Cristian ANDREI
Anca SIMINA
2677 vizualizări 21 sep 2014

Şi totuşi de unde se plătesc astfel de spectacole grandioase, precum cel organizat de PSD pentru prezidenţiabilul Victor Ponta? În documentele partidelor, accesul la cheltuieli este aproape interzis, există doar raportările pe care acestea le fac în campania electorală. Aceştia sunt banii albi ai partidelor. Donaţiile se încasează cu greutate, în multe şedinţe ale partidelor ieşind scântei din cauza faptului că organizaţiile judeţene nu alimentează regulat contul de la Bucureşti. Şi totuşi, când întrebi de unde a avut partidul fonduri pentru astfel de evenimente grandioase, răspunsul rămâne invariabil: din cotizaţiile membrilor de partid.

La câteva luni după alegeri, Autoritatea Electorală Permanentă publică lista cu donatorii partidelor, fiind singura sursă de informare autorizată despre fondurile partidelor în timpul campaniilor electorale. Cu toate acestea, în fiecare campanie, cetăţeanul poate vedea bannere imense desfăşurate pe blocuri, de-a lungul drumurilor naţionale sau al autostrăzilor. Milioane de euro care se rostogolesc pentru victoria unuia sau a altuia dintre candidaţii la prezidenţiale. După campania din 2009, fiecare tabăra a acuzat-o pe cealaltă de cheltuirea a zeci de milioane de euro. Nimic dovedit.

”Tu ştii ce mai fac banii tăi”, este o campanie Gândul prin care încercăm să arătăm feţele mai puţin cunoscute ale finanţării campaniilor electorale. Scheme prin care „patronii reali” ai politicii din România transformă printr-un sistem suveică un leu declarat în o sută de lei cheltuiţi. Cum aparatul de stat este folosit în interes de partid, iar multe contracte cu statul conţin o clauză ascunsă prin care şi partidul îşi primeşte o cotă parte. Totul mascat, sub forma unor contracte legale, în care şi fundaţiile de partid joacă un rol important.

Gândul a prezentat şapte reţete de finanţare politică prin şpagă, cu documente şi exemple concrete de la PSD, PNL, PDL.

Nimic nu este gratis când vine vorba de partide, deşi politicienii dau această impresie alegătorilor. Drumul este gratis, sandvişul este gratis, chiar şi banii de buzunar vin de la partid. Dar totul pentru votul care urmează să fie trimis în urnă, care deschide drumul spre o nouă serie de contracte favorabile contului de partid.

Adrian Năstase a inventat concursul „Trofeul Calităţii”, Mircea Cosma este acuzat de DNA că îşi asigura şpăgile chiar din banii statului, forţând asfaltatorii, pentru a obţine în schimb contractele, la plata unui comision ilegal care umfla, în consecinţă costurile lucrărilor cerute de Consiliul Judeţean. Mai direcţi în relaţia cu contractorii, Horea Uioreanu, Valentin Preda, Bunea Stancu sau Silviu Bian - susţin procurorii în rechizitorii - cereau direct şpaga pentru partid de la firmele care aveau contracte cu statul. Florin Popescu (mâna dreaptă a Elenei Udrea) a vrut, din câte au arătat tot procurorii, doar pui grill: 60 de tone, pentru campanie.

Asfaltările, deszăpezirile, gropile ecologice au fost surse importante pentru puşculiţa de partid.

Şi cetăţeanul a înţeles că partidul nu stă din banii lui, ci în cei ai firmelor sau, după cum s-a exprimat simplu un alegător PSD cu care am stat de vorbă în faşa Arenei Naţionale, partidul stă în banii „offshore-urilor”.

Gândul a discutat cu mai mulţi participanţi la evenimentul organizat de PSD pe Naţional Arena. Donaţiile către partid sunt excepţia, şi nu regula. Uni au recunoscut franc faptul căi nu îşi plătesc nici măcar cotizaţia de membru.

În schimb, se aşteaptă ca partidul să le dea lor ceva, şi nu invers. În campanie pot pune o vorbă bună, să ajute cu „sufletul”, dar nu cu banii.

Donaţiile să vină din altă parte. O spune în cel mai sincer mod pesedistul de bază. Dar de unde? Liderii evită răspunsul direct când este vorba de bani, de costuri. Mereu îl pune în faţă pe simplul membru de partid şi a sa cotizaţie.

PSD are datorii către furnizori de aproximativ opt milioane de euro, iar datele sunt confirmate chiar de către Ministerul de Finanţe. Nici celelalte partide nu sunt pe zero şi ele au datorii. Cu toate acestea, suntem abia la începutul campaniei electorale prezidenţiale. În auditul pe care l-a făcut după alegerile prezidenţiale din 2009, Victor Ponta a descoperit, în calitate de preşedinte al PSD, că Mircea Geoană i-a lăsat o datorie de şase milioane de euro. Astfel, în patru ani, dar cu două luni înaintea prezidenţialelor, datoria PSD a crescut de la şase la opt milioane de euro.

 

Citește și: