Sorina Ionaşc
4826 vizualizări 25 iun 2015

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a luat în discuţie situaţia luptei împotriva corupţiei, principalul punct pe agendă fiind cazul premierului Victor Ponta. La dezbaterile din comisia LIBE a participat inclusiv prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cel responsabil cu raportul MCV.

După ce europarlamentarul Monica Macovei a vorbit despre cele 22 de propuneri de modificare a Codului Penal, dar şi despre faptul că Parlamentul continuă să respingă cererile de ridicare de imunităţi, mesajul a fost unul clar pentru România: raportul MCV va continua.

"Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale", a declarat, joi, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

Totodată, el a spus că a vorbit cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi le-a trimis şi scrisori, în care le-a semnalat că CE va fi foarte atentă pentru a fi sigură că nu există un atac la adresa justiţiei. De altfel, Timmermans a spus că, în timpul vizitei sale la Bucureşti, i-a atras atenţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că "că într-un stat de drept nu este ok să atace preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

La începutul discursului său, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a povestit despre o vizită pe care a făcut-o în România, în perioada comunismului, când "oamenii erau incredibil de săraci şi nu puteau face rost de nimic decât dacă îi ajuta partidul sau dacă dădeau mită". La mai bine de 26 de ani de la prima lui vizită în România lui, Timmermans susţine că schimbările sunt radicale.

"Au trecut prin foarte multe dificultăţi. Dacă te uiţi la România acum, este cu totul altă ţară. Guvernul a făcut multe progrese, încă nu am ajuns unde trebuie, de aceea avem nevoie de MCV. Încă nu am atins obiectivele", a spus Timmermans.

Mai mult, el a reiterat faptul că nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară, care ar trebui să fie valabilă doar când se referă la activitatea în calitate de demnitar şi nu acoperă şi potenţiale fapte penale.

"Fiecare Parlament are o formă de imunitate, ea se poate găsi în aproape toate sistemele. Dar acolo imunitatea este strict legată de activitatea de parlamentar. Dacă luăm o decizie pentru ridicarea unei imunităţi, o luăm pe aceleaşi criterii ca în cazul oricărui cetăţean. Parlamentarii nu ar trebui să aibă un alt tratament decât cetăţenii de rând. Nu este vorba despre respectarea legii, ci despre moralitatea politică. Acţiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenţei justiţiei", a adăugat Timmermans.

Parlamentul European a luat în discuţie acest subiect la propunerea Delegaţiei României, făcută efectiv de liderul popularilor europeni, Manfred Weber.

"Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta", a declarat, anterior, Manfred Weber.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne), precum şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.

Citește și: