Sorina Ionaşc
3848 vizualizări 17 apr 2015

Aproape jumătate dintre parlamentari au depus, în cursul zilei de joi, un proiect de lege care modifică Statutul deputaţilor şi senatorilor şi care, dacă ar fi adoptat, le-ar permite aleşilor să beneficieze de o indemnizaţie specială pentru activitatea de parlamentar, după vârsta de pensionare.

Concret, în proiectul de lege se prevede faptul că suma pe care fiecare deputat sau senator ar urma să o primească se calculează  prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Mai precis, deputaţii şi senatorii cu un mandat ar primi, în baza acestor calcule, în jur de 1.200 de lei, cei cu două mandate - 2.400 de lei, iar cei cu cel puţin trei mandate- 4.000 de lei.

Proiectul a fost semnat de 255 de parlamentari, dintre care 180 sunt de la PSD, 23 de la PNL, 19 de la PC-PLR, 14 de la UDMR, 8 de la grupul Democrat-Popular, 8 independenţi şi trei reprezentanţi ai minorităţilor.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că partidul nu susţine această iniţiativă, deşi nivelul indemnizaţiilor demnitarilor români este sub cel european.

„În şedinţa de conducere de astăzi s-a stabilit că acest proiect nu are girul conducerii politic al PNL, dar ştim foarte bine că pensiile şi indemnizaţiile în România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi l-ar dori, dar, în acelaşi timp, este şi problema de prioritate, unde direcţionezi banii din bugetul României. Eu, faţă de acest proiect al PSD, aş fi avut altă prioritate. Dorinţele românilor este acel proiect măcar dublarea alocaţiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei, dacă nu la 200 lei", a declarat Gorghiu.

De ce vor aleşii pensii speciale

Printre argumentele aduse de iniţiatorii proiectului se numără şi faptul că vor să repare "nedreptatea" făcut de Emil Boc în 2010, când s-a renunţat la pensiile speciale pentru parlamentari. Apoi, mai spun iniţiatorii, România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană când vine vorba despre indemnizaţii şi pensii pentru aleşi.

Mai mult, în expunerea de motive, venită la pachet cu proiectul de lege, se arată că această măsură ar veni ca un ”drept firesc şi echitabil”, având în vedere că anii de parlamentarism nu sunt trecuţi ca vechime, deci nu au cum să-şi mărească astfel pensia de drept.

”Este politică corectă de respectare a drepturilor foştilor deputaţi şi senatori, creează un cadru de normalitate necesar pentru recunoaşterea activităţii desfăşurată în Parlament şi dă un plus de responsabilitate deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului şi a misiunii pentru care au fost aleşi în serviciul cetăţenilor  Prin urmare, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, deputaţii şi senatorii au dreptul de indemnizaţie pentru limita de vârstă, ca un drept firesc, echitabil şi compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”, se arată în expunerea de motive.

În plus, mai susţin iniţiatorii, tocmai faptul că sunt aleşi de popor şi reprezintă autoritatea legiuitoare, deci un grad mare de responsabilitate, ”acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă apare ca o necesitate ce îşi are esenţa în statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activităţii îndeplinite de parlamentari, în exercitarea mandatului”.

Tot în expunerea de motive sunt detaliate şi beneficiile care ar urma dacă parlamentarii ar primi aceste indemnizaţii speciale. Printre aceste se numără şi ”creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului”, dar şi ”stoparea discriminării create de categoriile cărora li s-au tăiat pensiile”.

gândul vă propune un exerciţiu de transparenţă: fiecare cetăţean cu drept de vot să-şi contacteze alesul şi să-l întrebe de ce are nevoie de o pensie specială.

Pentru a afla exact colegiul şi parlamentarul care vă reprezintă puteţi accesa link-urile de mai jos. De asemenea, gândul vă pune la dispoziţie contactele tuturor deputaţilor şi senatorilor care au semnat proiectul de lege.

1. VERIFICĂ AICI ÎN CE COLEGIU EŞTI

2. VEZI AICI CONTACTELE DEPUTAŢILOR PSD CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

3. VEZI AICI CONTACTELE SENATORILOR PSD CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

4. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR PNL CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

5. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR UDMR ŞI AI CELORLALTE MINORITĂŢI CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

6. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR PC-PLR CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

7. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR DEMOCRAT-POPULARI ŞI INDEPENDENŢI CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

 

Citește și: