47 vizualizări joi, 15:09

„Pentru că în spaţiul public din România au apărut numeroase întrebări şi opinii legate de poziţia europarlamentarilor Alianţei USR PLUS faţă de candidaturile la posturile de comisari europeni, facem următoarele precizări:

1. Europarlamentarii USR PLUS îi vor trata în mod egal pe toţi candidaţii. Şi pe cel român, şi pe cel francez, şi pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european. Vom folosi aceleaşi criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene şi angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului şi posibilele conflicte de interese.

2. În cazul Rovanei Plumb au apărut deja puncte de vedere ale europarlamentarilor USR-PLUS, pentru că activitatea doamnei Plumb ne este cunoscută de mai mult timp. Atât poziţionarea ei în raport cu valorile europene, cât şi problemele de integritate au fost dezvăluite pe larg de presa din România. În cazurile celorlalţi candidaţi la posturile de comisari europeni, vom solicita acelaşi tip de informaţii pentru a putea judeca cu egală măsură”, arată postarea pe Facebook a lui Dacian Cioloş.

Într-o altă postare, liderul grupului „Înnoim Europa” din Parlamentul European Dacian Cioloş a afirmat că dacă Rovana Plumb va fi respinsă pentru funcţia de comisar european, atunci România poate desemna alt candidat tot pentru portofoliul transporturi.

Preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat, marţi, portofoliile pentru comisarii europeni propuşi de statele membre ale UE. Rovana Plumb urmează să fie comisar european pe portofoliul transporturi.

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate/vicepreşedintele Comisiei Europene. Acest lucru va fi precedat de audierile comisarilor desemnaţi în faţa comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului.

Comisarii europeni nominalizaţi de Ursula von de Leyen urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit publicaţiei Le Monde.

 

Citește și: