", a arătat Adreea Paul Vass, făcând trimitere la faptul că Margaret Thatcher era supranunită "Doamna de Fier".

Două apartamente în Bucureşti, un Mercedes şi un Mitsubishi

Împreună cu soţul său are două apartamente în Bucureşti şi o casă de vacanţă, deţinută în cotă parte de 50%, după tatăl soţului. Ea are un Mitsubishi Outlander, iar soţul său un Mercedes, ambele din 2007. Deţine tablouri şi obiecte de artă cu o valoare estimată de 12.000 euro.

Deţine acţiuni la Alro Slatina, BRD, SIF Banat Crişana, Transelectrica, Transgaz şi Banca Transilvania care valorau în total în iunie anul trecut circa 90.000 de lei. Soţul ei are acţiuni la 34 de firme, printre care Biofarm, Broker Cluj, BVB, Fondul Proprietatea, Casa Alba Independenta SA, Conect Business Park, Romcontrol, SIF-uri.

În 2005 Andreea Vass a luat un credit de 200.000 lei, la Banca Transilvania, scadent în 2020.

Împreună cu soţul ei are nouă conturi deschise în bănci cu peste 100.000 de lei şi circa 18.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere din iunie 2011.

Tema licenţei la ASE: "Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb"

Tema licenţei în Economie şi Afaceri Internaţionale, la ASE, a fost "Aplicarea teoriei haosului in previzionarea cursului de schimb"

Din 2001 şi până în 2008, Vass a urmat studii doctorale în economie internaţională, la ASE, pe care le-a absolvit cu o lucrare pe tema "Analiza practicilor anticoncurenţiale şi derogatorii în contextul economiei globale".

Între 2001 şi 2009 a fost cercetător la Academia Română: Institutul de Economie Naţională.

2001 - 2002 Studii aprofundate în Economie şi Afaceri Europene: Dumping şi antidumping. Teorii şi practici internaţionale comparate, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

În perioada 2007 - 2009 a fost consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan.

Între 2005 şi 2007 a fost consilier în cadrul Departamentul de Politici Economice şi Sociale, Administraţia Prezidenţială

Din 2008 până în prezent este lector dr universitar şi predă cursuri universitare şi de masterat universitar, la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE.

Din 2009 şi pâna în noiembrie 2010, Vass a fost consilier personal al premierului Emil Boc, iar din noiembrie 2010 şi până în februarie 2011, a fost consilier de stat pe probleme economice al premierului Emil Boc.

Citește și: