Anca SIMINA
Clarice DINU
25318 vizualizări 22 nov 2012

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a pus pe masa "celor 27" o variantă de buget care avantajează ţările mici, dar taie câteva miliarde din proiectele destinate în special contributorilor, au declarat pentru gândul surse europene. Faţă de varianta anunţată, aproximativ 955 de miliarde de euro, nu apar tăieri suplimentare la bugetul total.  Practic, după o zi întreagă de întâlniri cu fiecare lider european venit la Bruxelles, van Rompuy mută banii dintr-un capitol bugetar în altul. Cel mai bine ies ţările intrate în ultimii ani în UE, proiectele de coeziune primind în plus 11 miliarde de euro. Un plus important apare şi la Politica Agricolă Comună, 7,7 miliarde, domeniu în care România e interesată direct. Van Rompuy a scăzut în schimb de la Competitivitate 13,1 miliarde de euro, de la Securitate şi Cetăţenie - 1,6 miliarde şi 5,5 miliarde de la "Europa Globală" care include şi rezerva de urgenţă a UE. 

La start, bugetul include şi o altă propunere apropiată de ceea ce spera România. Astfel, procentul de care va depinde suma totală a fondurilor de coeziune care se pot absorbi într-un an a fost propus să fie de 2,34 în condiţiile în care România şi-l doreşte de 2,4. Dezavantajele României sunt că în propunere apar scăderi de la 85% la 75% pentru cofinanţare, prefinanţarea scade de la 7-9 procente la 2 la sută, iar TVA ar deveni neeligibil. Dacăs-ar adopta, impactul pe buget ar fi 2,2-2,4 miliarde de euro pe an, bani de care depinde accesarea fondurilor.

Cu această variantă de buget pusă pe masa liderilor UE, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat optimist în privinţa unui acord. "Sunt optimist. Cred c[ se va ajunge la un acord", a spus şeful statului.

Negocierile se reiau vineri.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor.

UPDATE 01.52 Per total, în propunerea şefului CE, pentru Coeziune fondurile ar ajunge la 320 de miliarde de euro, iar pentru Agricultură la aproximativ 372 de miliarde.

UPDATE 01. 33 Propunerea prezentată de van Rompuy nu apar tăieri globale suplimentare faţă de varianta avansată anterior. În schimb, el a mai tăiat din fondurile pentru competivitate, 13 miliarde, alocate regiunilor dezvoltate ca să dea ţărilor care au nevoie de fonduri europene pentru agricultură şi coeziune, între care şi România. Cel mai mare plus apare la coeziune, 11 miliarde, în timp ce politica agricolă comună primeşte 7,7 miliarde în plus.

UPDATE 01.00 Herman van Rompuy a spus, în debutul întâlnirii că summit-ul "ar putea fi lung şi complicat"

UPDATE 00.00 Liderii UE încep summitul pentru buget cu o întârziere de trei ore. Ultima cu care s-a consultat van Rompuy înainte de negocierile finale în formula de 27, a fost Angela Merkel. Traian Băsescu a intrat în sală printre ultimii, mergând direct să o salute e Merkel.

UPDATE 22.00 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la summitul UE care începe oficial, cu o întâlnire urmată de un dineu al liderilor europeni, la 23.15. Întârzierea de mai bine de două ore au apărut după ce discuţiile unu la unu cu Herman van Rompuy s-au prelungit foarte mult din cauza nemulţumirilor generale. La dineu, Herman van Rompuy îşi va anunţa şi ultima variantă de propunere de buget de la care să înceapă negocierile. Toate pronosticurile indică o tăiere de 100 de miliarde sau chiar mai mult faţă de scenariul iniţial al Comisiei Europene, ceea ce duce România în situaţia de a obţine maximum 40 de miliarde de euro fonduri europene. Înaintea summitului propriu-zis, are loc şi o ultimă discuţie între ţările din grupul Prietenilor Coeziunii, beneficiare nete ale fondurilor europene, din care face parte şi România. Nici în interiorul acestuia nu există însă o poziţie unitară.

UPDATE 19:55 Şefii de stat şi de guverne din cele 15 ţări din grupului "Prietenii Coeziunii" vor avea, joi seară, la Bruxelles, o întâlnire, cu circa o oră înainte de reuniunea Consiliului European, pentru a discuta despre bugetul UE, începerea lucrărilor Consiliului fiind amânată cel puţin o oră. Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, România va fi reprezentată la această şedinţă de către preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 19:11 Premierul Victor Ponta a declarat, la Bruxelles, că a vorbit cu preşedintele Traian Băsescu în cursul zilei de azi despre negocierile privind viitorul buget al UE şi alocările pentru România.

UPDATE 19:04 Preşedintele francez, Francois Hollande s-a declarat încrezător că "motorul franco-german" va fi capabil să propună o formulă de compromis în privinţa bugetului UE.

UPDATE 18:57 Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că toată lumea va trebui, fără îndoială, să facă un compromis în negocierile pentru bugetul multianual al Uniunii Europene şi nu a exclus ca un nou summit să fie necesar pentru a se ajunge la un acord.

UPDATE 18:44 Premierul Victor Ponta a participat la Bruxelles la reuniunea socialiştilor, dedicată următoarei perspective financiare a UE. "Pentru ţara noastră atât sprijinul pentru PAC, sumele oferite pentru plăţi directe, dar şi fondurile de coeziune, aşa cum au fost propuse iniţial, sunt cele care pentru România reprezintă o soluţie corectă", a spus Ponta.

UPDATE 16:11 Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, "ca urmare a presiunii ţărilor contributoare net şi a discuţiilor care au loc în cursul zilei de astăzi între, pe de o parte, preşedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, şi, pe de cealaltă parte, şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, este de aşteptat să fie prezentată o nouă propunere de buget; aceasta ar urma să ţină cont de solicitările ţărilor contributoare de reducere a contribuţiilor proprii la bugetul Uniunii Europene, dar şi de solicitările ţărilor care pierd sume importante prin aplicarea acestei noi propuneri odată cu intrarea în vigoare a bugetului".

UPDATE 15:26 Surse oficiale au declarat, pentru gândul, preşedintele Traian Băsescu a cerut, în timpul discuţiilor cu van Rompuy şi Barroso, dublarea sumei totale pe plăţi directe pentru agricultură. Concret, în loc de 5,5 miliarde să fie 11 miliarde în total ceea ce s-ar traduce în 16-20 de euro în plus la subvenţie. 

UPDATE 14:45 Comitetul Regiunilor al UE a criticat, joi, intenţia de reducere a fondurilor care vor fi alocate pentru coeziune pe bugetul 2014-2020, avertizând că acest instrument este una dintre principalele soluţii pentru depăşirea recesiunii din UE.

UPDATE 12:45 Întâlnirea Băsescu-van Rompuy-Barroso s-a încheiat. Discuţiile au durat aproximativ 30 de minute. Serviciul de media al Comisiei Europene l-a titrat, vreme de o oră, pe preşedinte cu titulatura de premier în imaginile oficiale transmise în circuit intern şi publicate pe site-ul Comisiei.


UPDATE 12.15 Premierul Victor Ponta ajunge şi el la Bruxelles, după-amiază, la o întâlnire a socialiştilor europeni, obişnuită în preziua summiturilor UE. Până la această oră, preşedintele şi premierul nu au stabilit însă niciun fel de discuţie sau întâlnire.

UPDATE 12.00 Traian Băsescu a intrat al doilea la întâlnirea cu Herman van Rompuy şi Jose Manuel Barroso, după David Cameron. Deşi în programul lui van Romuy figura iniţial al cincilea pe lista de întâlniri înainte de summit, liderul european ar fi decis, potrivit unor surse apropiate negocierilor, să discute cu şefii de stat sau de guvern în funcţie de cât de vehemente au fost ameninţările cu veto-ul formulate la nivel naţional în ultimele zile.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, se aşteaptă ca Herman van Rompuy să propună ca start în discuţiile de diseară o tăiere de 100 de miliarde faţă de varianta iniţială a Comisiei Europene. În acest scenariu apare un minus de încă 25 de miliarde faţă de tăierea pe care o avansase anterior, considerată inacceptabilă de toate ţările care speră la fonduri UE pentru infrastructură şi agricultură, între care şi România.
Această nouă variantă ar urma să limiteze şi mai mult banii pentru Dezvoltare Rurală (drumuri judeţene etc), favorizând însă plăţile directe, adică subvenţiile pe hectar pe care le primesc agricultorii. Un minus consistent ar apărea însă şi la aşa numitele fonduri de coeziune, adică banii pentru austostrăzi sau proiecte de mediu.

Citește și: