Roxana Preda
Cristina Andrei
20438 vizualizări 14 sep 2016
Senatorii din Comisia juridică au avizat miercuri favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, decizia fiind luată cu 8 voturi „pentru" şi două „împotrivă”.
 
Preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc a declarat, după votul referitor la ridicarea imunităţii parlamentare a lui Oprea, că acesta nu a vrut să spună foarte multe lucruri, doar a încercat să explice, procedural vorbind, cum anume funcţionau aceste coloane oficiale: „A stat foarte puţin. Nu vreau să interpretez eu, nu neapărat este neobişnuit (că nu a venit însoţit de avocat - n.r.). Cred că domnul Oprea a înţeles că nu vine la Comisia juridică să se apere sau să îşi prezinte apărarea aici. Se va duce la instanţă şi la Parchet, ceea ce e absolut firesc", a spus Boboc. Solicitarea procurorilor ar urma să fie votată în plen luni, 19 septembrie.
 
„Am spus ce am făcut , am fost la trei instituţii ale statului român. (...) Am explicat că în jur de ora 19:00, 19 şi ceva mă deplasam spre casă. Din cercetările făcute, maşina poliţiei nu avea viteză, maşina mea nu avea viteză, un coleg, un coleg a căzut într-o groapă. Din păcate a fost o tragedie şi a murit un tânăr în plin centru al Capitalei”, a declarat Gabriel Oprea după ce a ieşit din sala de şedinte unde a vorbit în faţa senatorilor din Comisia juridică.
 
Fostul vicepremier a ţinut să specifice, încă o dată, că nu era vorba despre o coloană oficială care îl însoţea, ci despre un antemergător şi că nu demnitarul stabileşte planul de măsuri pentru protecţia sa, implicit nici viteza cu care trebuie să se deplaseze vehiculele, aşa cum au arătat procurorii DNA. 
 
„Nu un vicepremier sau un ministru de Interne stabileşte planul de măsuri şi tot ceea ce ănseamnă o deplasare în siguranţă. V-am explicat, în primul rând nu e vorba de coloană, ci de antemergător, o maşină de poliţie, am explicat că nu un ministru sau un vicepremier stabileşte planul de măsuri", a adăugat Oprea.
 
Pe 1 septembrie, procurorii anticorupţie au cerut începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Procurorii anticorupţie arată că, „profitând de autoritatea pe care funcţia de ministru de Interne i-o conferea asupra funcţionarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de Interne Oprea Gabriel a determinat atât însoţirea sa permanentă cu echipaje ale poliţiei rutiere", inclusiv a unei motociclete pentru a-şi facilita deplasările, în noaptea morţii poliţistului Bogdan Gigină acesta îndreptându-se spre locuinţa personală. Procurorii au identificat drept cauză a morţii neadaptarea vitezei de deplasare la condiţiile meteorologice din acea seară, coloana oficială deplasându-se cu 84 km/h, şi au precizat că fostul ministru de Interne era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei dincolo de depăşirea limitei de siguranţă, fapt care a dus la decesul poliţistului.
 
Procurorii anticorupţie arată că, la momentul producerii accidentului fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni şi că probele analizate au demnostrat că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".
 
Angajaţii respectivi făceau parte din compartimentul special al Brigăzii Rutiere a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, responsabilă pentru asigurarea însoţirii coloanelor oficiale, aceştia având atribuţii exclusive de însoţire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei.
 
„Din analiza documentelor care atestă componenţa zilnică a misiunilor de însoţire şi deplasările efectuate, rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică procurorii anticorupţie.
 
Astfel, pentru fiecare deplasare era dispusă redirecţionarea şi a unui număr semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea către traseele pe care se deplasa Oprea, provocând astfel o perturbare a modului în care era realizată activitatea de control şi supraveghere a traficului.
 
„De exemplu, în seara de 20 octombrie 2015, când s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu. (...) Aşadar, profitând de autoritatea pe care funcţia de ministru de Interne i-o conferea asupra funcţionarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atât însoţirea sa permanentă cu echipaje ale poliţiei rutiere, cât şi modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a poliţiei rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale astfel formate", se arată în comunicatul DNA.
 
Procurorii anticorupţie au reţinut, astfel, că Oprea este cel care a determinat, în mod ilegal, prezenţa poliţistului Bogdan Gigină ca motociclist în coloana oficială, deplasare în urma căreia acesta şi-a pierdut viaţa. În acelaşi timp, în comunicatul DNA se precizează că accidentul de circulaţie s-a produs din cauza neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile meteorologice, iar din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel, pentru că acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă.
 
„Din probele administrate rezultă că necesitatea deplasării cu viteze superioare impuse de ministrul de Interne a determinat o modalitate de lucru. În acest sens, motociclistul care deschidea coloana oficială trebuia să ajungă în intersecţii înainte de restul coloanei, să se asigure că traficul este oprit (dacă este cazul să dirijeze traficul rutier pentru a facilita trecerea coloanei), după care – în momentul apropierii restului coloanei – să se deplaseze cu viteză sporită către următoarea intersecţie pentru a repeta acest proces. Acest mod de lucru corespunde şi situaţiei de fapt din prezenta cauză când, după ajungerea coloanei în intersecţia străzii Ştirbei Vodă cu Calea Plevnei, victima Gigină Bogdan-Cosmin a accelerat către următoarea intersecţie, cea cu Splaiul Independenţei, împrejurare în care s-a produs accidentul soldat cu decesul acestuia", mai arată procurorii.
 
Gabriel Oprea a avut de trei ori mai multe coloane oficiale decât preşedintele Iohannis: 1.607 în 10 luni
 
Procurorii au arătat că Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări, PICCJ urmând să facă cercetări în cazul vicepremierului pentru abuz în serviciu. Raportat la deplasările cu coloană oficială ale ministrului Gabriel Oprea, preşedintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasări, iar premierul - 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.
 
Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat, însă, că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut „mai multe deplasări", tot timpul pentru a-şi face datoria.
 
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. În acelaşi dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub învinuirea în luna februarie pentru abuz în serviciu.
 
 
 

Citește și: