Clarice DINU
119976 vizualizări 5 nov 2015

Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat, joi, cu PSD, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor, majoritatea participanţilor vorbind tot mai clar despre varianta unui Guvern format din tehnocraţi, PNL continuând să ceară alegeri anticipate, iar UDMR prezentând o soluţie de compromis.

Consultările au început la ora 15.00, la Palatul Cotroceni sosind delegaţia PSD, condusă de preşedintele Liviu Dragnea, alături de preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi de vicepreşedinţii Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu şi Georgian Pop.

După peste 30 de minute de discuţii, Liviu Dragnea a prezentat public o primă concluzie a întâlnirii, diferită faţă de cea expusă cu o zi înainte după şedinţa coaliţiei. Astfel, miercuri, PSD arăta că există în continuare o majoritate, alături de UNPR şi de ALDE, care doreşte guvernarea, iar social-democraţii au chiar un nume de premier care va fi prezentat preşedintelui. Potrivit unor surse social-democrate, unul din numele cele mai discutate în PSD a fost cel al sociologului Vasile Dâncu. După consultările de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a prezentat un punct de vedere exclusiv al PSD, precizând însă că speră că şi UNPR şi ALDE îl vor susţine.

Astfel, PSD i-a propus preşedintelui ca după această primă rundă de discuţii să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane care să bată la uşa partidelor pentru sprijin. Liderul PSD a spus că este deschis oricărei variante de Guvern care răspunde solicitărilor societăţii şi tocmai de aceea nu a prezentat o propunere de premier, ci doreşte consultări ample între partide, Klaus Iohannis dând de înţeles că nu respinge ideea. Dragnea a mai spus că sunt luate în calcul toate variantele - un guvern de tehnocraţi, de experţi, alegeri anticipate, care ar implica menţinerea unui Guvern interimar până în aprilie, ţinând însă cont că aceasta ar însemna un buget care nu poate fi adoptat până la primăvară. El a precizat că nu respinge, din oficiu, propunerile PNL, însă doreşte ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei variante.

PNL vrea în continuare alegeri anticipate, dar nu refuză dialogul

Liberalii au venit la Palatul Cotroceni cu propunerea prezentată public încă de miercuri: organizarea alegerilor anticipate, prin dizolvarea Parlamentului, deşi recunosc că este un proces anevoios.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că liberalii i-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis varianta alegerilor anticipate şi nu au avansat niciun nume de premier, însă sunt deschişi şi altor variante dacă propunerea lor nu este susţinută.

"N-am făcut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am arătat preşedintelui care sunt temeiurile pe care le bazăm atunci când solicităm anticipate. (...) Suntem într-un moment foarte dificil pentru societatea românească, pentru clasa politică şi cred că, înţelegând ceea ce se întâmplă, nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului şi organizare a alegerilor anticipate", a spus Gorghiu.

UDMR - varianta de compromis

Liderii UDMR au venit cu o propunere surpriză, prezentându-i preşedintelui varianta în care, în termen foarte scurt, urmează a fi instalat un Guvern de tehnocraţi, susţinut de toate partidele politice, dar al cărui rol va fi unul limitat: adoptarea bugetului de stat pe anul 2016, care nu poate fi făcut de către un Guvern interimar, ca cel care funcţionează acum, dar şi pregătirea unor alegeri anticipate, în sensul în care ele ar fi făcute înainte de termenul din toamna anului viitor, dar şi comasate cu alegerile locale.

Liderul UDMR a adăugat că nu consideră că, în acest moment, un Guvern de uniune naţională, din care să facă parte toate partidele parlamentare, "ar fi un răspuns corect şi cinstit la toate problemele care s-au acumulat".

Minorităţile ar susţine oricare variantă în afară de anticipate

Liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a explicat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că nu există un consens în cadrul grupului cu privire la modul în care trebuie să arate noul Guvern, însă majoritatea se împotriveşte alegerilor anticipate. Astfel, minorităţile ar susţine şi un Guvern de tehnocraţi, dar şi unul de uniune naţională, atât timp cât la această soluţie se va ajunge prin "consens".

"Noi ne dorim să avem o soluţie care se fundamentează pe pilonii democraţiei, pe Constituţie şi care să fie realizată sub auspiciile preşedintelui României. O soluţie care să fie, dacă nu o soluţie de consens, atunci măcar o soluţie bine temperată, cum spunea Bach, cu clavecinul bine temperat", a spus Pambuccian. (Ştefan Pană)


UPDATE 19:24 Preşedintele UMDR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că Uniunea propune instalarea rapidă a unui Guvern tehnocrat, care să treacă bugetul pentru 2016 şi să modifice legea, în vederea unor alegeri generale înainte de termen, comasate cu localele.

"Noi credem că cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie, dar, dacă se poate şi mai repede, trebuie să avem un nou guvern şi acest guvern conduce ţara până la alegeri şi noi propunem declanşarea alegerilor anticipate dacă se poate găsi o soluţie constituţională şi legală pentru a declanşa alegeri anticipate, deci alegeri înainte de termen. Un guvern tehnocrat, condus de un om care are libertatea de a-şi alege miniştrii. Nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii din Guvern. (...) Cu mandat foarte clar", a spus Kelemen Hunor.

UPDATE 17:42 Alina Gorghiu: Este acel moment în care nu mai este cazul de scandal, crize politice la vârf, E momentul să găsim o soluţie de consens. Acest mesaj nu e o noutate. Am înţeles că e posibil să fie o nouă rundă de consultări.

UPDATE 17:30 Preşedintele Klaus Iohannis a primi delegaţia PNL în cadrul consultărilor pentru formarea unui nou Guvern, afirmând că România trece printr-o etapă dificilă, cu schimbări politice declanşate de o "tragedie", şi speră că se vor găsi soluţiile cele mai potrivite.

"Este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie, care a declanşat aceste schimbări politice şi sper să găsim soluţiile cele mai potrivite. Pentru asta v-am invitat la o primă rundă de consultări şi abia aştept să aud propunerile dumneavoastră", le-a spus preşedintele membrilor delegaţiei PNL.

UPDATE 15:35 Delegaţia PSD a ieşit de la consultări. Liviu Dragnea: Un guvern de tehnocraţi, alegeri anticipate - toate aceste obiective cred că ar trebui strânse la un loc. I-am propus ca după aceste runde de consultări să avem altă rundă de consultări, iar după asta să dicutăm care poate fi mini-programul de guvernare care să participe toate partidele, care poate fi profilul de premier, de miniştri. Preşedintele nu respinge această propunere.

Dacă toţi ajungem la concluzia că asta e calea o vom susţine.

UPDATE 15:00 Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, la Palatul Cotroceni, în debutul consultărilor pentru stabilirea noului Guvern, delegaţia PSD, afirmând că are loc "ma mult decât o simplă schimbare de Guvern", ci este şi o schimbare de "paradigmă" în politică, fiind nevoie de cele mai bune soluţii.

"După părerea mea este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. Eu cred că vorbim despre o schimbare de paradigmă politică românească şi cred că e bine să găsim cele mai bune soluţii", a spus preşedintele, în deschiderea consultărilor.

Stirea Iniţială

Cu o clasă politică paralizată şi cu zeci de mii de oameni în stradă cerând o schimbare totală a sistemului tarat de incompetenţă şi corupţie, planul lui Klaus Iohannis pentru detensionarea crizei politice şi sociale de la Bucureşti nu include predarea mandatului de premier unuia dintre liderii politici. Scenariul pe care şeful statului va merge la consultările de la Cotroceni va fi, potrivit unor surse politice, alegerile anticipate rapid, iar dacă acestea nu sunt agreate - PSD a anunţat că nu susţine un astfel de scenariu - desemnarea unui premier tehnocrat/independent cu mandat clar şi determinat, cel mai probabil, până la organizarea unui scrutin tot înainte de termen, preferabil odată cu localele de anul viitor. „Preşedintele ori îşi asigură acum 10 ani la Cotroceni, ori îşi va distruge şi acest mandat”, a comentat un lider politic dimensiunea negocierilor pe care şeful statului le pregăteşte cu partidele, în timp ce zeci de mii de români stau în stradă cerând schimbarea totală a actualului sistem politic.

PSD se pregăteşte să meargă la Cotroceni cu propunerea ca postul lăsat vacant de Victor Ponta să fie ocupat de unul dintre liderii Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, şi unul dintre sfetnicii pe care Ponta, fostul şef al SRI, George Maior, sau Gabriel Oprea l-au avut de-a lungul timpului.

„PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. Vrem să gestionăm guvernarea până la sfârşitul acestui an", a declarat şeful PSD, Liviu Dragnea, insistând că actuala Coaliţie, la această oră este stabilă.

"Vom face o propunere care sperăm să fie acceptată de preşedinte, că preşedintele va desemna primul ministru care să strângă o majoritate în Parlament care să treacă Guvernul. Nu o să facem o propunere preşedintelui care să nu aibă o susţinere în Parlament, vom face o propunere care să dea garanţia preşedintelui că va avea susţinere în Parlament. Trebuie să gestionăm această situaţie cu mare responsabilitate şi cumpătare" a mai spus Dragnea.

UNPR intră în negocieri alături de PSD, chiar dacă Gabriel Oprea susţine că nu va mai face parte din niciun guvern. „UNPR-ul nu-şi schimbă cu nimic politica, rămâne un partid unit şi care se ţine de cuvânt. (...) Partidul va intra în negocieri pentru a face parte din viitoarea echipă guvernamentală”, a spus Oprea.

Nici Călin Popescu Tăriceanu nu se desparte de PSD. „Atâta vreme cât în Parlament există o majoritate să încercăm să ieşim din impas printr-o soluţie politică, care este negociată", a a spus liderul ALDE, comentând că alegerile anticipate ar provoca instabilitate.

PNL: „Nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate”

Până acum cu Cătălin Predoiu asumat ca alternativă la Victor Ponta, liberalii revin la scenariu alegerilor anticipate, pe care îl vor susţine în faţa preşedinyelui Iohannis la consultările de la Cotroceni.

„PNL a înţeles foarte clar un lucru-că manifestarea de aseară la care au participat zecile de cetăţeni români este o manifestare împotriva neglijenţei, aroganţei şi corupţiei din administraţia publică centrală sau locală. Este categoric un avertisment puternic pe care cetăţenii din România îl dau clasei politice în ansamblul ei. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, astăzi, PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta încă din ianuarie 2015, de la începutul anului. (...) Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteparea societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic", a delarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

„Noi înţelegem ce îşi doresc românii. Românii îşi doresc să fie reprezentaţi de cei pe care doresc ei să îi voteze. Pentru că sunt nemulţumiţă de modul în care arată astăzi Parlamentul şi modul în care sunt reprezentaţi de forţele politice în Parlament. De aceea dorim alegeri anticipate”, a spus şi Vasile Blaga, copreşedinte al PNL.

UDMR ia în calcul orice variantă, mai puţin pe cea a PSD

UDMR este deschisă oricărei variante, mai puţin rămânerea la guvernare a actualei coaliţii. Kelemen Hunor a declarat că  variantele sunt un guvern minoritar al actualei opoziţii sau un guvern de tehnocraţi, nefiind exclusă nici declanşarea alegerilor anticipate. 

Ce pregăteşte Iohannis

Partidele sunt aşteptate la Palatul Cotroceni la consultări începând de mâine. Într-o declaraţie de la Cotroceni, Klaus Iohannis nu s-a grăbit cu avansarea unei soluţii politice pentru acest moment, preferând să atragă atenţia asupra cererilor românilor care au ieşit în stradă. Aceasta a fost, de altfel, un prim semnal pentru consultări. Astfel, potrivit unor surse politice, preşedintele nu intenţionează să predea mandatul de premier unui politician.

În primă fază, susţin aceleaşi surse, Iohannis va încerca negocierea alegerilor anticipate, al căror calendar s-ar putea prelungi până înspre primăvară. În condiţiile în care aceast lucru nu va fi agreat, iar PSD a spus că nu va fi de acord deja, varianta a doua va fi desemnarea unui guvern condus de un tehnocrat, cu mandat clar, punctual. Următorul pas ar fi tot un scrutin anticipat, eventual cuplarea parlamentarelor cu localele.

O împingere a legislativelor către temen nu este în acest moment agreată de nimeni, partidele temându-se, potrivit aceloraşi surse, de apariţia unor formaţiuni radicale, dar şi a unui număr mare de independenţi care ar fragmenta scena politică, existând riscul unei majorităţi instabile.

„Indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi arăta indignarea, revolta, nemulţumirea. Majoritatea, în Bucureşti, dar şi în multe alte oraşe, s-a ieşit în stradă şi trebuie să recunoaştem, manifestanţii au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simţ, au solicitat demisiile celor vinovaţi, au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieşit, au protestat, au mers în diferite locuri, unde şi-au spus nemulţumirile, practic nu au fost incidente, nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite, dar oamenii au arătat clar ce aşteaptă: schimbarea”, a prefaţat Iohannis consultările de la Cotroceni, precizând că „o simplă schimbare a guvernului nu rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice româneşti”.

„Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri, care, în final, vor duce la un alt fel de politică în România, o politică pentru cetăţeni, o politică previzibilă şi transparentă”, a mai spus el. 

Zeci de mii de oameni au ieşit şi marţi seară în stradă în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării, arătând că demisia lui Ponta nu e suficient, ci este nevoie de o schimbare profundă a clasei politice.

Citește și: