Cristian ANDREI
31266 vizualizări 26 iul 2012

Un document furnizat ziarului gândul în cursul zilei de miercuri încearcă să demonstreze că Guvernul Ponta s-a angajat să desfiinţeze Curtea Constituţională, DNA, ANI şi CNSAS. Părţi din document au apărut în cursul acestei după-amieze pe mai multe site-uri de ştiri.

gândul a stat de vorbă în ultimele 24 de ore cu părţile implicate şi vă prezintă, în continuare, povestea completă a celui mai "exploziv" document care a apărut în săptămâna referendumului.

Pe data de 13 iulie, conducerea USL a semnat cu un număr de circa 60 de asociaţii, fundaţii şi ONG-uri un ACORD în care se spun următoarele:

"Conducerea USL este de acord, în principiu, cu lista obiectivelor propuse de entităţile componente ale Consiliului Naţional al Societăţii Civile (CNSC) prn Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD). Începând cu 18 iulie 2012, până la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord în formă definitivă, în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri a CNCS care l-a propus". Documentul este semnat de co-preşedinţii USL Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin, pe de o parte, şi colonelul Mircea Dogaru, pe de cealaltă.

CLICK PENTRU A MĂRI

Problema apare pe "lista obiectivelor" cerute de CNSC. Printre ele, ca obiective imediate, se prevede "desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS". Această listă a obiectivelor nu este semnată de liderii USL. Cu toate acestea, colonelul Dogaru susţine, într-un interviu pentru gândul, că cei trei lideri au avut cunoştinţă de toate aceste cereri: "Nu au avut nicio obiecţie la obiectivele noastre". De asemenea, Victor Ponta a declarat, pentru gândul, că totul este o manipulare de campanie şi că lista obiectivelor a fost ataşată ulterior ACORDULUI semnat: "E o tâmpenie. Cum să susţinem desfiinţarea Curţii Constituţionale, a ANI, a DNA şi a CNSAS?!"

Colonelul în rezervă Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate a declarat pentru gândul că obiective precum desfiinţarea Curţii Constituţionale, a ANI, a DNA şi a CNSAS au fost discutate cu liderii USL.

„Materialul este din ianuarie l-am discutat cu liderii USL până în luna aprilie, urmând să-l semneze ei atunci. Lista a rămas neschimbată, iar ei l-au semnat, iar o parte din obiective au fost îndeplinite”, a declarat colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

El a precizat că liderii USL nu au avut obiecţii asupra niciunui punct cuprins în acest document.

„Curtea Constituţională, ANI, DNA sunt instrumente staliniste politice. Noi spre exemplu suntem în proces cu Curtea Constituţională de doi ani negându-i dreptul la existenţă pe baza faptului că legea de funcţionare a Curţii Constituţionale excede Constituţia. Toate legile apărute cu aprobarea acestor indivizi care nu au nicio legătură cu justiţia sunt nule de drept”, a subliniat Dogaru.

Întrebat de gândul dacă cei de la USL sunt de acord cu aceste puncte, liderul SCMD a spus că cei de la USL sunt de acord cu toate punctele cuprinse în lista de obiective. Mai mult, el a dezvăluit că cei de la USL au avut la dispoziţie documentul patru luni de zile.

„Ei au avut patru luni acordul la dispoziţie, l-au semnat şi nu au avut nicio obiecţie. Curtea Constituţională dublează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA dublează Parchetul General, nu se justifică. Sunt instituţii bugetivore, care nu se justifică şi care dublează instituţii ale statului şi arme politice în mâna unora şi altora. Le-a făcut Năstase pentru el şi au încăput pe mâna altora, dar asta e altă problemă. Ei au semnat protocolul cu noi. Materialul respectiv l-au avut la dispoziţie patru luni”, a declarat pentru gândul Dogaru.

El a spus că nu contează că Uniunea Europeană a spus că nu se pot desfiinţa instituţii precum Curtea Constituţională sau DNA.

„Cei de afară fac o gravă confuzie între Curtea Constituţională şi Curtea Supremă din alte state. O să le explicăm că avem o Curte se numeşte ÎCCJ. Nici o problemă, o să le explicăm noi. O să-i explicăm lui Barroso că a fost ales cu votul a 22% din electorat lui madam Merkel că a fost aleasă cu 34% din întregul electorat şi numai ruşii mai au baremul de 50% plus unu. Aceşti europeni la care ne uităm ca la nişte dumnezei sunt de fapt nişte copii mari, care gândesc mai puţin decât noi pentru că au mai multă tehnică la dispoziţie. Când le spui că în România respectăm democraţia ei spun vai dar trebuie respectată”, a fost punctul de vedere exprimat de colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

Victor Ponta: Este o tâmpenie

Premierul Victor Ponta contrazice însă afirmaţiile liderului SCMD. El spune că totul este „o minciună ordinară de campanie” şi că ideea desfiinţării CCR, ANI, DNA, CNSAS este o „tâmpenie.

„Este o tâmpenie, cum să fim de acord cu desfiinţarea Curţii Constituţionale, a ANI, a DNA, a CNSAS. Nu se poate aşa ceva. Fiecare om are dreptul să ceară ce vrea, dar nu pot fi de acord. De aceea, nici nu am semnat vreodată aşa ceva. Este o minciună ordinară de campanie. Acordul are o singură pagină şi prevede că de pe 18 iulie şi până la începutul campaniei electorale şi până la începerea campaniei electorale vor fi identificate obiectivele comune în urma discuţiilor. Restul nu are nicio legătură cu celălalt document, fiecare cere acolo ce vrea”, a declarat pentru gândul premierul Victor Ponta.

Primul ministru a adăugat că „este o făcătură clasică” prin punerea alături a două documente care nu sunt legate.

„Eu am semnat o pagină, atât. Nici nu cunosc restul obiectivelor. Este o făcătură clasică prin punerea alături a două documente care nu sunt legate. Restul, ce vor ceilalţi oameni nu este problema noastră”, a fost concluzia lui Victor Ponta.

Daniel Constantin: Am semnat o singură foaie, nu am avut anexe

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a cărui semnătură apare pe Acord, a declarat pentru gândul că a avut în faţă o singură foaie, care nu cuprindea niciun fel de obiective.

„Documentul pe care l-am semnat nu avea niciun obiectiv ataşat. Repet, documentul pe care l-am semnat era doar un acord de principiu pentru stabilirea obiectivelor comune. Noi am avut în faţă o singură foaie, celelalte documente nu au fost anexă. Dacă erau anexă se spunea pe documentul iniţial că are anexe”, a precizat pentru gândul preşedintele PC.

El a dezminţit semnarea unui acord care să prevadă desfiinţarea CNSAS, ANI, DNA.

„Sub nicio formă nu suntem de acord cu desfiinţarea Curţii Constituţionale, sub nicio formă nu suntem de acord cu desfiinţarea DNA şi ANI”, a afirmat pentru gândul Daniel Constantin, preşedintele PC.

CITEŞTE DOCUMENTUL INTEGRAL

CLICK PENTRU A MĂRI

CLICK PENTRU A MĂRI

CLICK PENTRU A MĂRI

CLICK PENTRU A MĂRI

CLICK PENTRU A MĂRI

CLICK PENTRU A MĂRI

 

Citește și: