Raluca ION
Magradean Vasile
11714 vizualizări 7 feb 2012

Cătălin Baba, propunerea de ministru pentru portofoliul Educaţiei, este un apropiat al fostului premier Emil Boc. Începând din 2004, este decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj, instituţie unde Emil Boc a deţinut funcţia de lector universitar şi unde preda cursuri privind sistemul politic românesc. În acelaşi timp, însă, Cătălin Baba a ocupat o serie de funcţii importante în aparatul guvernamental.

A fost numit, în 2009, şef al Cancelariei primului ministru, iar după desfiinţarea instituţiei a ocupat funcţia de consilier de stat al premierului Boc. În octombrie 2009, a fost numit secretar de stat la ministerul Educaţiei şi a revenit, ulterior, cu aceeaşi funcţie în aparatul de lucru al primului ministru. În primăvara lui 2011, s-a reîntors la Educaţie, în funcţia de secretar de stat, cu misiunea de a coordona aplicare noii legi a Educaţiei.

Cătălin Baba este membru în consiliul de Administraţie al SRTv şi este vicepreşedinte PDL Cluj.

Acuzat că promovează nepotismul

Cătălin Baba a fost, iniţial, unul dintre apropiaţii actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit în 1997 propriul consilier după ce a ajuns ministru al Educaţiei în guvernul CDR. În 2001, Cătălin Baba a fost purtător de cuvânt al UBB, susţinut de rectorul Marga, dar, ulterior, relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel încât s-a ajuns ca Baba să fie acuzat de către conducerea UBB de fapte de corupţie.

În 2009, după numirea lui Baba în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Colegiul Senatului şi Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaraţie în care acesta era acuzat de nepotism.

"A încercat să-şi promoveze fără justificare rudele în funcţii didactice şi a fost oprit de către Rectorat. S-a asociat cu fostul rector de la Universitatea «Bogdan Vodă» pentru a-i promova nepotul, acesta luându-i la doctorat soţia. Şi-a adus în Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării cumnatul, care este medic, cu care îşi scrie lucrările, acestea fiind de fapt lucrări din domeniul sănătăţii publice", se preciza în comunicat.

De asemenea, conducerea UBB l-a acuzat pe Cătălin Baba că nu are lucrări de unic autor (articole, studii, recenzii etc), "puţinele sale scrieri fiind în colaborare cu alţi autori".

"Deşi norma didactică a lui Cătălin Baba cuprinde discipline din domeniul ştiinţelor politice şi politicilor publice, el se ocupă de discipline de sănătate publică, calificarea sa fiind de medic veterinar", se mai arăta în document.

Baba a mai fost acuzat de conducerea UBB şi că, în anul 2005, când deţinea funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB, a solicitat o derogare de medie, astfel încât să fie acceptate unele candidaturi pentru mai multe posturi în facultate, printre persoanele vizate fiind şi viitoarea sa soţie, Alina Cherecheş.

Într-un alt comunicat al UBB din 2010, Cătălin Baba era acuzat că îşi foloseşte cumnatul pentru a-i suplini cursurile de Ştiinţe Politice, deşi acesta este absolvent al Facultăţii de Medicină.

Avere

Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Cătălin Baba are în concesiune un teren intravilan de 588 de metri pătraţi în judeţul Cluj. Împreună cu soţia sa, el mai deţine un teren forestier de 3.500 de metri pătraţi, tot în judeţul Cluj, dobândit în anul 2005. Potrivit declaraţiei de avere, Baba nu deţine o locuinţă şi are un autoturism Dacia Super Nova din 2002. În 2010, el a deschis un cont în lei, în care are 20.000 RON, şi unul în valută, în care sunt depuşi 30.000 de euro. Totodată, el mai are un credit în valoare de 35.000 de euro, scadent în 2030.

În anul 2010, el a câştigat circa 52.000 de lei de la Universitatea "Babeş Bolyai", aproape 30.000 de lei de la Ministerul Educaţiei şi 19.519 lei de la Secretariatul General al Guvernului. Totodată, el a câştigat 15.768 de lei în calitate de membru al consiliului de administraţie al SRTv, venituri care au fost donate Fondului Solidaritatea. Soţia lui, Alina Baba, a câştigat în jur de 10.000 de lei de la o societate comercială şi 38.315 lei ca persoană fizică autorizată.

CV

Cătălin Baba, în vârstă de 45 de ani este licenţiat al Facultăţii de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj. Între 1995 şi 1996, a fost preparator la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. În 1996, a ocupat funcţia de preparator la Facultatea de Ştiinţe Politice, iar în 2000, pe cea de lector. Şi-a luat doctoratul în 2002, din 2003 este conferenţiar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj, iar din 2004, decan. Între 2007 şi 2008, a fost bursier Fullbright la Universitatea din Dellaware, SUA.

Între 1997 şi 2000, Cătălin Baba a fost consilier al ministrului Educaţiei. În anul 2009, Emil Boc l-a numit şef al Cancelariei primului ministru, după desfiinţarea instituţiei Baba ocupând funcţia de consilier de stat al premierului Boc. În octombrie 2009, a primit funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, pe care a ocupat-o până în iulie 2010. De la acea dată, el a fost secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, până în primăvara lui 2011, când a revenit la Ministerul Educaţiei, în rolul de secretar de stat, pentru a coordona aplicarea noii legi a Educaţiei.

Citește și: