Sorin Bogdan
Departamentul Politic
1001 vizualizări 4 aug 2018

- ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE -

Urmăriţi înregistrarea integrală a şedinţei Consiliului Naţional PNL:

11:30 Preşedintele Klaus Iohannis a cerut liberalilor să vină cu un program solid pentru a reprezenta o alternativă reală în politică.

"Nu sunteţi singuri în societate. Este nevoie ca PNL să fie un partid puternic şi solid. Şi puteţi. Fiţi hotărâţi! Construiţi un program politic solid, serios. Fiţi UNIŢI, fiţi puternici şi spuneţi omaneilor ce vreţi cu România! Mergeţi între oameni! Spuneţi-le că aveţi soluţii pentru economia românească, pentru finanţele publice din România. Spuneţi oamenilor că ştiţi cum se face adevarată reformă administrative, spuneţi oamenilor că pentru voi contează românii din diaspora. Spuneţi oamenilor că pentru voi justiţia contează. Oamenii trebuie să creadă că justiţia este dreaptă, eficientă. Şi pentru asta să vă luptaţi. Spuneţi oamenilor că ştiţi cum trebuie guvernată ţara. Şi cel mai important lucru, spuneţi-le oamenilor simplii, mergeţi tot timpul între aomeni şi spuneţi-le. Nu aşteptaţi o campanie electorală. Oamenii sunt afară. VĂ AŞTEAPTĂ!", a afirmat Klaus Iohannis, la şedinţa PNL.

Preşedintele le-a transmis liberalilor că sunt parte a soluţiei de a schimba lucrurile în România.

"Explicaţi-le oamenilor că aşa nu se poate. Explicaţi-le că aveţi soluţii pentru a lovi o conducere incompetent şi toxică. Eu mă lupt de la început pentru o Românie puternică, democratică, europeană, prosperă. Noi am declarat împreună aceste lucruri în 2014. Eu mă lupt pentru a îngrădi efectele nefaste ale acestei guvernări pesediste. Eu mă lupt cu abuzurile PSD, lupt împotriva abuzurilor PSD. Vă invit să faceţi la fel", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis la Consiliul Naţional PNL

11:20 Preşedintele Klaus Iohannis dezvăluie că, în discuţia de vineri cu Viorica Dăncilă, aceasta i-a mărturisit că nu ştia că s-a publicat în Monitorul Oficial decizia de a delega atribuţiile pe perioada concediului său.

"Am ajuns să avem un Guvern iraţional. Ieri am avut o discuţie care m-a făcut să cred că avem un Guvern ireal. Dacă n-ar fi trist, ar fi de râs. O decizie publicată în Monitorul Oficial prin care instala un premier interimar. Surpriză am crezut că este atributul meu. După ce a înaintat acest demers, doamna prim-ministru a sunat să îmi spună că pleacă în concediu şi că toate sunt bune. Asta după ce publicase acea decizie. I-am atras atenţia că nu e bine totuşi ce a făcut. Că acea decizie este profund neconstituţională. Şi ştiţi ce mi-a spus? Nu a ştiut că se publicase", a declarat sâmbătă Klaus Iohannis.

Surse guvernamentale declaraseră că telefonul ar fi fost dat înainte de demersul şefului statului care a sesizat Curtea Constituţională pe această temă, cerând să se constate dacă este un conflict instituţional.

"Mai ireal decât aşa ceva nu cred că se poate. Dragii mei, acest stil de conducere ireală, iraţională nu poate să continue. E nevoie de o alternativă raţională. Trebuie să faceţi tot ce se poate pentru a reveni raţionalitatea şi normalitatea în România", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis la Consiliul Naţional PNL

11:15  Preşedintele Klaus Iohannis atacă guvernarea PSD, acuzând-o că are ca scop real demontarea Justiţiei, iar creşterea salariilor este o păcăleală.

"O să încep cu o radiografie a situaţiei generale din România. Pot să spun de la început că SITUAŢIA ESTE PROASTĂ. Nu-mi face nicio plăcere să spun aşa ceva şi mi-aş dori tare mult să mă adresez şi să spun, dragii mei, României îi este bine. Dar cu ajutorul vostru ajungem şi acolo. (...) PSD a promis românilor că va curge lapte şi miere, că vor creşte salariile şi pensiile, că toţi vor avea locuri de muncă şi în general va fi cum nu s-a văzut vreodată. GHINION, nu s-a întâmplat aşa. Au început să demonteze Justiţia românească. Asta a fost prioritatea reală a PSD. Au încercat să o pună sub control, să inhibe lupta anticorupţie. Şi-au dat seama că lumea aşteaptă altceva şi au pus în operă O PĂCĂLEALĂ prin care au spus oamenilor că le cresc salariile şi pensiile", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis la Consiliul Naţional PNL

Preşedintele atrage atenţia că situaţia din România este fără precedent şi acuză Poliţia Română că ridică de pe stradă persoanele care se exprimă împotriva PSD.

"Un politician pe nume Dragnea împreună cu câţiva acoliţi au pus mâna pe putere în Guvern şi Parlament şi de atunci încearcă să folosească această putere în interese propriu şi personal pentru a scăpa de justiţie. Nu-I preocupă nici ţara, nici economia, nici românii. Ce să mai vorbim despre imaginea României în Europa şi în lume. Îi preocupă pur şi simplu să scape de dosare. Aşa ceva, dragii mei nu este posibil într-o ţară europeană, democratică şi nu numai atât", a declarat Klaus Iohannis, la şedinţa PNL.

Preşedintele a transmis că PNL este parte a soluţiei de schimbare.

"Persoanele care îndrăznesc să îşi spună opinia public anti-PSD sunt luaţi de Poliţie. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat din anii comunismului. Am ajuns să dăm cu piciorul la ce au construit generaţii de români, am ajuns să dăm cu piciorul la bunăstarea românilor, la imaginea ţării. Eu vă spun că există soluţii. Voi sunteţi cea mai importantă parte a acestei soluţii. Şi vă spun, PNL este un partid puternic. Are soluţii şi nu este singurul. Nu sunteţi singuri", a mai declarat preşedintele.

Klaus Iohannis, discurs la Consiliul Naţional PNL 4 august 2018

11:05 Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu aplauze la şedinţa PNL, ce se desfăşoară sâmbătă la Palatul Parlamentului. El a fost aşteptat la intrare de preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Trebuie să ne asigurăm că povestea va continua", a spus Orban, făcând referire la victoria din 2014 de la prezidenţiale a lui Klaus Iohannis.

"Vă mulţumesc pentru primirea frumoasă şi călduroasă. Sunteţi aşa cum îmi amintesc", a spus Iohannis.

11:00 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Parlamentului, unde va participa la Consiliul Naţional al PNL.

10:30 În şedinţa Biroului Politic Naţional din această dimineaţă, liberalii au modificat ordinea de zi a Consiliului Naţional. A fost eliminat punctul potrivit căruia trebuia schimbat statutul partidului şi s-au modificat criteriile de selecţie a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare.

"Dosarul de candidatură va cuprinde un CV profesional, un CV politic şi un proiect pentru activitatea în cadrul Parlamentului European Membrii PNL care vor să candideze în alegerile europarlamentare îşi vor depune candidatura la Secretariatul General până la data de 1 octombrie 2018", se arată în documentul aprobat de liberali în Biroul Politic Naţional.

"În cadrul listei de candidaţi ai PNL pentru alegerile europarlamentare, fiecare regiune de dezvoltare va avea câte 4 candidaţi + unul supleant. Cele 8 regiuni de dezvoltare vor fi ierarhizate în funcţie de rezultatul la alegerile locale şi parlamentare şi de sondajul de opinie efectuat de partid. Ierarhia candidaţilor pe listă va fi stabilită în funcţie de apartenenţa candidaţilor la o euroregiune, pentru respectarea reprezentării echilibrate a euroregiunilor şi de punctajul dobândit de fiecare candidat", se mai arată în documentul adoptat.

De asemenea, liberalii au schimbat şi data la care - la propunerea Biroului Executiv - Biroul Politic Naţional va aproba forma finală a listei de candidaţi, respectiv pe 15 noiembrie, faţa de 1 noiembrie, cum era iniţial.

Criteriile de evaluare a candidaturilor au rămas aceleaşi: "experienţa politică; experienţa administrativă şi profesională; experienţa în relaţii internaţionale; calitatea proiectului depus".

Deşi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că nu există încă o listă pentru candidatura la alegerile europarlamentare din 2019, se pare că PNL ar fi schiţat-o deja, în linii mari, primul poziţie urmând să fie ocupată chiar de liderul partidului, Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la şedinţa Consiliului Naţional PNL, fiind invitat de liderul PNL, Ludovic Orban, au declarat surse politice pentru Mediafax. În urmă cu câteva zile, Iohannis s-a întânit la o vilă de protocol cu mai mulţi lideri liberali şi s-ar părea că ar fi reuşit să aplaneze conflictul din partid. Preşedintele Iohannis a cerut liberalilor să fie uniţi în jurul susţinerii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale de anul viitor, iar pentru asta, e nevoie de stabilitate şi linişte în partid. Iohannis a solicitat liberalilor să lase deoparte disputele interne, potrivit surselor citate de Mediafax.

După întâlnire, Ludovic Orban ar fi decis să amâne pentru la toamnă modificarea statutului partidului. El dorea ca Biroul Politic Naţional PNL să poată demite liderii filialelor de care sunt nemulţumiţi prin majoritatea simplă, nu cu două treimi din voturi, cum este prevăzut acum. În felul acesta, ar fi putut să-i lase fără funcţii în partid pe liderii din tabăra adversă. La rândul lor, rebelii din partid intenţionau să ceară la Consiliul Naţional convocarea unui Congres extraordinar în care să-l schimbe pe Orban din fruntea partidului. Viorel Cataramă se înscrisese deja printre candidaţii doritori să-i ia locul. Se pare că şi aceştia vor renunţa la intenţiile lor, iar Consiliul Naţional PNL se va limita să discute despre candidaturile la europarlamentare şi sprijinirea lui Iohannis pentru al doilea mandat de preşedinte al României.

Vasile Blaga, cu Iulian Dumitrescu şi Ilie Bolojan

Pentru anul electoral care urmează, liberalii vor constitui o echipă din care vor face parte, în primul rând, cei invitaţi la întâlnirea cu preşedintele Iohannis: Ludovic Orban, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, Marian Petrache, Cristian Buşoi, Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Falcă şi Gheorghe Flutur.

Consiliul Naţional PNL va începe la ora 11:00, la Palatul Parlamentului, dar a fost precedat, la 9:30, de o şedinţă a Biroului Politic Naţional, care să elimine de pe ordinea de zi discutarea mdificării statutului partidului.

 

Citește și: