Raluca Pancu
54581 vizualizări 19 oct 2016

Purtătorul de cuvânt al UVT, Florin Jurcă, a declarat, pentru Gândul, că verificările în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi au fost demarate de Comisia de Etică a UVT.

"Da, Comisia de Etică lucrează în prezent pe solicitarea venită în această speţă de la Asociaţia GRAUR (n.r - Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară), din Cluj", a spus Jurcă.

Conform purtătorului de cuvânt al UVT, CNATDCU a trimis o solicitare către Universitatea de Vest, pe această speţă. Întrebat dacă în cazul tezei de doctorat a şefei DNA a existat o verificare cu softul anti-plagiat, precum s-a vehiculat în presă, Jurcă a răspuns negativ: "Din câte cunosc eu, nu".

În ceea ce priveşte procedura ce a urmat după ce UVT a anunţat, pe 3 octombrie, că va demara verificări în privinţa suspiciunilor de plagiat din teza şefei DNA, potrivit rectorului Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, Consiliul Studiilor Universitare Doctorale din cadrul Universităţii a analizat punctele de vedere primite de la Şcoala Doctorală de Drept şi le-a transmis comisiei, care în acest moment îşi desfăşoară activitatea şi analizează teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

"Consiliul Şcolii Doctorale pe Universitate, în şedinţă, a analizat punctele de vedere de la Drept, plângerile respective, şi le-a dat Comisiei de Etică. De acolo, până e o rezoluţie, nu se ştie nimic din ce fac ei. Rămâne să se vadă cu legislaţia actuală, cum rămâne", a declarat, pentru Gândul, Marilen Pirtea.

Analiza tezei de doctorat se desfăşoară conform prevederilor legislaţiei actuale, însă, dacă noua lege, în forma adoptată de senatori săptămâna trecută, va fi promulgată, asta va atrage după sine o suspendare a procesului de verificare în cazul tezelor de doctorat asupra cărora planează suspiciuni de plagiat.

"În momentul ăsta nu există un efect. În momentul în care legea este promulgată, evident că ea produce efecte în momentul ăla şi produce la toate cazurile. Noua lege suspendă asta pentru că nu există acea Comisie de Etică a IOSUD, pentru că în noua lege trebuie analizată de altă comisie de etică, nu de Comisia de Etică a Universităţii, Comisia de Etică a IOSUD, care nu există, trebuie să fie înfiinţată", a detaliat Pirtea.

Totul a început după ce, pe 27 septembrie, deputatul Sebastian Ghiţă, anchetat şi trimis în judecată în mai multe dosare DNA, a depus la Parchetul General un „autodenunţ”, în care susţinea că ar fi luat parte în 2012 la falsificarea raportului Consiliului Naţional de Etică privind acuzaţiile de plagiat aduse tezei de doctorat a lui Kovesi. Ghiţă nu a oferit mai multe detalii legate de modul sau calitatea în care a participat la această presupusă faptă, procurorii deschizând un dosar de cercetare penală in rem (a faptelor) - procedura standard în cazul oricărei sesizări penale.

CNE este autoritatea care l-a scos nevinovat de plagiat în 2012 şi pe fostul premier Victor Ponta, verdict care a fost contrazis de mai multe foruri, fiind răsturnat în mod oficial anul acesta, iar Ponta rămânând fără titlul de doctor.

Laura Codruţa Kovesi a respins aceste acuzaţii, arătând că teza de doctorat îi aparţine în totalitate, lucru pe care l-a făcut şi în 2012, la apariţia acuzaţiilor din partea Grupului de Investigaţii Politice condus de Mugur Ciuvică.

„În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat”, afirma Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unui comunicat de presă, publicat pe site-ul DNA.

Citește și: