Departamentul Politic
1774 vizualizări 17 apr 2019

Cine este Eugen Nicolicea, propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiţiei

Eugen Nicolicea, 63 de ani, propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiţiei, cu o activitate de peste 27 de ani în politică, este unul din artizanii modificării legilor Justiţiei şi ai revizuirii sentinţelor, precum şi un susţinător al definirii pericolului pentru ordinea publică.

Eugen Nicolicea, născut pe 6 iunie 1956, Traian, din Regiunea Craiova, a fost parlamentar în toate legislaturile din perioada 1992–2020.

Din septembrie 2018, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Este preşedinte al Comisiei pentru regulament şi membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.

Înainte de a intra în viaţa politică, Eugen Nicolicea a fost proiectant la Şantierul Naval Drobeta-Turnu Severin şi şef de laborator la IIRUC Bucureşti. În 1976, Eugen Nicolicea a fost admis la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii din Timişoara, de unde s-a transferat la specializarea Electronică, de unde a absolvit în 1982. Ulterior, a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta-Turnu Severin, forma de „învăţământ la distanţă”.

În perioada 1990–1991, Eugen Nicolicea a fost viceprimar al municipiului Drobeta-Turnu Severin, pentru ca peste doar un an să fie ales pe listele Partidului Democraţiei Sociale din România, actualul Partid Social Democrat.

Între 2004 şi 2008, Eugen Nicolicea a fost preşedinte al PSD Mehedinţi.

A părăsit formaţiunea şi s-a alăturat UNPR, activând în filiala judeţeană Buzău.

În mai 2016, a revenit în PSD, după ce în martie 2014 a fost numit ministru-delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III, ocupând această funcţie până în noiembrie 2015.

Nicolicea este unul din artizanii modificării legilor Justiţiei şi reprezentant al membrilor PSD nemulţumiţi de activitatea lui Tudorel Toader la şefia Ministerului Justiţiei. De asemenea, Nicolicea a fost un fervent susţinător al revizuirii sentinţelor date în baza unor protocoale şi interceptări ilegale.

„Este o măsură foarte bună, pentru că rezolvă o problemă excepţională, a unor sentinţe date în baza unor protocoale ilegale şi atunci trebuia să fie rezolvat acest lucru. (...) Ordonanţa reglementează o situaţie extraordinară care nu este prevăzută în legile penale pentru că legile penale reglementează situaţii normale şi nu situaţii abuzive, condamnări în baza unor protocoale care nu sunt legale", a declarat Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Tot Nicolicea este cel care a cerut în Comisia specială pentru legile justiţiei ca sistemul judiciar să aibă ”o definiţie”.

"Cu privire la sistemul judiciar, nu am nimic împotriva termenului, numai că vreau şi eu o definiţie. Pentru că, neştiindu-se ce este, nu ştim dacă are independenţă. Dacă nu ştim dacă are independenţă, nu ştim dacă CSM are ce să apere. De asemenea, ne-am trezit prin toate MCV-urile, GRECO şi aşa mai departe să apărăm independenţa sistemului judiciar. Să ne dea cineva o definiţie şi atunci, dacă are independenţă, vă asigur că vom face totul ca să îi apărăm independenţa. Dacă o are. Neexistând o astfel de definiţie, am tras o concluzie că ar putea să fie instanţele plus parchetele - asta din butonul CSM-ului, când am apăsat şi am văzut că din sistemul judiciar lipsea CSM. Deci autoritatea judecătorească din care eliminăm CSM ar putea să fie sistemul judiciar. (...) Am cerut data trecută să veniţi cu definiţia sistemului judiciar. Niciun judecător sau procuror nu a propus această definiţie. Şi cred că judecătorii şi procurorii ştiu foarte bine ce înseamnă folosirea unor termeni exacţi şi nu e voie să se folosească sintagme de presă, nişte noţiuni care nu sunt definite nici în Constituţie, niciunde”, a spus Eugen Nicolicea în cadrul şedinţei Comisiei special pentru legile justiţiei.

Tot el a propus defnirea pericolului pentru ordinea publică, în contextual manifestaţiilor antiguvernamentale.

"Din nefericire, nu avem o definiţie pentru pericol pentru ordinea publică şi cred că soluţia este să se aplice la toate faptele, dar să dăm o definiţie corectă a pericolului pentru ordinea publică, pentru că în momentul de faţă fiecare scrie ce vrea despre acest pericol. Spre exemplu, constituie pericol pentru ordinea publică persoana respectivă care are o funcţie şi pe această chestiune îşi pierde încrederea lumea şi populaţia în justiţie şi în DNA - ăsta era pericolul pentru ordinea publică definit de cele mai multe ori. Deci, după ce vom avea o definiţie foarte clară, nu vom mai avea nevoie de această chestiune", a mai spus social-democratul.

Deputatul Eugen Nicolicea este propunerea PSD la ministerul Justiţiei în locul lui Tudorel Toader, după ce Comitetul Executiv al PSD a decis să îi retragă sprijinul politic.

Întrebat dacă alegerea lui Eugen Nicolicea este o variantă bună, Dumitru Buzatu a declarat: "Nu ştiu, domnul Iohannis va face ce va dori. Nu e vorba dacă mi se pare mie (o variantă bună -n.r.), este vorba de un vot majoritar care a fost dat pengtru această propunere (a lui Eugen Nicolicea -n.r.) şi evident eu trebuie să respect acest vot".
Social democraţii au fost nemulţuiţi de faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituţionale.

Oana Florea, propusă pentru Fonduri Europene, este membru în Comisia parlamentară de control SRI

Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb, are 44 de ani, este deputat din 2016. Ea a fost director executiv al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (F.A.C.I.A.S.), iar în prezent este membru al Comisiei de control SRI.

Oana Consuela Florea este deputat din 2016. Din 2018 este membru în Comisia permanent comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra Serviciului Român de Informaţii.

Florea este licenţiată în Drept cu specializare în Drept şi relaţii internaţionale la Institutul de Drept şi Relaţii Internaţionale "Nicolae Titulescu", Bucureşti (România).

În 2018 a urmat un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională „Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare / Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Înainte de a deveni parlamentar, Oana Florea a fost printre altele director executiv - Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (F.A.C.I.A.S.), Bucureşti (România)

Potrivit ultimei declaraţii de avere, ea are trei autoturisme, peste 30.000 de lei în conturi bancare şi datorii de 40.848 euro.

Cine este Liviu Brăiloiu, propus de PSD ministru la Românii de Pretutindeni

Liviu Brăiloiu, propus ca înlocuitor pentru ministrul Românilor de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero, este preşedintele Comisiei de Apărare din Senat şi membru al Comisiei Juridice. El a fost implicat în scandalul cu Florina Presadă, care susţinea că a înjurat-o.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Senatului, Liviu Brăiloi este membru al Comisiei juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din 1.2.2017 şi preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din 17.9.2018.

În toamna lui 2018, senatorul Liviu Brăiloiu a spus, în cadrul Comisiei de Apărare din cadrul Senatului, că este necesară o legislaţie care să reglementeze şi să controleze conţinutul postărilor pe Facebook, pentru că ”apar tot felul de ameninţări, incitare la tot felul de agresiuni”.

Anterior, Brăiloiu a fost implicat într-un scandal când Florina Presadă, senator PSD, l-a acuzat că a înjurat-o. Aceasta aa declarat că Brăiloiu i-a spus "Prinţeso, sugi ..."

Întrebat ce s-a întâmplat, Brăiloiu a negat: „I-am urat <<La mulţi ani>>, ceea ce e frumos şi elegant, nu? De Crăciun, se zice că trebuie să fim mai buni. Crăciunul durează două zile, după aceea mai vedem. Dacă ştiţi dumneavoastră altă replica, vorbiţi cu dumneaei. Nu am de ce să-i cer scuze”, a precizat senatorul PSD.

Brăiloiu i-a catalogat şi pe jurnalişti drept „ciobani”.

„Era un domn operator, nici măcar nu era jurnalist. Era cu un trepied care m-a lovit peste picioar foarte tare, a trebuit chiar să merg la o mică intervenţie chirurgicală”, s-a explicat Brăiloiu.

Citește și: