Andrei Luca POPESCU
10176 vizualizări 7 feb 2012

Deputatul ales în 2008, într-un colegiu electoral din sectorul 3 al Capitalei, ar urma să gestioneze un buget de peste 1 miliard de dolari, cât a obţinut predecesoarea Elena Udrea la negocierile pe bugetul anului 2012. În PDL au existat tensiuni mari privind bugetul masiv alocat acestui minister, cu care, după cum a declarat prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde, s-ar putea acoperi creşterea salarială de 5% promisă anul acesta bugetarilor.

Petrescu are 41 de ani, a studiat educaţia fizică şi este prim-vicepreşedinte la filiala PDL Sector 3, condusă actualmente de comisarul şef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu. A lucrat şi cu primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă.

Înainte să fie ales deputat de către bucureştenii din sectorul gestionat de primarul PDL Liviu Negoiţă, Petrescu a lucrat în domeniul turismului, fiind directorul Direcţiei de Dezvoltare Turism la Primăria Capitalei (în mandatul lui Adriean Videanu, timp de un an) şi directorul Centrului Naţional de Învăţământ Turistic (între 2005 şi 2007).

Timp de un an, între 2004 şi 2005, a fost inspector la Primăria Sectorului 3, sub mandatul lui Liviu Negoiţă, iar anterior a fost director de marketing într-o agenţie de turism.

Udrea i-a finanţat proiectele lui Petrescu, Mitrea şi Berceanu pe ale soţiei

Preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, Cristian Petrescu s-a bucurat de banii acestui minister, din exterior. Asociaţia sa a primit de la ministerul Elenei Udrea fonduri europene nerambursabile de aproape 1,7 milioane de euro, pentru finanţarea a 7 proiecte.

În vara anului trecut, trei proiecte primiseră deja banii - aproximativ 700.000 de euro. Este vorba despre promovarea a trei obiective turistice, "Drumul vechilor cetăţi dobrogene", "Traseu turistic Maramureş-Bucovina" şi "Trasee tursitice şi de agrement din Transilvania". Printre celelalte proiecte, care aşteptau încă să primească banii alocaţi, se numără "Drumul domnitorilor în ţinuturile moldoveneşti" şi "Traseele naturale în zonele carstice din Vestul Munţilor Apuseni".

În schimbul banilor, asociaţia lui Petrescu ar urma să se ocupe, printre altele, de tipărirea a 70.000 de ghiduri turistice şi a 210.000 de pliante sau de realizarea a 70.000 de DVD-uri multimedia.

Cristian Petrescu a declarat, pentru gândul, că va renunţa la Asociaţia pe care o conduce, după ce va fi învestit ca ministru.

Fosta soţie a lui Petrescu, avocata Agripina Vintilescu s-a bucurat şi ea de bani publici, în sumă de peste 1,5 milioane de euro. Ea a primit de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), în perioada 2004-2006, trei contracte de asistenţă juridică pentru exproprieri de terenuri în cadrul construcţiei autostrăzilor A2 şi A3. Atunci, miniştri ai Transporturilor erau Miron Mitrea (PSD), respectiv Radu Berceanu (PDL).

Agripina, deţinătoarea averii imobiliare Petrescu

Averea imobiliară declarată a lui Cristian Petrescu nu este de ignorat şi se remarcă prin faptul că a fost în mare parte trecută pe numele fostei sale soţii, avocată. Deşi Agripina Vintilescu apare în declaraţiile de avere ale lui Petrescu drept "soţia", starea civilă a lui Petrescu este "necăsătorit".

Astfel, fosta doamnă Petrescu deţine în acte peste un hectar de pădure în Valea Doftanei, judeţul Prahova, precum şi 400 de metri pătraţi de teren în Bucureşti, pe care cei doi şi-au ridicat o casă de locuit.

Petrescu mai deţine un apartament în Bucureşti, precum şi un sfert dintr-un alt apartament. Agripina Vintilescu mai deţine, în plus, o casă de locuit în Bucureşti.

Cristian Petrescu mai deţine un autoturism Mercedes, un ceas evaluat la 3.800 de euro, bijuterii de 2.000 de euro. Anul trecut, a acordat un împrumut personal de aproximativ 20.000 de euro lui Iulian Dorobanţu. Deputatul nu declară nici un cont bancar deţinut.

Citește și: