Cristina ANDREI
2147 vizualizări 16 aug 2017
„Postul de Asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele (perioadă determinată), scos la concurs de Facultatea de Drept, nu este unul interdisciplinar, acesta încadrându-se, conform Nomenclatorului domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare pentru anul 2016-2017, în domeniul unic de studii universitare de doctorat/master: Drept. Candidatul pentru acest post s-a înscris în cadrul perioadei de înscriere prevăzute de calendarul universităţii. Îndeplinirea condiţiilor de legalitate privind înscrierea a fost certificată prin emiterea avizului de legalitate, comunicat în termen", se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Ministerului Educaţiei. 
 
În urma verificărilor, reprezentanţii ministerului au decis că Alexandru Toader, fiul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a îndeplinit cerinţele, atât pe cele generale, cât şi pe cele specifice pentru înscrierea şi, ulterior, câştigarea postului de asistent universitar, întrucât deţine titlul de doctor care se impune pentru ocuparea acestei funcţii.
 
„Candidatului i se aplică condiţia de deţinere a titlului de doctor în domeniul specific postului, prevăzută de articolul 8 din metodologie, postul nefiind unul interdisciplinar. Candidatul deţine titlul de doctor în domeniul de doctorat 'Drept'. Candidatul s-a înscris la concurs în interiorul calendarului de înscriere şi îndeplinea condiţiile de înscriere pentru ambele variante ale articolului 8 din metodologie (atât cea din 2014, cât şi cea din 2017). Prin urmare, Ministerul Educaţiei Naţionale consideră că acest concurs a fost organizat şi s-a desfăşurat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare", concluzionează reprezentanţii Ministerului Educaţiei. 
 
În urmă cu aproximativ o săptămână, Ministerul Educaţiei a transmis că va începe o anchetă prin care să verifice modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea unui post de cadru universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, câştigat de fiul lui Tudorel Toader. Anunţul vine după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora metodologia de concurs a fost modificată „cu dedicaţie", în aşa fel încât Alexandru Toader să poată să ajungă fără probleme asistent universitar, el fiind, de altfel, şi singurul candidat participant la selecţie.
 
„Mai exact, controlul Ministerului Educaţiei Naţionale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017", se arată în comunicatul ministerului. 
 
În urma anunţului venit din partea Ministerului Educaţiei, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a transmis că va pune la dispoziţie toate documentele necesare şi că va face publice concluziile anchetei, respingând, în acelaşi timp, acuzaţiile. 
 
„Acuzaţiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific sunt lipsite de orice fundament. Atât înainte, cât şi după modificarea metodologiei, cerinţa pentru candidatura la un post de asistent la Facultatea de Drept a fost Diplomă de Doctor în Drept, nu într-un domeniu conex. De altfel, nu există diplomă de 'Doctor în Drept Civil' sau 'Doctor în Drept Penal' sau în oricare altă ramură a Dreptului", se arată în comunicatul transmis de instituţia de învăţământ superior. 
 
Anterior, referitor la informaţiile publicate de un ziar local, Tudorel Toader a comentat, într-o postare pe Facebook, că prin schimbarea regulamentului a fost introdus „un filtru suplimentar" şi că îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi verificată pe pagina Universităţii, dar şi faptul că acesta a fost scos la concurs prin publicarea în Monitorul Oficial.
 
„1. Ionuţ Alexandru Toader este notar public începând din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, începând din 2013 şi doctor în drept penal, din 2016.
2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat în Monitorul Oficial al României.
3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare.
4. Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universităţii.
5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept!", a scris ministrul Justiţiei pe pagina lui de Facebook. 
 
Precizările vin după ce în spaţiul public au apărut mai multe informaţii potrivit cărora fiul lui Tudorel Toader, Alexandru Toader, a fost favorizat pentur ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, prin modificarea regulamentului, în aşa fel încât acesta să poată bifa toate criteriile. 
 
 

Citește și: