Sorina Ionaşc
1216 vizualizări 7 nov 2013

Comisia Roşia Montană a finalizat, după aproximativ zece ore, raportul pentru proiectul de exploatare venit de la Guvern, urmând ca votul final să fie dat luni, la ora 18.00. Cea mai importantă recomandare regăsită în acest raport este desecretizarea licenţei de exploatare, care se poate face cu acordul celor două părţi, adică RMGC şi statul român.

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute TESTE din lume. Cu toate acestea, nu există un singur răspuns corect. Tu ce vezi prima dată când priveşti această imagine?

"A rămas votul final pe cele două amendamente şi votul pe raportul final. Fiecare va vota după studierea documentaţiei, s-a format o oarecare majoritate chiar confortabilă pentru o anumită direcţie", a declarat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov.

Întrebat care sunt cele mai importante concluzii regăsite în acest raport, Vâlcov a evitat să spună concret, dar a admis faptul că una dintre acestea este şi desecretizarea licenţei.

"Nu vă pot spune concluziile. Desecretizarea licenţei este una dintre acestea, este o recomandare, chiar eu am făcut propunerea, către RMGC şi Guvern, să desecretizeze toate datele din licenţă şi din documentele aferente acestui proiect geologic, mai puţin hărţile geologice, cele care conţin zăcământul românesc. Noi nu-i obligăm, le recomandăm", a mai spus Vâlcov.

Mai mult, vicepreşedintele Florin Iordache a precizat şi că o altă recomandare importantă este şi crearea unei legi generale pentru exploatările miniere.

"Crearea unui cadru legislativ care să reglementeze, asta este cea mai importantă recomandare din raport. Toată lumea a căzut de comun acord", a spus Iordache.
 

Citește și: