Anca SIMINA
8048 vizualizări 23 nov 2012

Negocierile de la Bruxelles pe banii europeni pentru exerciţiul financiar 2014-2020 nu s-au finalizat cu un acord al "celor 27", însă liderii UE au convenit asupra unui set de principii de la care să pornească discuţiile viitoare în perspectiva unei înţelegeri la începutul lui 2013. Varianta de buget pe care se vor purta negocierile viitoare presupune o tăiere de 100 de miliarde de euro faţă de cel precedent.

Cu toate acestea, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, România a reuşit să-şi îndeplinească din obiectivele cu care a venit la Bruxelles. "Ştiu cert că în momentul de faţă pentru 2014-2020 agricultorii români vor avea o creştere graduală la plăţile directe de cel puţin 5 miliarde de euro. Deci, la cele 5,5 deja existente se mai adaugă alte cinci miliarde", a spus şeful statului.

De asemenea, a precizat Băsescu, s-a reuşit readucerea cofinanţării la 85% faţă de 75% cum era în varianta iniţială, precum şi eligibilitatea TVA.  "TVA eligibilă şi cofinanţare de 85% înseamnă pentru bugetul anual al României între 2,2 şi până la 2,4 miliarde de euro anual. S-a acceptat şi o prefinanţare de 4%, deci acele plăţi în avans. Sigur, la infrastructură este mult, iar la bugetul de stat este destul de mult, dar îmi propun ca în acest interval de negociere să ajungem măcar la 7% prefinanţări, ceea ce ar fi extrem de important. Dacă rămânem în acord cu instituţiile financiare, am introdus deja top-up-ul de la 85% la 95% şi doar 5% rămâne să ajungă contribuţia românească. Aceasta ar fi condiţiile pe care noi le-am vizat cu prioritate", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a insistat că aceste lucruri stabilite în decursul celor două zile de negocieri nu vor suporta modificări în discuţiile viitoare. "Documentul de azi-noapte rămâne un document bază, adică cele asupra cărora deja s-a convenit, aşa rămân", a spus Băsescu. El a precizat că până acum s-au găsit soluţii "mai mult sau mai puţin acceptate" pentru 70 din cele 100 de miliarde ce trebuie reduse din bugetul UE pentru perioada 2014-2020, pentru restul urmând să se ia decizii în următoarele întâlniri ale liderilor europeni. "Nu s-a ajuns la un buget al UE, dar s-au făcut progrese", a apreciat şeful statului.

Gândul a transmis LIVE desfăşurarea evenimentelor de la Bruxelles.

UPDATE 18:40 Traian Băsescu:În concluziile Consiliului se preiau condiţionalităţile din Tratatul Fiscal. Ideea de a-ţi crea condiţii să absorbi banii este esenţială. Singura sumă care este certitudine este acel minim 5 miliarde în plus pentru agricultori.

UPDATE 18:39 Traian Băsescu: Nu trebuie să dăm cu pietre în contributorii net pentru că e criză. Lucrurile trebuie privite cu înţelegere şi dintr-o parte, şi din alta.

UPDATE 18:38 Traian Băsescu: Astăzi şi ieri am văzut la toţi liderii politici dorinţa de a găci soluţii. Nu ne place că unele state vor să aibă contribuţii mai mici, poate nici altora nu le place că noi vrem sume mai mari, dar doar aşa putem rămâne loiali unei Europe Unite.

UPDATE 18:37 Traian Băsescu: Fermierii români sunt afectaţi din cauza diferenţei de subvenţii. De asta sunt produse din Italia, Franta sau Olanda mai ieftine decât cele din România. E important să mărim subvenţia.

UPDATE 18:33 Traian Băsescu: ce am stabilit toţi este ca documentul la care s-a ajuns azi noapte rămâne un document bază, ce s-a convenit, aşa rămâne. Ştiu cert că în momentul de faţă pentru 2014-2020 agricultorii români vor avea o creştere graduală de cel puţin 5 miliarde de euro.

UPDATE 18:27 Traian Băsescu:TVA eligibil şi cofinanţare de 85% înseamnă 2,2 la 2,4 miliarde de euro pe an. Ce am reuşit parţial: prefinanţarea. În momentul de faţă s-a acceptat o cofinanţare de 4%. Aici îmi propun ca în acest interval să ajungem la 7% prefinanţări.

UPDATE 18:26 Traian Băsescu: Obiectivul nostru a fost relaxarea condiţiilor de accesare. Documentul de care a circulat reflectă aceste discuţii.

UPDATE 18:24 Traian Băsescu: Solicitările de reducere a bugetului variau între 50 şi 200 de miliarde. Acum ştim precis că reducerea va fi de 100 de miliarde. Al doilea element important: s-au găsit nişte soluţii mai mult sau mai puţin acceptate pentru reduicerea a 70 de miliarde. Trebuie găsite soluţii pentru  încă 30 de miliarde.

UPDATE 18:23 Traian Băsescu: Nu s-a ajuns la un buget al UE, dar s-au făcut progrese.

UPDATE 18:13 Cancelarul german Angela Merkel: "Probabil vom discuta până la sfârşitul anului, într-un cadru constructiv pentru a ajunge la un acord. Am înţeles ce trebuie făcut, dar am recunoscut că ne mai trebuie timp. E greu de estimat cât timp ne trebuie pentru acest acord"

UPDATE 18:10 Jose Manuel Barroso: "Vrem ca bugetul să fie corect şi transparent şi să aibă rezultate eficiente. Comisia cere ca acest buget să fie modernizat şi să fie folosit în interesul cetăţenilor. Ştim că toată lumea trebuia să facă un compromis. Sunt însă multe diferenţe de opinie"

UPDATE 18:08 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: "Dincolo de a discuta valoarea bugetului, trebuie să ne concentrăm pe calitatea acestuia"

UPDATE 18:00 "Avem nevoie de mai mult timp pentru a analiza o soluţie. E un buget pentru o aproape o decadă, iar aceşti şapte ani vor fi cruciali", a declarat preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy,

UPDATE 17:30 Negocierile au eşuat. Discuţiile pe un alt proiect se vor relua la începutul anului 2013. Preşedintele Traian Băsescu face primele declaraţii după redactarea concluziilor summitului de către liderii europeni, care are loc în acest moment. Elisabetta Olivi, purtătoarea de cuvânt a premierului itatalian Mario Monti, a declarat, pentru gândul, că nu sunt şanse să se ajungă deocamdată la un acord, nefiind în acest moment poziţii convergente ale liderilor UE în privinţa propunerilor făcute de van Rompuy.  "Impresia este că principala temere vizează blocarea bugetului de către Marea Britanie, dacă se forţează luarea unei decizii astăzi", a spus ea.

UPDATE 16.00 Nemulţumirile statelor contributoare ar urma să se reflecte în câteva noi tăieri faţă de propunerea de aseară a lui van Rompuy, scenariu de buget cu numărul trei fiind aşteptat după dineul liderilor europeni din această după-amiază. Tot atunci se va şti şi dacă negocierile mai pot continua la acest moment.

UPDATE 15.45 Surse europene susţin că în scenariul de buget numărul doi avansat aseară de van Rompuy, UE e dispusă să lase la latitudinea fiecărui stat să decidă dacă plafonează sau nu subvenţiile pentru agricultură. În proiectul iniţial al preşedintelui Consiliului se viza limitarea la 300.000 de euro a banilor pe care un agricultor îi putea primi de la UE din 2014. Pentru marii fermieri, cum e cazul lui Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae sau Adrian Porumboiu, pierderile preconizate erau de ordinul milioanelor de euro. 

UPDATE 15.00 Discuţiile de la Bruxelles cresc miza încheierii unui nou acord cu FMI. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a acceptat, de principiu, ideea ca ţările aflate într-un acord cu instituţiile financiare internaţionale să poată primi o derogare şi să participe cu doar 5% din bani proprii, în loc de 15-25%, în proiectele de coeziune. Cu alte cuvinte, rata de cofinanţare să meargă spre 95%.

La ultima vizită a delegaţiei FMI, Traian Băsescu a vorbit despre intenţia de a se încheia un nou acord. Experţii fondului au pus însă câteva condiţii imposibil de realizat în 2-3 luni: rezolvarea restanţelor în sănătate şi educaţie, plus câteva privatizări lăsate în aer, între care Oltchim şi Tansgaz.

UPDATE 14.45 În acest moment, din propunerea de buget a lui van Rompuy de aseară, România ar ieşi cu un total de 40 de miliarde de euro, din care 21-22 de miliarde pentru coeziune (infrastructură, mediu) şi puţin peste 18 miliarde pentru agricultură, arată calculele gândul. Faţă de actualul buget 2007-2013 ar apărea o pierdere la proiectele de dezvoltare rurală, dar sub 1 miliard de euro. Din cifrele vehiculate momentan la nivel european, dar supuse negocierilor, România ar putea spera, pentru agricultură la 11,2 miliarde pentru plata directă a subvenţiilor şi 7 miliarde pentru dezvoltare rurală.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, marile variabile de care depinde potenţialul de absorbţie a banilor care vor fi alocaţi în final României sunt procentul de cofinanţare şi cel de prefinanţare a proiectelor la care se angajează UE şi disponibilitatea de a deconta practic TVA-ul pus de beneficiar.
În scenariile luate acum în discuţie de şefii de stat şi de guvern au în faţă, pentru anumite proiecte, o scădere a cofinanţării actuale de 85%. Pentru o pensiune pe bani europeni, spre exemplu, o firmă ar urma să pună din propriul buget 25%, în loc de 15%, cât contribuie în prezent. În plus, nu şi-ar mai recupera TVA-ul de la UE. Există însă şi derogări. Pentru fondurile de coeziune (drumuri, mediu, infrastructură, canal), cofinanţarea s-ar păstra la 85%.

Ţinta României ar fi păstrarea cofinanţării şi prefinanţării actuale şi a TVA-ului eligibil. Altfel, ar urma să rezerve din bugetul naţional peste 2 miliarde pe an pentru a da o şansă absorbţiei fondurilor, banii urmând să fie tăiaţi pe plan inten de la investiţii.

UPDATE 14:10 Principala ţintă a României la acest moment este anularea condiţiei ca noile alocări bugetare să se limiteze în funcţie de cât a reuşit să absoarbă fiecare ţară din 2007 până acum. Aici, România are o rată de absorbţie sub 10%, în timp ce Polonia depăşeşte 90%.

UPDATE 13:54 La start, bugetul de 978 de miliarde al lui van Rompuy, care aduce chiar 5 miliarde peste ceea ce preşedintele Consiliului European propusese anterior, a atras însă criticile statelor mari. Marii Britanii, care insistă pentru tăieri şi mai consistente, i s-au alăturat şi nemulţumirile Germaniei.
La nivel neoficial se acreditează tot mai mult varianta amânării discuţiilor pentru la anul. Singura satisfaţie în rândul marilor contributori i s-a dat lui Francois Hollande. La rândul său, Hollande încearcă să îl convingă pe Cameron să mai cedeze. De altfel, singurele întâlniri pe care van Rompuy le-a avut azi au fost cu cei doi.

UPDATE 13:30 Traian Băsescu a ajuns printre primii la întâlnirea liderilor UE din a doua zi a summitului destinat bugetului european pentru următorii şapte ani. Discuţiile sunt programate să înceapă în jurul orei 13.00, după ora României.

Noua variantă de buget pe care preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a avansat-o joi seară pentru a obţine compromisuri pe bani europeni se traduce în fonduri suplimentare pentru agricultură şi coeziune, în detrimentul proiectelor de Competitivitate destinate regiunilor dezvoltate.
Noua formulă ar aduce câteva avantaje României, dar mulţumeşte în special Franţa şi Polonia care vor obţine cel mai mult din noile plusuri.
S-ar tăia, în schimb, de la proiectele de infrastructură, energie şi reţele digitale. Mai puţini bani rămân şi la dispoziţia Coroaţiei sau a altor potenţiale noi state membre.
Ambiţiile premierului britanic, David Cameron, vizează însă tăieri şi mai consistente, ceea ce încă pune sub semnul întrebării ajungerea astăzi la un acord.
După primele discuţii de aseară, preşedintele Taian Băsescu s-a declarat optimist.

 

Citește și: