20353 vizualizări 18 oct 2015

Liviu Dragnea va fi secondat în PSD de favoritul său, Valeriu Zgonea. Potrivit rezultatelor finale, Zgonea a câştigat funcţia de preşedinte executiv, cu 2582 de voturi, în faţa contracandidatului său, Constantin Niţă, care a obţinut doar 1123 de voturi.

Pentru cele 10 poziţii de vicepreşedinţi bărbaţi, câştigători sunt Andrei Dolineaschi (3439 voturi), Victor Negrescu (3162 voturi), Georgian Pop (3070 voturi), Ionuţ Vulpescu (2994 voturi), Nicolae Bănicioiu (2983 voturi), Mihai Tudose (2827 voturi), Viorel Ştefan (2737 voturi), Gheorghe Şimon (2503 voturi), Gabriel Vlase (2436 voturi) şi Mihai Chirică (2339 voturi).

Al unsprezecelea clasat, Mihai Fifor, a pierdut o funcţie de vicepreşedinte, obţinând doar 2222 de voturi. Au urmat, în ordine descrescătoare, Adrian Dobre, Constantin Niţă, Mihai Sturzu şi Cătălin Rădulescu.

În ceea ce priveşte cele patru poziţii de vicepreşedinte din partea Organizaţiei de Femei, prima clasată a fost Gabriela Firea, cu 3122 de voturi, urmată de Lia Olguţa Vasilescu (3044 voturi), Ecaterina Andronescu (2914 voturi) şi Doina Pană (1834 voturi). Au ratat intrarea în BPN Gabriela Creţu şi Aurelia Fedorca.

La finalul Congresului, Liviu Dragnea le-a cerut noilor vicepreşedinţi să lase cariera personală "mult, mult în spate".

De ce nu pleacă Ponta

Cât priveşte susţinerea lui Victor Ponta, Liviu Dragnea l-a asigurat pe acesta că o va avea atâta vreme cât o va dori. „Vreau să vă spun foarte clar: noua conducere a PSD va susţine cu aceeaşi forţă cu care a făcut-o şi până acum rămânerea noastră la guvernare, dar trebuie să privim şi dincolo de mandatul acestui Guvern. Cu Victor Ponta normal, dar să vrea să rămână. Nu ne mai faci vreo nefăcută? O să vedem pe Facebook”, a spus el referindu-se la demisia de la sefia PSD anunţată de Ponta pe reţeaua de socializare.

De altfel, Victor Ponta a explicat că nu a demisionat de la Palatul Victoria pentru că ar fi „o trădare să vină un guvern al altcuiva”. „Liviu ştie din prima zi că are mandatul meu pe masă”, a spus el. El a criticat, totodată, opoziţia, comentând că, din păcate, adversarul cel mai puternic este tot Traian Băsescu.

 „PNL aşteaptă să-l aducă la guvernare altcineva, nu oamenii, DNA, PPE, nu ştiu...”, a spus el.

La finalul Congresului, întrebat dacă social-democraţii vor negocia cu preşedintele Klaus Iohannis schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a spus că "PSD va onora orice fel de discuţii, pe orice temă, şi nu vor refuza dialogul, însă aşteaptă o invitaţie de la Palatul Cotroceni.

"Orice invitaţie care va veni din partea preşedintelui României la PSD, va fi onorată de noi. Orice invitaţie, pe orice temă", a spus Liviu Dragnea, cu privire la atitudinea sa ca preşedinte al PSD.

Întrebat dacă va onora inclusiv invitaţii pe tema schimbării premierului Victor Ponta din fruntea Guvernului, Dragnea a precizat că PSD "nu îşi permite să refuze" nicio invitaţie. "Preşedintele României, ales de peste şase milioane de români, dacă va face o invitaţie la PSD, această invitaţie va fi onorată pentru orice fel de discuţie. Noi nu ne permitem să refuzăm o invitaţie la dialog. Eu fac invitaţie la dialog de aproape o lună de zile. Bineînţeles că participăm la orice fel de discuţie", a spus Dragnea.

Dragnea a precizat totuşi că aşteaptă ca iniţiativa să vină de la Palatul Cotroceni, pentru că "PSD nu poate să facă preşedintelui o invitaţie". "În mod normal, civilizat este ca de acolo (Palatul Cotroceni - n.r.) să vină invitaţiile. Mai mult decât invitaţiile publice, chiar nu am ce să fac", a mai spus Dragnea.

„Să păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste şi să cerem iertare României şi românilor”

Liviu Dragnea le-a vorbit duminică, delegaţilor la congresul PSD, şi despre greşelile pe care partidul le-a făcut de-a lungul timpului, afirmând că una dintre ele este lipsa curajului în ceea ce priveşte asumarea istoriei, inclusiv din primii anii de după 1989 şi condamnarea comunismului.

"Vreau să vă ridicaţi în picioare şi să păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste şi să cerem iertare României şi românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum", le-a spus Dragnea celor peste 4000 de delegaţi prezenţi la Congresul PSD.

Preşedintele PSD a spus că este nevoie de o "ruptură de trecut", iar acesta este un gest "simbolic, dar sincer şi profund". "Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României, aşa cum a fost ea, sau să rezonăm la unele vibraţii ale poporului român", a spus Dragnea, adăugând că dreapta a încercat să obţină capital politic pentru unele "drame" din istoria României pentru care, însă, social-democraţii de astăzi nu sunt vinovaţi.

"Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie, cum ar fi violenţele din Piaţa Universităţii", a continuat Dragnea, vorbind şi despre lipsa unui comportament adecvat aplicat supravieţuitorilor evenimentelor de la Revoluţie."O împăcare naţională este un obiectiv pentru care merită să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi, cei care suntem astăzi aici, suntem vinovaţi. (...) Este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmăreşte şi astăzi", a spus Dragnea.

„Membrii PSD nu sunt baroni, corupţi, comunişti, dar e nevoie de un cod de conduită”

Liviu Dragnea a susţinut, totodată, în discursul său, că membrii partidului sunt acuzaţi pe nedrept că sunt "baroni, corupţi, comunişti", iar în PSD este nevoie de un "cod de conduită", cu criterii de integritate, dar care să "prevină", nu să pedepsească.

Dragnea a spus că membrii PSD sunt "oameni serioşi, cinstiţi şi responsabili", dar care s-au săturat să fie acuzaţi că sunt "baroni, corupţi, comunişti". "Ei nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti", a spus liderul PSD.

Acesta a precizat că votul celor 450.000 de membri ai PSD care au votat la alegerile interne au dat un semnal de schimbare în PSD, pentru un "drum nou". "Pentru mine, votul de duminică este un moment zero", a sus Dragnea.

În acest context, liderul PSD a amintit de criteriile de integritate adoptate în primăvara trecută, dar care nu au mai fost trecute în partid, deşi ele sunt "foarte bune" şi ar fi eficiente "dacă ar fi aplicate". Declaraţiile lui Dragnea vin în contextul în care liderul PSD a precizat, în trecut, că nu trebuie introduse în Statut criterii de excludere automată a unor lideri din viaţa de partid, ci trebuie lăsate şi organizaţiile şi comunităţile din care fac parte să aibă un cuvânt de spus. Astfel, Dragnea a reluat ideea unui "cod de conduită" necesar în PSD.

"Vă spun asta cu inima strânsă, conştient de faptul că aplicarea (criteriilor de integritate - n.r.) îi poate dezamăgi sau îi poate nedreptăţi pe unii dintre noi. Pe de altă parte, vă spun cu inima deschisă că aplicarea lor este singura soluţie pentru a începe să recâştigăm încrederea oamenilor", a precizat Dragnea, adăuând că acestea "au rolul să prevină, nu să pedepsească".

"Vreau să fiţi de acord să realizăm un cod de conduită, care să cuprindă mai mult decât aceste criterii. Convingerea mea este că un asemenea cod ori trebuie aplicat, ori abandonat", a spus liderul PSD, propunând o dezbatere în partid pe această temă timp de o lună.

"(Codul de conduită - n.r.) să-l adoptăm definitiv şi, dacă-l adoptăm, să-l aplicăm fără excepţie", a spus Liviu Dragnea, completând că PSD nu este singurul partid care se confruntă cu probleme de integritate, dar trebuie să fie primul care să le şi rezolve.


UPDATE 18:02 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost ales, duminică, la Congresul PSD, preşedinte executiv al partidului, cu aproximativ 2600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Constantin Niţă, care a obţinut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.

UPDATE 14:48 Ion Iliescu: „Faptul că avem creştere economică nu înseamnă că am depăşit starea de subdezvoltare”.

"Avem o problemă în recrutarea, pregătirea şi promovarea elitelor politice şi administrative, în asigurarea profesionalismului acestora şi aceasta nu se rezolvă îngustând baza de recrutare, folosind criterii care nu au legătură cu meritele personale. După capitalismul de cumetrie de care aminteam cândva, se cam amplifică fenomenul politic de cumetrie", a mai spus Ion Iliescu.

UPDATE 14:42 Ion Iliescu susţine un discurs. „Nu putem fi o democraţie funcţională cu partide care nu sunt democratice. Era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie. Sper că vom învăţa despre acest experiment”

UPDATE 12:50 Liviu Dragnea: " Fară presă o societate este oarbă. O ţară fără presă e o ţară neinformată. Mass media a ajuns în impas economic şi moral. Este nevoie ca noi să susţinem presa pentru ca aceasta să îşi redobândească integritatea. Mă gândesc la reduceri de TVA, la susţinere pentru angajarea de tineri jurnalişti, la scutirea semnificativă de taxe".

UPDATE 12:50 Liviu Dragnea: Regionalizarea trebuie să redevină un obiectiv. Un alt obiectiv este sincronizarea alegerilor care să se desfăşoare o dată la cinci ani. 

UPDATE 12:45 Liviu Dragnea: "Avem nevoie de un plan de dezvoltare pe 25 de ani a României. PSD are forţa de a construi acest plan. Academia Română lucrează la un astfel de proiect pe care noi îl vom sprijini".

UPDATE 12:43 Un moment inedit a avut loc în timp ce Dragnea vorbea despre rămânerea la guvernare şi a făcut un moment de pauză, când din sală s-a auzit un comentariu. Apoi a continuat repede: "Cu Victor Ponta, normal. Dar să vrea să rămână, să nu ne mai facă vreo nefăcută (arătând către Victor Ponta - n.n.). Te tăiem de la Facebook".

UPDATE 12:40 Liviu Dragnea: "Vă propun un gest simbolic, dar sincer şi profund. Vreau să vă ridicaţi în picioare şi împreună să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste şi să cerem iertare că nu am făcut acest gest până acum".

UPDATE 12:35 Liviu Dragnea : "Nu am selectat totdeauna cei mai buni oameni care să reprezinte partidul. Trebuie să începem să facem politică profesionistă.  PSD va propune reînfiinţarea institutului naţional de administraţie şi o instituţie care să susţină pregătirea politică de stânga. Nu putem trimite în administraţie oameni insuficient pregătiţi".

UPDATE 12:30 Liviu Dragnea: " Criteriile de integritate în partid au rolul de a preveni, nu să pedepsească. Vreau să fiţi de acord să realizăm un cod de conduită pe care să îl aplicăm fără excepţie. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să adoptăm mecanismele pentru acest cod de conduită. Al doilea lucru este să le dăm mai multă putere celor 450.000 de membri care au votat duminică. Vă propun ca şi presedinţii de CJ să fie aleşi de toţi membrii de partid din judeţ."

UPDATE 12:20 Liviu Dragnea: PSD va trece în curând prin Parlament votul prin corespondenţă, cu sau fără sprijinul opoziţiei. 

UPDATE 12:16 Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Membrii noştri de partid sunt oameni serioşi, cinstiţi şi responsabili. Ei s-au săturat să li se spună în faţă mereu acelaşi lucru: baroni, corupţi, comunişti. Ei nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti". 

UPDATE 12:08 Liviu Dragnea este validat în funcţia de preşedinte al PSD. "Cu unanimitate de voturi, se validează în funcţia de preşedinte domnul Liviu Dragnea"

UPDATE 11:47 Victor Ponta: Nu mai avem opoziţie în România. Ei aşteaptă să-i aducă la guvernare altcineva, nu oamenii, DNA, PPE, nu stiu... Nu credeam să spun asta în 2015. Politic avem un singur adversar: tot pe Traian Băsescu. Are capacitatea să se lupte cu noi

UPDATE 11:43 Victor Ponta: Ca să vină un guvern al altcuiva, este o trădare. Funcţia de prim-ministru este a dvs. Liviu ştie din prima zi că are mandatul meu pe masă.

UPDATE 11:41 Victor Ponta: „De fiecare dată între turul 1 şi turul 2 Se declanşează un buton de ură şi oamenii votează contra”

UPDATE 11:40 Victor Ponta: „Cea mai dură înfrângere a fost după referendumul din 2012, pentru că am văzut că un popor a fost înfrânt. S-a ales între popor şi instituţii”

UPDATE 11:36 Victor Ponta: „Toate deciziile bune şi toate deciziile greşite le-am luat împreună cu Liviu. Vorbeam pe hol cu prietenul Oprişan, 5 ani de dictatură Ponta. El spune: Aoleo, să vedem ce vine”

UPDATE 11:35 Victor Ponta: „În 2010 eram un partid înfrânt. Acum lucrurile sunt diferite”

UPDATE 11:32 Victor Ponta susţine un discurs. „Nu vreau să las pe nimeni supărat. Aşa cum m-aţi sprijinit, vă voi sprijini şi eu. Nu mi-a trecut prin cap că voi concura vreodată cu Adrian Năstase pentru cel mai bun guvern pe care l-a avut România.”

UPDATE 2. Candidatul pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, Valeriu Zgonea a declarat, duminică, înaintea începerii Congresului PSD, că proiectul partidului este important şi nu funcţiile, adăugând că el crede în proiectul lui Liviu Dragnea.

"Le urez tuturor candidaţilor succes, România este importantă pentru noi, proiectul pe care noi azi îl prezentăm prin vocea preşedintelui partidului este important, funcţiile nu sunt întotdeauna importante, deşi ştiu că presa este încântată de bătălia pentru funcţie", a declarat Valeriu Zgonea.

El a mai declarat că crede "foarte mult în proiectul preşedintelui partidului" pe care îl va prezenta la Congres.

"Eu sunt acelaşi om loial, pe care se poate baza preşedintele partidului şi îmi place întotdeauna să fac echipă cu cei din Partidul Social Democrat care cred că România merită o guvernare aşa cum am demonstrat-o în ultimii trei ani. Am discutat toţi să facem echipă, echipa este întotdeauna importantă, proiectul este important. (...) Este un proiect în care noi credem, eu cred din toată inima, l-am văzut, cred în proiectul lui Liviu Dragnea", a insistat Zgonea.

UPDATE 1. În deschiderea congresului este validată alegerea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al partidului, ca urmare a scrutinului din 11 octombrie.

De asemenea, premierul Victor Ponta va prezenta un raport al activităţii sale de preşedinte PSD în perioada 2013-2015.

În total, 21 de candidaţi pentru 14 funcţii de vicepreşedinte, dintre care 15 bărbaţi şi 6 femei, în timp ce pentru a doua funcţie în partid s-au înscris doi candidaţi, Valeriu Zgonea şi Constantin Niţă.

Patru din cele 14 funcţii de vicepreşedinte vor reveni Organizaţiei de Femei, iar candidaţii vor trebui să aleagă între poziţia de vicepreşedinte şi cea de lider de organizaţie.

Candidaţii pentru cele 10 poziţie de vicepreşedinţi bărbaţi sunt secretarul general Andrei Dolineaschi, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Mihai Tudose, europarlamentarul Victor Negrescu, preşedintele Comisiei de cod electoral, Gabriel Vlase, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, primarul interimar al Iaşiului, Mihai Chirica, deputatul Viorel Ştefan, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, liderul TSD Mihai Sturzu, secretarul de stat în Ministerul Muncii Adrian Dobre, precum şi deputaţii Constantin Niţă, Cătălin Rădulescu, Georgian Pop şi Gheorghe Şimon.

În lupta pentru cele 4 poziţii de vicepreşedinte alocate Organizaţiei de Femei a PSD, s-au înscris senatorul Ecaterina Andronescu, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al PSD Gabriela Firea, fostul ministru Doina Pană, europarlamentarul Gabriela Creţu şi preşedintele PSD Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.

Dintre aceşti 21 de candidaţi, 5 sunt vicepreşedinţi în funcţie. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu, Constantin Niţă, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea.

 

Citește și: