Eliana Radulescu - Mediafax
100 vizualizări 20 nov 2012

Comisia juridică a Senatului a decis, în unanimitate, să îşi menţină raportul iniţial în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, considerând că reluarea votului privind constatarea încetării mandatului acestuia poate fi făcută numai pentru motive temeinice, prin acordul liderilor grupurilor politice.

Preşedintele comisiei, Toni Greblă (PSD), a precizat că membrii comisiei au analizat o solicitare din partea Biroului permanent, care a transmis scrisoarea din partea preşedintelui Traian Băsescu adresată Senatului, prin care acesta solicita reanalizarea cazului senatorului liberal Mircea Diaconu, declarat incompatibil.

Senatorul a spus că senatorii jurişti nu au putut recomanda altceva Senatului.

"Noi transmitem un punct de vedere întemeiat pe Regulament şi pe cutuma Senatului, şi anume pentru motive temeinice, cu acordul tuturor liderilor grupurilor, votul poate fi reluat. Noi vom transmite acest punct de vedere", a adăugat el.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că solicitarea formulată de şeful statului în cazul senatorului Mircea Diaconu a fost înaintată Comisiei juridice spre analiză, fără să se stabilească un termen pentru răspuns.

Antonescu a precizat că este posibil ca o concluzie în cazul solicitării lui Traian Băsescu să fie adoptată marţi de Comisia juridică, după audierea unor candidaţi pentru poziţiile de membru al CSM.

Totuşi, preşedintele Senatului nu a putut preciza dacă situaţia lui Diaconu ar putea fi discutată în şedinţa de plen de marţi.

Traian Băsescu a adresat în 12 noiembrie o solicitare conducerii Senatului în care cere reluarea dezbaterilor privind revocare din funcţie a senatorului PNL Mircea Diaconu.

"În virtutea atribuţiei constituţionale a preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Având în vedere acest aspect, ignorarea unei hotărâri judecătoreşti, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ în următorul raport de ţară (MCV), cu consecinţa gravă a nerespectării de către România a angajamentelor asumate, atât în plan intern, cât şi faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", se precizează în adresa şefului statului.

Plenul Senatului a respins, în 30 octombrie, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citește și: