Diana Grigore
567 vizualizări 22 sep 2019

„Ministrul de Externe m-a vizitat zilele trecute la Parlamentul European, doamna Ramona Mănescu. Acolo i-am spus că vom susţine pentru postul de comisar european doar oameni competenţi, aşa cum am rugat-o atunci să o susţină şi Guvernul României pe doamna Kovesi şi dânsa mi-a promis atunci că Guvernul o va susţine pe doamna Kovesi. A existat în mod clar această afirmaţie din partea ministrului de Externe Ramona Mănescu. Mi s-ar fi părut firesc ca doamna Laura Codruţa Kovesi să fi fost susţinută încă de la început, pentru că dovedise deja că are aceste calităţi repate de competenţă”, a declarat Dacian Cioloş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, joi, că Laura Codruţa Kovesi a obţinut în COREPER 17 voturi pentru desemnarea sa în funcţia de procuror şef european, din totalul celor 22 de voturi exprimare.

Procedural Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, joi, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luat în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentulul de funcţionare al Parchetului European (EPPO).

Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-şef DNA. Ulterior, premierul a spus că nu a apucat să vorbească cu ambasadorul român la UE şi că nu ştie cum a votat.

Citește și: