Sorina Ionaşc
1145 vizualizări 7 feb 2014

TEODOR ATANASIU este propunerea PNL pentru a prelua Ministerul Economiei, lăsat liber de Andrei Gerea, după ce PNL i-a retras sprijinul politic. De altfel, senatorul PNL propus pentru a prelua Ministerul Economiei este unul dintre liderii din teritoriu acuzaţi că au trădat USL-ul, după ce a făcut alianţă cu PDL-ul condus de Mircea Hava, pentru a avea majoritate în Consiliul Judeţean Alba.

Cunoscut de la Ministerul Apărării sau de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Atanasiu este un politician cu ştate în România.

Ce mai recent eveniment în care a fost implicat este dispoziţia neînceperii urmăririi penale, dată la sfârşitul lui ianuarie 2014, după ce Atanasiu a fost pus sub acuzare, în august 2012, pentru infracţiuni la legea referendumului şi infracţiuni de corupţie, după refrenedumul pentru demiterea preşedintelui din vara lui 2012.

De profesie inginer, absolvind studiile Facultăţii de Mecanică, secţia Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din Cluj, Teodor Atanasiu a intrat în politică în PNL, în 1990, îndeplinind mai multe funcţii: secretar (1990-1992), preşedinte PNL Cugir şi PNL Alba (din 1993), iar din 2001 a intrat în Biroul Politic. A fost consilier local, consilier judeţean, iar mai apoi, în iunie-decembrie 2004, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Ascensiunea lui nu s-a oprit aici, în decembrie 2004 fiind numit ministru al Apărării Naţionale. În timpul mandatului său, avându-l ca premier pe fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Atanasiu a cerut retragerea trupelor româneşti din Irak, însă reprezentanţii CSAT au respins propunerea lui, pe care, de altfel, a criticat-o dur  şi preşedintele Traian Băsescu.

Un alt meci pe care l-a avut cu şeful statului este şi cel în urma căruia Teodor Atanasiu a fost trimis în judecată pentru abuz in serviciu de către Adriana Săftoiu, consilier prezidenţial la acea vreme. Scandalul a pornit atunci după ce actualul ministru al Economiei a susţinut că Săftoiu transmite presei informaţii care îi strică imaginea. Adriana Săftoiu l-a acuzat atunci că foloseşte serviciile secrete ale armatei pentru a afla detalii despre activitatea ei prezidenţială.

În septembrie 2006, Teodor Atanasiu este suspendat din funcţia de ministru al Apărării, Traian Băsescu susţinând că procesul său penal ar putea fi afectat tocmai din cauza faptului că ar putea fi audiate persoane din cadrul MApN, adică aflate în subordinea lui Atanasiu. Ulterior, la mai puţin de o lună, liberalul a primit NUP (neînceperea urmăririi penale). Chiar şi aşa, Băsescu a refuzat să-l repună în funcţie, acesta alegând ulterior demisia, ca fiind "cea mai deşteaptă decizie", funcţie preluată de Sorin Frunzăverde.

În acelaşi an, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, nu l-a lăsat pe Atanasiu fără loc de muncă şi l-a numit la şefia AVAS, unde a stat până în 2008.

Potrivit declaraţiei de avere, Teodor Atanasiu are trei terenuri în judeţul Alba, două case de locuit şi una de vacanţă, un autoturism din 1998 şi bijuterii în valoare de 25.000 de euro.

Citește și: