Cătălin Lupăşteanu
349 vizualizări 21 feb 2012

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, marţi, judecarea contestaţiei FACIAS la decizia CNCD de a-l sancţiona cu avertisment pe preşedintele Băsescu pentru declaraţiile privind posibilul urmaş de monarh cu dizabilităţi, cerând reprezentantului ONG-ului să demonstreze că are mandat de reprezentare.

Marţi, la primul termen al procesului, instanţa a cerut reprezentantului FACIAS ca până la termenul următoor al procesului, stabilit pentru 15 mai, să facă dovada că a fost împuternicit să reprezinte organizaţia în acest proces.

În 17 octombrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul declaraţiilor făcute într-o emisiune televizată referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh. Băsescu afirma atunci, referindu-se la monarhie, că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat". "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", a spus şeful statului.

Membrii CNCD au calificat declaraţia ca fiind faptă de discriminare. Reclamaţia a fost făcută de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu şi de reprezentanţii Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Decizia CNCD a fost contestată de FACIAS în decembrie 2011, sesizarea fiind judecată marţi, la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul a constatat că la dosar nu există niciun document din care să reiasă împuternicirea dată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) consilierului juridic Oana Florea, cea care s-a prezentat la dezbateri.

Astfel, judecătorul i-a cerut consilierului Oana Florea, care este şi director executiv al fundaţiei, să depună la dosar acte prin care să dovedească împuternicirea ei de către FACIAS pentru a reprezenta şi apăra ONG-ul în acest proces. Totodată, instanţa i-a cerut Oanei Florea să depună şi documente din care să reiasă calitatea acesteia de consilier juridic.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a amânat judecarea cauzei pentru 15 mai.

Citește și: