Gabriel Pecheanu
435 vizualizări 19 oct 2018

Pe ordinea de zi a şedinţei plenare din 19 octombrie, Comisia de la Veneţia are adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România.

”Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este aşteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală din România", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituţiei, cu referire la sesiunea plenară din 19 octombrie.

Plenul Comisiei este aşteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei. Astfel, Comisia de la Veneţia este invitată să aprobe avizul preliminar la proiectele de amendamente la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la Legea privind organizarea judiciară şi la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

”În cazul în care a fost emisă o ordonanţă guvernamentală de urgenţă prin care sunt aplicate anumite recomandări formulate în acel aviz preliminar, Comisia de la Veneţia ar putea fi invitată să adopte un alt aviz preliminar, cu unele modificări”, se arată pe site.

 

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat duminică, pentru Mediafax, că va participa la reuniunea Comisiei de la Veneţia.

”Pe 19 şi 20 este sesiunea din octombrie a Comisiei de la Veneţia şi voi fi acolo, voi prezenta un punct de vedere pe opinia preliminară,” a declarat Florin Iordache.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care este şi membru al Comisiei de la Veneţia, a avut mai multe întâlniri în ultima perioadă cu membrii Comisiei.

OUG pentru modificarea legilor Justiţiei a fost aprobată, luni, de Executiv şi publicată marţi în Monitorul Oficial. Tudorel Toader a precizat că schimbările se referă la detaşările procurorilor, interviurile pentru selecţia procurorilor-şefi vor fi transmise în direct, arhivate şi văzute de oricine, iar ministrul va putea sesiza Inspecţia Judiciară.

 

Citește și: