Victor Rotariu
12379 vizualizări 7 feb 2012

La 32 de ani neîmpliniţi (e născut pe 27 mai 1980), Bogdan Alexandru Drăgoi, actual secretar de stat în ministerul Finanţelor şi propunere pentru şefia ministerului, are deja circa şase ani de experienţă la nivel înalt în instituţiile publice şi este considerat una dintre "tinerele speranţe" ale Finanţelor din România.

El şi-a pornit ascensiunea în funcţiile publice drept consilier al Ancăi Boagiu, când ea deţinea şefia Ministerului Integrării Europene după care a ocupat, în ordine, funcţia de secretar de stat în ministerul finanţelor (septembrie 2006 - noimebrie 2007), în primul mandat de ministru de finanţe al lui Sebastian Vlădescu, de director general al departamentului economic al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, în mandatul lui Adriean Videanu. În ianuarie 2009 s-a reîntors la Finanţe, în funcţia de secretar de stat, funcţie pe care o ocupă şi în prezent. În 2009 a fost rechemat în Finanţe în timpul mandatului lui Gheorghe Pogea, care a ocupat înainte şi funcţia de administrator al firmelor lui Adriean Videanu.

Fiul "lui tata"

Legătura dintre Bogdan Alexandru Drăgoi şi PDL pare a fi una cu atât mai strânsă cu cât tatăl său, Dan Drăgoi, este considerat a fi unul dintre apropiaţii familiei Videanu. Dan Drăgoi a fost, la începutul anilor '90, unul dintre cei mai puternici şi mai discreţi oameni de afaceri din România, numele său fiind legat de grupul Balli, care desfăşura în acea perioadă afaceri în industria petrolului, oţelului şi a altor metale neferoase.

Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan Alexandru Drăgoi, alături de Adriean Videanu, fost primar general al Capitalei. Sursă Foto: Cotidianul

Iniţial un apropiat al lui Iliescu, după schimbarea puterii politice, Dan Drăgoi a devenit un apropiat al "grupului" din jurul lui Adriean Videanu, fostul primar general al Capitalei, după cum scrie Ziarul Financiar. Din acest grup mai fac parte, conform sursei citate, Gheorghe "Bebe" Ionescu, Sorin Creţeanu (proprietarul Comnord), Raul Doicescu (proprietarul BogArt) şi Puiu Popoviciu (proprietarul mall-ului Băneasa).

De altfel, presa mondenă a suprins cele două familii, Videanu şi Drăgoi, petrecându-şi vacanţele împreună, în special pe Coasta de Azur.

Patru ani în privat, şase în funcţii publice

În mediul privat, Bogdan Drăgoi a activat, în afaceri, pentru o perioadă de circa patru ani, începând ca analist de afaceri la firma Inquam Limited, din Marea Britanie, fiind ulterior promovat ca asociat în acestă firmă pentru ca din octombrie 2004 până în aprilie 2006 să ocupe funcţia de vice-preşedinte şi acţionar al FocusSat SA România, compani vândută în acel an gigantului UPC.

Este vorbitor a trei limbi străine (engleză, franceză şi italiană), după cum precizează în CV-ul făcut public, şi a absolvit Universitatea Tufts Fletcher, din Boston, statul american Massachusetts, cu două specializări, Relaţii Internaţionale şi Economie, ambele absolvite Magna cum Laudae.

În funcţia de secretar de stat la Finanţe, începând din 2009, Bogdan Drăgoi, care coordonează Trezoreria şi are ca principală responsabilitate asigurarea finanţării statului, s-a remarcat în special prin succesul, după cum îl consideră mulţi economişti, de care s-au bucurat emisiunile de titluri de stat româneşti peste graniţă.

"Stăpânul" finanţării externe şi interne a Finanţelor

Cel mai recent astfel de succes a fost cel înregistrat la finele lunii ianuarie, când MFP a împrumutat, prin vânzarea de obligaţiuni de stat, 1,5 miliarde de dolari de piaţa financiară din SUA, la un randament de 6,875%. Economiştii locali au considerat împrumutul un succes, atât datorită randamentului obţinut, unul bun pe piaţa din SUA pentru un stat Est-European, cât şi datorită faptului că cererea de obligaţiuni a fost de aproape 7 miliarde de dolari, reieşind astfel că interesul şi dorinţa de a împrumuta România a fost foarte mare.

Sursă: Blogul caricaturistului Cristian Mihăilescu

Conform declaraţiei de interese, pe care Bogdan Drăgoi a completat-o la mijlocul anului trecut, în acel moment era membru în Consiliul de Administraţie al CEC, al Comitetului Interministerial de Finanţări Garanţii şi Asigurări (CIFGA) al Eximbank, membru al Fondului Proprietatea şi membru al Consiliului de Supraveghere şi Îndrumare (CSI) al AVAS. În 2010 şi-a dat demisia din funcţia de membru al CA Hidroelectrica pentru a evita o situaţie de conflict de interese.

Bogdan Drăgoi este, în acelaşi timp, membru în consiliul director al BEI, care reprezentant al României şi membru în Consiliul Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF), al cărui preşedinte este Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Bogdan Drăgoi, în tabelul cu consiliul director al BEI. Sursă: BEI

Averea lui Bogdan Drăgoi, de la milionul de lei din cont la Jaguarul din 2006

În ceea ce priveşte averea lui Bogdan Alexandru Drăgoi, aceasta era, la mijlocul anului trecut, formată din peste un milion de lei în conturi bancare, 157.000 de euro tot în conturi bancare, patru terenuri, trei în Bucureşti şi unul în Călăraşi (cu diverse cote parte) în suprafaţă totală de peste 51.000 de metri pătraţi, o colecţie de ceasuri în valoare de circa 15.000 de euro şi un autoturism marca Jaguar, fabricat în 2006.

În ceea ce priveşte veniturile, acestea au fost, în 2010, de aproape 50.000 de lei din salariul de secretar de stat al MFP, de peste 200.000 de lei ca urmare a ocupării funcţiei de membru în CIFGA al Eximbank, de peste 400.000 de lei ca urmare a ocupării funcţiei de membru în CA al CEC Bank şi încă peste 35.000 de lei ca urmare a ocupării funcţiei de preşedinte al Comitetului Reprezentantilor Fondului Proprietatea.

Extras din declaraţia de avere

Sursă: ANI

În declaraţia de avere completată la mijlocul anului trecut Bogdan Drăgoi a subliniat că "TOATE veniturile din CA-uri şi comisii au fost donate în FONDUL SOLIDARITATEA", începând cu luna mai 2010.

O presupusă relaţie cu o vedetă Playboy

Raluca Lăzuran. Sursă Foto: Facebook

Printre puţinele apariţii ale lui Bogdan Drăgoi în presa mondenă se numără articole şi poze privind despre faptul că şi-a petrecut vacanţa, de câteva ori, alături de familia Videanu pe Coasta de Azur dar şi speculaţiile privind o presupusă relaţie pe care ar fi avut-o, în 2010, cu Raluca Lăzuran, care a devenit celebră în urma unui pictorial publicat în revista Playboy.

Citeşte AICI CV-ul publicat de Bogdan Drăgoi pe site-ul MFP şi AICI pe cel publicat pe site-ul BEI

Citeşte AICI declaraţia de avere a lui Bogdan Drăgoi şi AICI declaraţia de interese

Citește și: