Sorina Ionaşc
644 vizualizări 22 sep 2014

Noul cod silvic urmează să treacă prin comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Printre cele mai importante modificări aduse legii în vigoare se numără şi eliminarea din categoria terenurilor din fondul forestier naţional a păşunilor împădurite, a jnepenişurilor şi a perdelelor forestiere de protecţie, dar şi reducerea suprafeţei pe care România se angajează să o împădurească până în 2030, de la două milioane de hectare la un milion.

În plus, prin proiectul de lege iniţiat de cei 127 de pesedişti se dă dreptul Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului şi Protocolului Statului de a-şi face propriul ocol silvic, fără a se supune aceloraşi reguli de suprafaţa ca în cazul celorlalte ocoale silvice.

Susţinut de ministrul de resort, noul cod silvic elimină literele i), j) şi k) ale articolului 1, alineatul 2. Acest amendament prevede scoaterea din fondul forestier naţional a jnepenişurilor, a perdelelor forestiere de protecţie şi a păşunilor.

În mod normal, pentru a scoate un anumit teren din fondul forestier naţional este obligatorie compensarea cu un teren de o valoare de cinci ori mai mare şi de o suprafaţă de cel puţin trei ori mai mare. În acest context, prin scoaterea celor trei categorii de terenuri din fondul forestier naţional, nu va mai fi nevoie nici de compensarea lor.

Pe de altă parte, ministrul Doina Pană a respins acuzaţiile, spunând că nu este vorba despre o scoatere a acestor categorii de terenuri din fondul forestier, ci despre o eliminare a dublei definiri.

”Nu sunt scoase din fondul forestier naţional. La cum erau definite până acum, intrau şi în categoria pădure, şi în categoria fond forestier. Ori fondul forestier naţional înseamnă pădure şi alte categorii. Şi atunci a fost denumit numai o dată, era o dublă definire înainte”, a declarat Pană pentru gândul.

Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, nu este însă de acord cu modificările propuse de PSD.

”Mă întreb cum poate convieţui premierul Victor Ponta cu deputatul Victor Ponta şi mi-e şi teamă să mă gândesc ce s-ar întâmpla, dacă ar exista şi preşedintele Victor Ponta. Este evident că PSD nu are o viziune în domeniul silvic şi că ocroteşte interesele de partid. Duplicitatea lui Victor Ponta este evidentă şi are drept scop girarea unui proiect de Cod Silvic care dă în continuare mână liberă jafului din pădurile României şi care protejează mafia binecunoscută din acest domeniu”, a precizat Lucia Varga, într-un comunicat de presă remis gândul.

Citește și: