Clarice DINU
Alexandru Moise
Barbulescu Ovidiu
Marian SULTĂNOIU
22778 vizualizări 25 ian 2012

Curtea Constituţională a declarat astăzi neconstituţională legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, pe care guvernul şi-a asumat răspunderea la 15 decembrie 2011. Legea nu a fost declarată neconstituţională în integralitate, ci doar câteva articole, urmând să se întoarcă în Parlament. Motivaţia Curţii este aşteptată să apară săptămâna viitoare, în acest moment nefiind clar care articole au fost declarate neconstituţionale. Cu toate acestea, politicienii de la putere şi din opoziţie declară că nu vom mai avea alegeri comasate.

UPDATE 14.45 Judecătorul constituţional Ion Predescu a declarat, pentru gândul, că motivele de neconstituţionalitate "au fost numeroase". "Toate aceste motive, care sunt numeroase, vor fi precizate în decizia care apare săptămâna viitoare. Vreau să fie foarte clar: minuta se referă la neconstituţionalitatea legii". Întrebat de ce a fost nevoie de două amânări până la luarea unei decizii, Predescu a precizat că CCR a avut nevoie de "noi studii şi informaţii" ca să dea o decizie în sensul neconstituţionalităţii legii.

UPDATE 14.09 Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, pentru Mediafax, că decizia CCR "este o soluţie totalmente neaşteptată" pentru PDL, dar că democrat-liberalii o vor respecta "fără niciun fel de reţineri". "Este o soluţie totalmente neaşteptată pentru noi. Este soluţia Curţii Constituţionale şi o vom respecta fără niciun fel de reţineri". El a arătat că democrat-liberalii vor aştepta motivaţia Curţii Constituţionale pentru a vedea "ce elemente" i-au determinat pe judecători să dea o asemenea soluţie şi în funcţie de această motivaţie PDL îşi va stabili "următorii paşi, care va fi strategia partidului". La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a subliniat că PDL "respectă" decizia Curţii.

UPDATE 14.07 Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor "determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

UPDATE 14.00 Victor Ponta a declarat că Guvernul Boc trebuie să demisioneze pentru că şi-a asumat o lege neconstituţională şi nedemocratică. Ponta a spus că decizia CC a fost "ultima lovitură" pe care Guvernul o aştepta.

Judecătorii au admis contestaţia PSD şi PNL

Potrivit unor unor surse oficiale, citate de Mediafax, miniştrii au întrerupt şedinţa de miercuri a Guvernului pentru a discuta despre decizia Curţii Constituţionale privind comasarea alegerilor.

"După ce anterior miniştrii au luat o pauză obişnuită şi au reluat şedinţa de guvern, după anunţul privind decizia Curţii Constituţionale membrii Cabinetului au luat o nouă pauză, pentru a discuta despre acest subiect şi implicaţiile deciziei", au arătat sursele citate.

Decizia judecătorilor vine după ce săptămâna trecută aceştia au amânat un verdict, motivând că au nevoie de la guvern de informaţii referitoare la impactul financiar al măsurii asumate de executiv. Decizia de amânare a fost luată pentru aflarea impactului financiar asupra Guvernului.

"Motivul amânării îl constituie analizarea informaţiilor suplimentare solicitate Guvernului cu privire la impactul financiar al adoptării legii supuse controlului de constituţionalitate, respectiv a studiului comparativ referitor la cheltuielile bugetare pe care le implică organizarea şi desfăşurarea simultană, respectiv separată, a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului", au precizat magistraţii Curţii.

Parlamentarii PSD şi PNL au contestat la Curtea Constituţională legea privind comasarea alegerilor pe motiv că aceasta "PDL şi aliaţii săi au decis că oamenii pot să voteze doar când decide puterea politică, nu când o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic".

La 15 decembrie 2011, guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Vă propunem să COMENTAŢI pe pagina de FACEBOOK a ziarului gândul: Credeţi că alegerile ar trebui comasate? Comentariul care primeşte cele mai multe LIKEURI va fi publicat şi pe pagina gandul.info

Citește și: