Marius Fratila
7240 vizualizări 7 feb 2012

Senatorul de Bacău Gabriel Berca, secretar general adjunct al PDL, este propus drept viitor ministru al Administraţiei şi Internelor în locul lui Traian Igaş. Fostul prefect de Bacău în 2005-2008 şi ulterior şef al Secretariatului General al Guvernului în Cabinetul Tăriceanu, Berca a devenit senator în 2008 pe listele PNL, partid pe care l-a părăsit în favoarea PDL, motivând că se simte marginalizat. "Lucrurile nu mai sunt în regulă de mai multă vreme în PNL", a spus acesta la momentul demisiei, în iunie 2010.

Noul partid i-a oferit lui Berca conducerea filialei judeţene Bacău a formaţiunii democrat-liberale, mai întâi ca interimar, apoi ca preşedinte ales, iar la învestitură au fost prezenţi Boc şi Blaga. Gabriel Berca a fost adus în PDL tocmai pentru influenţa sa în Bacău, astfel încât să revigoreze filiala partidului într-un judeţ considerat fief al PSD, partid a cărui filială este condusă de Viorel Hrebenciuc, scrie Mediafax.

Potrivit declaraţiei de avere, Berca are doar un apartament

În Senat, Berca este membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.

Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, Berca deţine împreună cu soţia sa, din 2007, un apartament de 102 mp în Bacău, însă nu are alte bunuri imobile sau mobile de valoare ori active financiare. Are din 2006 un autoturism Skoda dobândit prin leasing, iar în 2010 a deschis un nou leasing, până în 2015, pentru un autoturism VW Passat, în valoare de 46.000 de euro. În 2010 a vândut un autoturism Volvo pentru 10.000 de euro firmei Cybernet SRL.

În cei aproape patru ani de mandat, Berca a avut 25 de iniţiative legislative, patru declaraţii politice, 29 de luări de cuvânt în plen şi a iniţiat şase moţiuni din care cinci au fost respinse. De altfel, el se află printre iniţiatorii proiectului legislativ care prevede amenzi pentru resturante, cluburi şi baruri care dau muzica tare după ora 22.00.

Soţia lui Berca, inginer, a fost disponibilizată în 2010

În vârstă de 43 de ani, Gabriel Berca este inginer, licenţiat în 1994 al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Înainte de a intra în administraţia de stat a lucrat ca inginer proiectant (1995-2000 la SC Robinete SA), director de marketing al publicaţiei Monitorul de Bacău (2000), director de vânzări la firma SC Prod Cressus SA (2001-2004), iar în 2004 a fost consilier al directorului general al SC CET SA din Bacău.

În 2005, după ce a devenit prefect de Bacău, a absolvit cursuri de formare specializată la Institutul Naţional de Administraţie (INA) din Bucureşti şi la Şcoala Naţională de Administraţie ENA din Paris, Franţa. A urmat în 2006-2007 cursurile unui master în domeniul Management şi Legislaţie, la Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Potrivit biografiei de pe site-ul Senatului, în prezent mai deţine calitatea de membru în Comisia de Recrutare a Înalţilor Funcţionari Publici, dar şi vicepreşedinte al Filialei din Bacău a Crucii Roşii. Este căsătorit şi are o fiică. Soţia sa a lucrat ca inginer pentru SC CET SA Bacău, de unde a fost disponibilizată în 2010, fiind angajată şi la Transelectrica SA.

Citește și: