Mihai SCHIAU
Departamentul Corespondenţi - Mediafax
6731 vizualizări 7 feb 2012

Propunerea PDL pentru Ministerul Agriculturii este deputatul şi preşedintele PDL Călăraşi, Stelian Fuia.

Stelian Fuia este doctor în ştiinţe agricole, titlu obţinut în 1999. În acelaşi an, a făcut cursuri de marketing şi management la Harvard şi la Universitatea Kellogg din Chicago. În prezent, el este preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Deşi se află pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce priveşte prezenţa la şedinţele Camerei şi ale Comisiei pe care o prezidează (fiind prezent la doar 64% dintre ele), Stelian Fuia s-a remarcat prin numărul de legi propuse şi varietatea acestora: agricultură, educaţie, sănătate, finanţe, urbanistică şi altele.

Conform site-ului Camerei Deputaţilor, el a propus 59 de legi din 2008 încoace (locul 24 între deputaţi la acest capitol), printre care reducerea TVA la 12%, introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români din străinătate (aflată la comisii), dar şi multe legi legate de agricultură.

Dintre acestea, majoritatea au fost respinse, retrase sau se află încă la comisii, una singură fiind aprobată (cea legată de Zona Metropolitană Bucureşti).

I-A IRONIZAT PE PROTESTATARI ŞI L-A FĂCUT "TEMBEL" PE PONTA

Fuia s-a remarcat prin declaraţiile virulente la adresa Opoziţiei, a presei, dar şi a protestatarilor antiguvernamentali sau a subsecretarului de stat Raed Arafat.

Într-o postare pe site, Fuia sugerează faptul că, la Cluj, PNL a scos oamenii în stradă, să protesteze împotriva Guvernului şi a preşedintelui. De asemenea, Fuia spune că protestatarii "apără cu îndârjire" sistemul medical, deşi acesta este criticat vehement de toată lumea. "Nu se vrea schimbare şi nici implicarea unor entităţi private. Bolnavi fiind, aceşti vajnici apărători medicali nu au apelat şi ei vreodată la un stomatolog (care e privat) sau la un medic de famlie (tot privat)?", se întreabă Fuia. El mai precizează că, în mandatul lui Raed Arafat, s-ar fi desfiinţat serviciul de ambulanţă public din Ilfov, iar bolnavii sunt serviţi doar de ambulanţele private.

Stelian Fuia (al doilea din dreapta), alături de (în ordine): deputatul PDL Adrian Rădulescu, Sulfina Barbu, Gheorghe Flutur, Emil Boc şi Valeriu Tabără

Tot pe site-ul său, Fuia ironizează moţiunea USL legată de comasarea alegerilor şi spune că, susţinând referendumul din Grecia, Victor Ponta dovedeşte "tembelism politic" sau "dorinţa perversă ca România să-şi piardă stabilitatea".

Într-o altă postare, el semnalează că se organizează licitaţii trucate la CJ Călăraşi.

De asemenea, în 2009, Fuia a susţinut, în faţa colegilor din Parlament, că mass-media ar trebui să-şi înştiinţeze cititorii despre partizanatul politic al patronilor lor, astfel încât cetăţenii să reflecteze corect asupra informaţiilor primite.

Fuia, care este şi Şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, susţinea, într-un interviu din 2011, că România trebuie să negocieze "la sânge" cu UE în ceea ce priveşte politica agricolă.

Într-un interviu din 2011, Stelian Fuia spunea că agricultura este un domeniu de viitor pentru România, "dar trebuie pus punct concepţiei că munca în agricultură este un fel de pedeapsă pentru cine a picat BAC-ul, iar deştepţii stau la birou, la oraş".

De asemenea, el afirma că România are de recuperat o diferenţă de competitivitate faţă de Europa.

Fuia mai declara că, "pentru 2012, partidul are tot mai mare nevoie ca Guvernul să fie un motor electoral prin comunicare, nu prin pomeni electorale".

AVERE ŞI INTERESE

Conform celei mai recente declaraţii de avere, din 14 iunie 2011, Fuia deţine două terenuri în Călăraşi (unul agricol de 50 de hectare şi unul intravilan de 2.187 mp, ambele în Călăraşi), ambele cumpărate.

De asemenea, Fuia deţine o casă de 150 mp şi un apartament de 65 mp în Bucureşti, ambele cumpărate.

Fuia conduce un VW Passat, singura sa maşină, şi nu deţine alte bunuri, conform declaraţiei de avere.

Fuia a declarat un venit anual de 52.893 de lei din indemnizaţia de deputat şi de 51.250 de lei din activitatea de cercetător ştiinţific la Procera Agro. Soţia sa este managerul firmei Procera Agro.

Conform declaraţiei de interese, Fuia deţine acţiuni la trei societăţi comerciale: Synchem Agroindustries (100%) - ridicarea deşeurilor şi resturilor, Procera Biofuels (0,012%) - industria alimentară şi SC Fuia Management & Investments SRL (50%) - consultanţă în marketing şi management.

CV

Fuia s-a născut pe 1 ianuarie 1968 şi a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (1993), fiind de asemenea doctor în Ştiinţe Agricole (1999). Tot în 1999, a absolvit şi două cursuri de specialitate în SUA: unul de marketing la Harvard şi unul de management la Kellogg University din Chicago.

El a intrat în politică în 2004, devenind vicepreşedinte al PD Călăraşi (funcţie ocupată până în 2006). Apoi, a devenit secretar general al PD (2006-2007), prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi (2007-2008) şi ulterior preşedinte (2008-prezent).

El este deputat din 2007, când i-a luat locul Adinei Vălean, soţia lui Crin Antonescu, devenită europarlamentar.

Citește și: