Andrei Luca POPESCU
5695 vizualizări 29 mai 2019

A fost pe rând, începând cu 2002, consilier local şi prefect interimar la Buzău. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe deputatul Marcel Ciolacu în funcţia de consilier onorific, pe probleme de regionalizare şi administraţie publică, iar în 2014 Ciolacu a devenit secretar al Camerei Deputaţilor. Din 2017, este liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor.

Între 2007 şi 2008, Ciolacu a condus la Buzău compania primăriei, Urbis Serv. În 2009, Curtea de Conturi Buzău constata că firma municipalităţii Buzău, Urbis Serv, condusă de Marcel Ciolacu între 2007 şi 2008, a încheiat ilegal un contract cu o firmă deţinută de un coleg de partid – fostul consilier judeţean PSD Dumitru Dobrică, acuzat de ANI de conflict de interese – prin care municipalitatea buzoiană a fost păgubită cu aproximativ 1,3 milioane de euro. Firmele lui Dobrică, la care era acţionar, administrator sau figura doar ca angajat, au fost abonate la contracte cu autorităţile buzoiene conduse de colegii săi de partid, doar în perioada 2010-2013 ele obţinând peste 16 milioane de euro din contracte publice. Dobrică a fost acuzat de ANI de conflict de interese, el fiind cercetat penal pentru acest lucru şi pierzând şi procesul cu ANI, pe parte administrativă, în primă instanţă.

Dobrică este urmărit penal de procurorii DNA pentru cumpărare de influenţă, în dosarul în care fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, este cercetat pentru trafic de influenţă. Dumitru Dobrică este acuzat că i-a plătit bani şi i-a construit o casă de vacanţă lui Zgonea, pentru a-i numi fiica, pe Ionela Dobrică, într-o funcţie de subsecretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor, în mandatul lui Sorin Grindeanu.

În tinereţe, în urmă cu aproximativ 20 de ani, Ciolacu apărea în fotografii, la vânătoare alături de Omar Hayssam, condamnat pentru terorism după ce a pus la cale răpirea a trei jurnalişti. Despre pozele în care apare alături de Omar Hayssam şi mistreţii doborâţi la o vânătoare din Munţii Buzăului, „în urmă cu 15-20 de ani”, deputatul Marcel Ciolacu spune că sunt reale, însă că au fost „tăiate”. În ele apărea şi fostul prefect de Buzău Ion Vasile, ulterior ajuns senator PSD, a cărui fiică, fosta jurnalistă Marie-Jeanne Ion, a fost răpită în 2005 în Irak, cu concursul chiar al lui Omar Hayssam. Într-una dintre fotografii, alături de Marcel Ciolacu şi Omar Hayssam, apare şi Cornel Pitiş, fostul şef al Direcţiei Silvice Buzău (instituţia care organizase vânătoarea), ajuns şi el consilier judeţean PSD la Buzău, în 2008-2012.

Citește și: