Raul FLOREA
3964 vizualizări 15 iun 2011

Consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu a trecut la limită de testul parlamentului pentru desemnarea în funcţia de ambasador al României în Finlanda şi Estonia. Cu 16 voturi "pentru" şi 15 "împotrivă", Avramescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă ale parlamentului. Nu înainte însă ca deputaţii şi senatorii opoziţiei să-i reamintească consilierului de la Cotroceni propriile puncte de vedere pe care acesta le-a susţinut de-a lungul timpului.

Despre partidul unic şi folosirea bombei atomice în Irak

Tonul a fost dat de către liberalul, Raimond Luca, senatorul citând un editorial prin care Avramescu făcea apologia unui partid unic:

"Sistemul nostru actual e gândit pentru a da puteri oligarhiei de partid nu cetăţenilor. România a ajuns să fie condusă de un grup de şefi de partid care fac guverne pe la restaurant".

"Partidele nu sunt neapărat un lucru bun pentru democraţie. Ele pot avea un rol benefic, dar adesea pot avea unul nefast. Vin şi afirm că democraţia modernă nu presupune neapărat prezenţa unei opoziţii parlamentare. Democraţiile unde avem la putere un singur partid sunt adesea mai performante (...) E timpul unui singur partid puternic".

"Istoria Europei, aceea reală, ne arată că nu prezidenţialismul, ci dimpotrivă, parlamentarismul este preludiul dictaturii. Numeroase regimuri parlamentare au fost instabile, ineficiente, autoritare şi corupte".

Înşiruirea citatelor a fost încheiată de către senatorul Luca printr-o întrebare directă: "De ce vreţi domnule un post de ambasador în Finlanda şi Estonia, când o carieră politică vizibilă pare a vă fi mai potrivită? Ce căutaţi în Finlanda şi Estonia? "

Ofensiva a fost preluată de către deputatul PSD Adrian Solomon, care a cerut explicaţii în legătură cu acuzele aduse legislativului : "În octombrie 2009, într-o emisiune televizată, aţi comparat parlamentul cu o fabrică de ciocane. Aş vrea să ştiu de unde atâta dispreţ faţă de o instituţie a statului român şi faţă de reprezentanţii poporului român".

Senatorul PSD Georgică Severin a avut o problemă mai sensibilă, legată de o altă teorie lăudată de Cătălin Avramescu, anume aceea că nu toţi cetăţenii ar trebui să aibă dreptul de a beneficia de servicii medicale. "S-ar putea să fiţi întrebaţi de presa din Finlanda dacă mai aveţi aceleaşi opinii despre sistemul de sănătate. Ştim foarte bine ce protecţie acordă Finlanda cetăţenilor săi şi nu cred că e de acord să-i lase să se zvârcolească, chiar dacă sunt obezi, băuţi, drogaţi, aşa cum propuneaţi dumneavoastră. La fel, acolo ne reprezentaţi pe noi, care poate că nu suntem de acord cu aceste zvărcoliri", l-a luat Severin la rost pe consilierul prezidenţial.

Cu adevărat stupefiaţi s-au arătat însă parlamentarii opoziţiei la citirea unui articol semnat de Avramescu, prin care consilierul prezidenţial susţinea necesitatea folosirii armelor nuleare:

"Tocmai puterea imensă a armelor nucleare este aceea care le face de nefolosit în teatrele de război actuale. Însă recurgerea la armele convenţionale este de utilitate limitată împotriva unor grupuri decise să macine inamicul prin lupte de gherilă, terorism şi propagandă. De aceea, ameninţarea proliferării trebuie contracarată prin recurgerea la altă generaţie de arme nucleare care să înlăture tabuul nuclear şi care să facă posibilă intervenţia la distanţă fără riscul angajării unor trupe înarmate convenţional. Această generaţie de arme nucleare există deja: este vorba de armele tactice cu neutroni care nu au dezavantajul căderilor radioactive şi suflul exrtrem de destructiv. Ele pot elimina inamicul de pe o rază redusă lăsând în picioare clădirile. Cu aceste arme, o campanie confuză şi prelungită în genul celei din Irak nu ar fi necesară. Mai rămâne ca democraţiile să-şi depăşească reţinerile impuse de propria imaginaţie morală"

Avramescu: "Dacă am lua transcriptul de la foarte multe emisiuni, am avea diferite semne de întrebare"

Încolţit de parlamentarii opoziţiei, Avramescu a ocolit un răspuns lămuritor, evitând să explice în vreun fel dacă îşi asumă în continuare teoriile susşţinute în ultimii ani. "Sunt absolut dispus, într-un alt cadru, să discut despre aceste chestiuni politice, dar n-am să dezvolt pe o linie politică. Dacă am lua transcriptul de la foarte multe emisiuni, am avea diferite semne de întrebare, dar, ştiţi foarte bine, un mandat de ambasador nu este un mandat reprezentantiv, este un mandat imperativ, un ambasador acţionează pe baza unor instrucţiuni", s-a apărat el.

Concluzia parlamentarilor a fost exprimată tot prin senatorul Severin. "Nu ne-aţi convins decât că există o problemă de dedublare de persoane. Aţi prezentat consilierul ireproşabil şi persoana privată care spune că şi-a exprimat opiniile. Dar noi nu putem trimite la post doar o persoană politică. Trebuie să trimitem şi persoana privată", a spus senatorul PSD.

Manuela Vulpe, noul ambasador în Argentina, implicată, în 2007, în scandalul corespondenţei cu Baconschi

Tot în cadrul audierilor desfăşurate miercuri la parlament au primit aviz favorabil şi Bogdan Claudiu Filip, desemnat ambasador în Iordania, Daniel Banu, pentru postul de ambasador al României la Belgrad şi Manuela Vulpe, pentru preluarea conducerii ambasadei din Argentina.

În 2007, ca ambasador al României în Mexic, Manuela Vulpe a fost implicată într-un scandal după ce în presă au apărut o parte din corespondenţa electronică pe care aceasta a purtat-o cu actualul ministru de externe Teodor Baconschi şi cu fostul consilier al premierului Tăriceanu, Dorin Marian.

Corespondenţa cu Baconschi conţine şi referiri la o posibilă relaţie intimă, iar în cea cu Dorin Marian Manuela Vulpe se interesează despre o lege care oferă chiriaşilor din imobilele RA-APPS dreptul de preempţiune la vânzarea acestora.

Corespondenţa privată a Manuelei Vulpe a fost publicată pe site-ul www.spiritofromania.com de către Laurenţiu Fulga, care e rezident în Australia, unde aceasta a fost ambasador înainte de a fi numită în Mexic. Fulga, care este prieten cu fostul consul al României la Sidney, Ovidiu Grecea, a fost acuzat că a violat corespondenţa privată a Manuelei Vulpe. Acuzaţiile se bazează pe faptul că între Manuela Vulpe şi Ovidiu Grecea există un conflict datând din perioada în care ambii erau la post în Australia. Fulga a negat acuzaţiile, susţinând că a primit corespondenţa Manuelei Vulpe pe e-mail de la o adresă necunoscută, iar Grecea a declarat că nu are nicio legătură cu acest scandal.

Citește și: