Sorina Ionaşc
7541 vizualizări 6 feb 2012

Preşedintele Traian Băsescu discută la Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare  despre găsirea unei soluţii de premier după ce Emil Boc şi-a dat demisa în această dimineaţă.  Reprezentanţii minorităţilor şi ai UNPR s-au pronunţat pentru un premier politic, variantă cu care şi liderii UDMR au mers la Cotroceni. USL a cerut din nou alegeri anticipate. Ultimii pe lista de consultări sunt democrat-liberalii care merge pe varianta unui premier independent susţinut de un guvern politic. Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat la finalul discuţiilor dintre preşedinte şi liderii PDL că noul premier va fi anunţat în această seară. La rândul său, preşedintele Senatului Vasile Blaga a spus că în această seară liderii Coaliţiei se vor întâlni pentru a discuta despre susţinerea noului premier.

Gândul prezintă LIVE desfăşurarea evenimentelor.

UPDATE 18:50 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că luni seară va avea loc o discuţie în coaliţie asupra noului Cabinet, care fi urmată, marţi, la ora 10.00, de şedinţa Colegiului Director al PDL, precizând că partidul a formulat la Cotroceni o propunere foarte clară de premier.

UPDATE 18:44 Discuţiile dintre Traian Băsescu şi liderii PDL s-au încheiat. Prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, a evitat să dea un răspuns concret în privinţa unui nou premier, adăugând că "preşedintele va anunţa în seara aceasta cine va fi noul prim-ministru". De asemenea, întrebat de posibilitatea unor alegeri în 2013, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a menţionat că nu există nicio o intenţie în privinţa acestui fapt.

UPDATE 18.00 Consultările dintre PDL şi şeful statului au început.

UPDATE 17:50 Preşedintele PSD Victor Ponta a precizat că "un 2012 cu o coaliţie din ce în ce mai fragilă înseamnă un an pierdut, cu instabiltate, cu consecinţe negative"

UPDATE 17:40 Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că i-a comunicat lui Traian Băsescu că USL nu va intra în nicio "combinaţie" politică, varianta pe care social-democraţii şi liberalii o susţin fiind cea a alegerilor anticipate, dacă nu şi la prezidenţiale, cel puţin la parlamentare.  "Opţiunea noastră fermă este soluţia alegerilor anticipate, soluţie democratică. E soluţia cel mai puţin costisitoare, care oferă prestigiu noului guvern. Asta e soluţia pe care noi mergem", a spus Antonescu, precizând că şeful statului nu a agreat propunera USL.

UPDATE 17:20 Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi UDMR s-a încheiat. Liderii USL au intrat la consultări.

UPDATE 16:54 În cadrul discuţiilor de astăzi cu preşedintele Traian Băsescu, reprezentanţii minorităţilor au declarat că susţin un premier politic şi resping anticipatele. "Am susţinut ideea unui premier politic, având în vedere situaţia economică, socială a României. Această importantă funcţie este politică şi nu poate fi lăsată pe mâna unui tehnocrat", a precizat deputatul Mircea Grosaru pentru Mediafax.

UPDATE 16:35 Liderii UDMR se află în negocieri cu preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 16:30 "UNPR susţine în continuare actuala coaliţie", a declarat Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Întrebat de presă dacă au avut loc discuţii privind desemnarea unui premier tehnocrat preşedintele de onoare al UNPR a evitat un răspuns direct, spunând doar că "aşa cum v-am obişnuit, anumite elemente din discuţiile avute cu preşedintele nu pot fi făcute publice".

UPDATE 16:06 "Am o părere foarte bună despre cei propuşi pentru funcţia de premier", a adăugat Victor Ponta.

UPDATE 15:59 Cu o oră înainte de a intra la consultările cu Traian Băsescu, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că liderii USL vor solicita alegeri anticipate. "Noi vrem să venim la guvernare nu ca să tăiem ce a tăiat şi domnul Boc. Vrem un alt mod de a guverna. E bine să ne gândim ce e bine pentru România, nu ce e bine pentru USL", a spus el.

UPDATE 15:52 Liderii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale nu au făcut declaraţii. Reprezentanţii UNPR au început deja negocierile cu preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 15:00 Membrii Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale au ajuns la Cotroceni.

UPDATE 13:25 Cu câteva ore înainte de consultările de la Cotroceni, membrii USL  au discutat, printre altele, despre posibilitatea de a-l susţine pe Cătălin Predoiu, actual prim-ministru interimar, în funcţia de prim-ministru definitiv, după cum au declarat pentru gândul surse apropiate discuţiilor.

UPDATE 12:52 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că membrii USL vor veni împreună la consultări la ora 17:00, şi nu separat, cum a fost făcută invitaţia.

UPDATE 12:44 Administraţia Prezidenţială a reprogramat discuţiile cu partidele parlamentare, făcând noi invitaţii pentru fiecare partid în parte, după cum urmează:

  - 15:00 - 15:30 -  Grupul parlamentarl al minorităţilor naţionale

  - 15:30 - 16:00 - Partidul Conservator

  - 16:00 - 16:30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României

  - 16:30 - 17:00 - Uniunea Democrată Maghiară din România

  - 17:00 - 17:30 - Partidul Naţional Liberal

  - 17:30 - 18:00 - Partidul Social Democrat

  - 18:00 - 18:30 - Partidul Democrat Liberal

UPDATE 12:25 Traian Băsescu a reprogramat discuţiile cu partidele parlamentare, invitându-i pe liderii opoziţiei la ora 17.00 la Cotroceni pentru consultări.

UPDATE 11:25 Preşedintele Traian Băsescu a amânat consultările de la ora 12:00 cu USL, respectiv 13:00 cu liderii partidelor parlamentare, urmând ca acestea să fie reprogramate pentru o nouă dată.

" Preşedintele a fost anunţat de premierul Emil Boc cu privire la hotărârea domniei sale de a-şi depunde mandatul. În acest context sunt anulate consultările pe cele două teme anunţate, urmând ca preşedintele să transmită o nouă invitaţie pentru consultări pe tema desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru, conform art.103 din Constituţie", a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan.

 

Întâlnirea are loc după plecarea delegaţiei FMI, BM şi CE de la Bucureşti, moment menţionat de reprezentanţii principalului partid de guvernare ca reper pentru declanşarea unor discuţii în formaţiune despre eventuala remaniere a Guvernului sau demisie a premierului, ori despre asumarea unor eşecuri precum neconstituţionalitatea comasării alegerilor.

Lideri PDL precum Elena Udrea sau Sulfina Barbu au admis că partidul trebuie să discute despre măsuri care trebuie luate la nivelul Guvernului. De asemenea, parlamentari ai PDL au vorbit public, deschis şi asumat despre necesitatea unor schimbări majore la nivel guvernamental, în contextul nemulţumirilor populaţiei şi având în vedere interesul partidului într-un an electoral.

Cei mai mulţi democrat-liberali doresc plecarea urgentă a lui Emil Boc din postul de premier şi susţin inclusiv înlăturarea acestuia din fruntea partidului, generând o presiune pentru acest lucru, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid, potrivit cărora o decizie este aşteptată în curând.

"Toată lumea spune că trebuie să plece (Emil Boc, de la Guvern – n.r.). L-am susţinut mai mult pentru preşedintele Băsescu. Trebuie să plece inclusiv de la partid, nu poate să rămână, dacă pleacă de la Guvern", a precizat, pentru MEDIAFAX, un lider PDL.

Iniţial, doar o parte dintre liderii PDL, cei grupaţi în jurul lui Vasile Blaga, au susţinut, fie vocal, fie indirect, înlocuirea lui Emil Boc. Această mişcare a luat însă amploare pe fondul nemulţumirilor venite din teritoriu cu privire la fondurile alocate de Guvern primarilor partidului, generând o presiune în această direcţie.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că este nevoie de o schimbare în interiorul Guvernului, pentru împrospătarea acestuia, menţionând că nu ştie dacă este cazul să se ajungă la schimbarea premierului, dar acest subiect se va discuta în partid.

Practic, majoritatea liderilor PDL doresc o schimbare importantă la Palatul Victoria, astfel încât imaginea partidului să aibă de câştigat. Mai mulţi parlamentari ai PDL au susţinut, săptămâna trecută, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, că partidul nu este condus, Vasile Blaga spunând că s-a săturat de clişee şi că este nevoie în partid de reguli clare şi transparente.

Preşedintele Traian Băsescu declara, joi, la dezbaterea "România în UE. Cinci ani de la aderare", că premierul Emil Boc îi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut pentru modernizarea statului şi atingerea standardelor europene de performanţă. ''Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut'', a afirmat Băsescu, în contextul în care vorbea despre necesitatea modernizării instituţiilor statului şi a economiei pentru a continua procesul de integrare europeană şi de atingere a standardelor UE de performanţă.

Un cotidian central a relatat, sâmbătă, că premierul va demisiona după mijlocul săptămânii viitoare. Premierul Emil Boc a fost întrebat, sâmbătă, dacă demisionează în zilele următoare, el spunând că nu comentează "asemenea decizii sau speculaţii" şi că ştie ce are de făcut. "Nu comentez asemenea decizii sau asemenea speculaţii. Ştiu ce am de făcut", a spus Emil Boc, întrebat de jurnalişti cum comentează zvonul potrivit căruia ar urma să demisioneze din funcţie în zilele următoare.

Premierul a evitat un răspuns clar privind o eventuală demisie, precizând doar că va spune în primul rând în faţa colegilor de partid şi abia apoi presei ce are de făcut Guvernul în perioada următoare. "Fiţi siguri că voi spune în primul rând în faţa colegilor şi după aceea presei ce are de făcut Guvernul şi partidul în perioada următoare" a declarat Emil Boc, la finalul videoconferinţe cu prefecţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În tot acest context, partenerii de guvernare ai PDL au anunţat că merg la consultări şi că este nevoie de dialog şi de stabilitatate, cu respectarea "interesului naţional".

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, "în principiu", cele trei partide din opoziţie vor merge, luni, la Palatul Cotroceni, la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, mandatul urmând să fie stabilit luni.

Opoziţia a anunţat în Parlament, oficial, săptămâna trecută, că iniţiază un protest parlamentar "pe termen nelimitat", care presupune că parlamentarii nu vor participa activ la dezbateri sau vot.

Demersul opoziţiei poate afecta Legislativul, prin blocarea activităţii Senatului aproape complet, cel puţin până când puterea va lua măsuri pentru a face acest for funcţional, Parlamentul putându-se afla, pe termen scurt, în ipostaza de a fi, practic, unicameral.

Iniţiativa opoziţiei a fost criticată de cei de la putere, dar şi de unele voci importante din interior, cum ar fi fostul preşedinte Ion Iliescu. "Este în discuţie noţiunea asta de grevă parlamentară. Ce e aia grevă parlamentară? Cred că lupta parlamentară este un instrument al luptei politice şi nu se părăseşte câmpul de luptă în acest fel. Altfel trebuie gândite lucrurile", a declarat Iliescu într-un interviu acordat cotidianului Ring, răspunzând unei întrebări referitoare la greva parlamentară anunţată de USL.

De asemenea, întâlnirile de la Cotroceni au loc în contextul în care statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat, săptămâna trecută, un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar. Şeful statului a participat la reuniunea la care s-a luat decizia şi a declarat, după, că actul trebuie ratificat prin Constituţie, până la finalul anului 2013, în unele condiţii acest lucru fiind necesar de făcut chiar şi mai repede.

"A mai rămas de clarificat, la nivel naţional, modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completă (...) Aş vrea să o citesc, să vedeţi unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusă – încă nu avem varianta în limba română, dar traducerea din engleză este următoarea: Regulile menţionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse în legea naţională a părţilor contractante cel mai târziu la un an de la intrarea în vigoare a tratatului, prin prevederi cu forţă juridică şi caracter permanent, de preferinţă constituţional, sau prevederi care prezintă în alt mod garanţii că vor fi respectate şi asumate pe tot parcursul proceselor naţionale bugetare. Au fost state care au şi alt tip de legi, legi de tip constituţional şi li s-a dat şi această posibilitate. România nu are astfel de legi. În afară de Constituţie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma în Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi îl avem nu dă garanţii de nemodificare decât prin revizuirea Constituţiei", spunea preşedintele.

De asemenea, întâlnirea de la Cotroceni are loc la începutul unei săptămâni în care Comisia Europeană va publica raportul pe tema MCV legat de România.

Rămâne de văzut ce soluţii pot degaja discuţiile de la Cotroceni, în condiţiile în care consultările iniţiate în ultima vreme nu s-au dovedit eficiente, fiind cel mult un prilej pentru replici acide şi prelungite între şeful statului şi reprezentanţii opoziţiei.

 
 

Citește și: