„Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul. (...)  Ne mirăm că poporul este corupt, că toată lumea încalcă legea. Dacă toţi suntem corupţi, înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupţia înseamnă deviere şi devierea nu poate fi a majorităţii sau a unanimităţii”, a declarat fostul europarlamentar PSD Adrian Severin, condamnat în primă instanţă la trei ani şi trei luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă în Parlamentul European. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri intitulate „Independenţa Justiţiei şi relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul – factor decisiv în funcţionarea statului de drept”, organizată la Parlament de conducerea celor două camere.

„Justiţia independentă nu trebuie să fie călăul libertăţilor, ci garantul libertăţilor. Or, ceea ce noi constatăm din ce în ce mai mult, mai ales prin insistenţa pe latura punitivă, că ea devine din ce în ce mai mult călăul libertăţilor”, a mai spus Severin, citat de Digi 24.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că în perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la "Sunday Times". La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

„Consider că hotărârea este monstroasă (sic!) nu doar în raport cu nevinovăţia mea dovedită şi pe care o susţin cu tărie în continuare dar şi în raport cu ceea ce este de aşteptat ca nişte judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei ruşini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară. Voi face apel şi voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe laşitatea mea", scria atunci Severin pe Facebook.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat atacuri la adresa justiţiei, el fiind trimis în judecată de procurorii DNA în legătură cu dosarul Ferma Băneasa, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

„Sub paravanul luptei necesare împotriva corupţiei s-au produs abuzuri flagrante, care au anulat cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul la propria imagine şi prezumţia de nevinovăţie, iar telejustiţia a devenit un modus operandi curent. Scăderea încrederii în actul de justiţie e datorată şi modului în care serviciile de informaţii au transformat justiţia, după propriile aserţiuni, într-un câmp tactic. Bănuielile privind ofiţerii acoperiţi în rândul autorităţilor judecătoreşti persistă şi nu văd nicio acţiune care să înlăture această bănuială teribilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Digi 24.

Citește și: