Sorin Bogdan
Departamentul Politic
15941 vizualizări 22 iun 2018

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a anunţat vineri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că săptămâna viitoare se va lua o decizie cu privire la posibilitatea ca modificarea Codurilor penale să se facă prin ordonanţă de urgenţă. Până atunci, liderii partidului se vor consulta cu experţi din domeniu juridic.

“Se va lua o decizie în acest sens, nu pot să fac speculaţii”, a spus Gabriela Firea, întrebată dacă s-a discutat în cadrul CEx posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru adoptarea Codurilor penale.“După CEx, când s-au stabilit principiile de bază care au fost deja transmise în comunicatul de presă şi explicate de domnul preşedinte, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a experţilor din domeniul juridic, a colegilor noştri parlamentari, miniştri şi se va lua o decizie în acest sens.” 

Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD

Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD: Modificarea Codurilor penale se va face prin OUG

 

Proiectele PSD-ALDE, blocate în Parlament de Opoziţie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat revoltat după şedinţa de vineri, că Opoziţia blochează în Parlament toate proiectele PSD-ALDE. Din acest motiv, modificările Codurilor penale nu se mai pot adopta în procedură normală

”Îmi cer iertare acum miilor de români care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi în tribunale pe baza aceluiaşi articol sovietic, iar alţii sunt târâţi pe la DNA şi mai sunt şi alte mii sau zeci de mii care nici măcar nu ştiu că au dosar. Îmi cer iertare că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului Penal. Probabil că nu o să mă ierte. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o, de a avea o abordare procedural corectă, în Parlament, s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea cu procedură normală - dezbateri, adoptare şi promulgare,” s-a plâns Dragnea, care acuză că legile propuse de majoritatea parlamentară sunt blocate.

”Orice lege, dacă e vorba de Fondul Suveran de Dezvoltare sau alte legi cu influenţe economică pozitivă sau socială, legile Justiţiei, toate sunt atacate, toate sunt retrimise, doar-doar să nu se mai pună în practică, doar-doar până atunci reuşesc să dea guvernul jos, doar-doar reuşesc să distrugă PSD şi majoritatea parlamentară”, a apreciat liderul PSD.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Prin procedură normală, PSD-ALDE nu-şi pot trece legile prin Parlament

În război pentru salvarea democraţiei româneşti

Preşedintele PNL Ludovic Orban a găsit în confruntarea cu PSD ”războiul pentru salvarea democraţiei româneşti” şi îi acuză pe social-democraţi că s-au transformat într-un grup infracţional organizat aflat sub controlul absolut al lui Liviu Dragnea.   

”Toţi românii care sunt preocupaţi de soarta acestei ţări trebuie să devină extrem de atenţi la ceea ce urmează în perioada următoare din partea PSD. Liviu Dragnea şi gruparea sa nu se vor da în lături de la nimic pentru a-l scăpa de puşcărie. Nu mai există nicio limită pentru acest individ, care este dispus să sacrifice orice şi pe oricine îi va sta în cale”, a declarat preşedintele PNL într-un comunicat de presă remis Mediafax.

”Confruntarea cu această grupare infracţională s-a transformat într-un război pentru salvarea democraţiei româneşti. Din acest motiv, considerăm că nu există zone neutre în raport cu ceea ce va încerca în perioada următoare Partidul Social Democrat. Ultima ocazie pe care o mai au acei parlamentari PSD care se mai consideră reprezentanţi ai cetăţenilor, şi nu stăpâni ai acestora, pentru a se delimita de Liviu Dragnea, este MOŢIUNEA DE CENZURĂ iniţiată de PNL. Le sugerăm să cumpănească foarte bine asupra acestui moment.”

Ludovic Orban, preşedinte PNL

Ludovic Orban, preşedintele PNL, conduce războiul pentru salvarea democraţiei româneşti

Ordonanţa pentru dezincriminarea lui Dragnea

Preşedintele USR Dan Barna apreciază mai pragmatic situaţia: ”Există riscul ca acest ”Guvern marionetă” să dea o ordonanţă de urgenţă care să-l dezincrimineze pe Liviu Dragnea.” El crede că a venit momentul ca PSD să renunţe la actualul preşedinte.

”România este astăzi aici, în locul în care se află acum, pentru că a fost posibil să ajungem să avem penali în funcţii publice. României i s-a furat un an şi jumătate de dezvoltare şi de viaţă socială, pentru că în fruntea partidului care guvernează acum în România, PSD, este un condamnat penal. Mesajul meu pentru membrii PSD este SĂ RENUNŢE LA LIVIU DRAGNEA, să accepte că România este mai mult decât interesul unui condamnat penal, România trebuie să fie mai mult. Decizia de ieri a instanţei a arătat exact acest lucru, că România este încă un stat european, este încă un stat care respiră şi este un stat în care justiţia este independentă şi a rămas independentă după un an şi jumătate de presiuni fără precedent. Timp de un an şi jumătate, această guvernare condusă de Liviu Dragnea nu a făcut decât să acţioneze ca şi casa de avocatură privată a lui Liviu Dragnea. Guvernul a fost casa sa de avocatură, Parlamentul a fost casa sa de avocatură şi de alaltăieri, Jandarmeria s-a transformat în ciomagul lui Liviu Dragnea”, a afirmat Dan Barna.

“Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea Camerei Deputaţilor şi acest Guvern ar trebui să se retragă, să cadă prin moţiunea de cenzură de miercuri, când invităm toată societatea la un PROTEST MASIV, pentru că este de neacceptat ca într-un stat european, al şaptelea ca stat ca mărime din Europa, să aibă în conducerea sa o persoană dublu condamnată şi să rămână în această poziţie. Eu am credinţa că există încă maturitate în PSD şi vor avea înţelepciunea să înţeleagă că Liviu Dragnea nu mai poate să fie un reprezentant al României”, a declarat Dan Barna.

“Există riscul ca acest Guvern, care este Guvernul marionetă, purtător de interese al lui Liviu Dragnea, să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să-l dezincrimineze. În momentul în care se va întâmpla o OUG în zilele următoare, ea intră în vigoare în trei zile. (...) Practic, Liviu Dragnea va fi în situaţia să elimine din legislaţie faptele pentru care a fost condamnat. De aceea e necesar, legitim şi firesc ca întreaga societate să-i ceară DEMISIA din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru că el este acum în situaţia să-şi dea în mod explicit o lege pentru el însuşi. A fost condamnat pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi dezincriminând abuzul în serviciu, stă în puterea lui să facă lucrul acesta, practic îşi va face legea pentru sine însuşi. Parlamentul acesta nu face decât să distrugă legislaţia tocmai ca să scape el”, avertizează Dan Barna.

Dan Barna, preşedinte USR

Dan Barna, preşedinte USR: Invităm toată societatea la un protest masiv

 

Citește și: