Anca SIMINA
6353 vizualizări 2 dec 2014

Modernizări şi întreţineri de drumuri, dar şi un sistem de tratare a apei într-o comună din Olt, atribuite în primele 10 luni ale anului de trei Consilii Judeţene şi trei primării au adus compania Tel Drum pe prima poziţie în topul naţional al contractelor locale cu statul. Dincolo de această performanţă în afaceri, numele firmei a apărut zilele acestea în conflictul declanşat în PSD ca urmare a excluderii lui Marian Vanghelie. Intrat în opoziţie faţă de conducerea partidului, Vanghelie l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice totodată, că ar fi condiţionat acordarea finanţării care a făcut posibilă deschiderea procedurilor de achiziţie de către primării sau consilii judeţene de declararea ulterioară acompaniei Tel Drum drept câştigător.

În plus, Vanghelie a vorbit despre o adresă trimisă de Comisia Europeană la Ministerul Fondurilor Europene prin care s-ar atrage atenţia asupra unor deficienţe în cheltuirea banilor europeni, observaţiile referindu-se la contractele Tel Drum şi Asesoft. „Din câte ştiu s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Ştiţi ce e pe hârtia aia? Două firme: Tel Drum şi Asesoft”, a arătat Vanghelie spre cele două companii al căror control este pus pe seama foştilor săi colegi de partid, Liviu Dragnea şi, respectiv, Sebastian Ghiţă. Gândul a solicitat MFE o clarificare legată de existenţa vreunei astfel de adrese, fără a primi, până la această oră, niciun răspuns. Premierul Victor Ponta, pe de altă parte ne-a răspuns că nu ştie nimic despre subiect, în timp ce Liviu Dragnea a negat o astfel de corespondenţă între Bruxelles şi Guvernul României.

În seria editorială "Tu ştii ce mai fac banii tăi?", Gândul a centralizat toate contractele atribuite de autorităţile locale, fie prin licitaţie, fie prin simple invitaţii adresate firmelor pentru a trimite oferte destinate unui proiect local. Ierarhizarea câştigătorilor arată că Tel Drum SA deţine în acest an, pentru prima dată, prima poziţie în topul contractelor locale, fiind declarată câştigătoare în 8 proceduri de achiziţii. Valoarea totală a contractelor atribuite Tel Drum - cel mai important prin cerere de oefertă, nu prin licitaţie publică - depăşeşte 40 de milioane de euro.

Compania cu acţiuni la purtător al cărei control este asumat public de Mugurel Sorin Gheorghiaş, Liviu Lucian Dobrescu, Marian Fişcuci, Mirela Costache, Marilena Panaitov şi Florea Neda, oameni de afaceri din Teleorman, a apărut în topul naţional al contractelor cu statul şi în trecut. Cea mai bună poziţie, locul 5 în topul făcut de Ziarul Financiar, o avusese în 2007, când guverna PNL, cu susţinerea parlamentară a PSD. Un număr semnificativ de contracte, mai ales de la Consiliul Judeţean Teleorman, a obţinut şi în perioada 2009-2010, în timpul Guvernelor Boc. 2013 şi 2014 sunt însă, din ce arată datele publice, cei mai buni ani ai săi din acest punct de vedere, cu contracte locale şi naţionale în  valoare de 72,4 milioane de euro în 2013 şi de 40,7 milioane în 2014.

O parte din bani s-au întors, la vedere, la PSD. Datele din Monitorul Oficial arată că Marian Fişcuci apare ca sponsor tradiţional al partidului în 2011, cu 11.000 de lei, în 2009 cu 10.000 de lei, iar în 2008 cu 23.000 de lei, sumele aflându-se în topul celor declarate în numele unor persoane fizice.

116 milioane de euro în trei ani. Cererea de ofertă bate licitaţia

„Eu ştiu aşa: că domnul Liviu Dragnea pe unde dă bani, trimite Tel Drum. Depui proiect şi dânsul se uită şi stabileşte unde-i este dânsului mai favorabil şi poate trimite Teldrum. Până în 2012 a lucrat numai la Teleorman şi din 2012 a început să lucreze pe toată ţara. Asta este modalitatea de a da bani a domnului Dragnea”, susţine Marian Vanghelie.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice arată că Tel Drum a avut în acest an 8 contracte. Şase dintre acestea au venit de la autorităţile locale, iar două - cele mai mici - de la CNADNR. Volumul cel mai mare al afacerilor Tel Drum cu statul apare în 2014 în dreptul Consiliilor Judeţene Teleorman, Satu Mare şi Dâmboviţa, al comunelor Brastavu şi Molileni din judeţul Olt şi al primăriei Turnu Măgurele.

Contractul cel mai valoros a fost semnat de Primăria Turnu Măgurele, aflată în fieful PSD şi al lui Liviu Dragnea. Primăria a alocat 88,2 milioane de lei, echivalentul a 20,5 milioane de euro cu TVA inclus, pentru realibiliarea a trei străzi, lucrare atribuită în august Tel Drum, prin cerere de ofertă.

Restul celor 20 de milioane de euro ar urma să intre în compania de construcţii din contracte de modernizări de drumuri şi dintr-un sistem de tratare a apei în comuna Movileni din Olt. Dintre acestea, aproape 15 milioane de euro sunt deocamdată doar prevăzute, în contul unui acord-cadru încheiat de CJ Teleorman cu Tel Drum pentru întreţinerea pe timp de vară a drumurilor în perioada 2013-2017. SEAP nu a consemnat până acum informaţii suplimentare despre contractele subsecvente pentru a putea evalua facturile deja încasate. Lista completă a contractelor încheiate de autorităţile locale şi centrale cu Tel Drum, aici.

Dacă anul acesta contractele încheiate cu compania de construcţii din Teleorman însumează 40.791.850 de euro, anul trecut, valoarea lor a fost de 72,4 milioane, iar din 2012 încoace, după instalarea USL şi apoi a PSD la guvernare, acestea au însemnat, în total, 116,6 milioane de euro.


Sursa informaţiilor: SEAP

O analiză a modalităţii prin care autorităţile locale au ales să facă aceste achiziţii publice arată că cele mai multe au fost atribuite prin cerere de ofertă, procedură prin care instituţia trimite unui număr limitat de companii liniile generale ale proiectului, cerând oferte şi luând ulterior, pe baza acestora, decizia legată de câştigător.

În cazul licitaţiilor publice, dosarul de achiziţie indică faptul că la jumătate dintre acestea Tel Drum s-a prezentat ca unic ofertant.


Sursa informaţiilor: SEAP

2007-2010. Locul în topul contractelor cu statul

Analizele anuale din 2007 şi până în 2010 ale Ziarului Financiar, asupra marilor contracte cu statul conduc la concluzia că actuala poziţie a companiei din Teleorman este una record. Tel Drum a mai avut un an bun, 2007, în timpul celui de-al doilea Guvern Tăriceanu, susţinut politic din Parlament de PSD. Atunci firma lui Marian Fişcuci a ocupat locul 5 în Top 20 al companiilor care au făcut afaceri cu statul, cu o valoare cumulate a contractelor de 33 de milioane de euro.

În 2008, la începutul crizei financiare, Tel Drum a “căzut” pe locul 11, păstrându-şi însă, în mare parte, volumul de afaceri cu statul: contracte de 24,32 de milioane de euro în condiţiile în care cifra de afaceri anuală a companiei a fost de 27,60 de milioane de euro.

În anii guvernării PDL, Tel Drum s-a menţinut mai ales datorită contractelor locale. Valoarea totală a acestora, pentru 2009 şi 2010 cumulat, a depăşit şi atunci 100 de milioane de euro, ajungând, mai exact, la 107 milioane, cu care compania s-a plasat pe locul 19 la nivel naţional.

Circuitul banilor în triunghiul Tel Drum – Hotel Turris – presă locală

Asociată, în declaraţii publice ale oamenilor politici, cu imaginea lui Liviu Dragnea, compania de construcţii Tel Drum are acţiuni la purtător fără titluri nominale, nefiind, din punct de vedere juridic, direct legată de actualul vicepremier. La rândul său, Liviu Dragnea s-a delimitat public de Tel Drum SA, asumând doar colaborarea sa în calitate de fost preşedinte al CJ Teleorman cu compania de construcţii.

Un detaliu din istoricul de la Registrul Comerţului demonstrează însă legătura financiară a Tel Drum cu Hotel Turris, la care soţia lui Liviu Dragnea, Bombonica, a figurat ca acţionar până în octombrie 2013. Pachetul de 95,34% din acţiuni a ajuns la Cristina Mândroc, manager şi administrator al Hotel Turris, care apare ca martor în dosarul Referendumului, instrumentat de procurorul Lucian Papici, cu care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată.

Astfel, Tel Drum SA se înfiinţează în iunie 1998, ca firmă de construcţii, având Consiliul Judeţean Teleorman ca unic acţionar. În 2002, în timpul primului mandat al lui Liviu Dragnea ca preşedinte al CJ, instituţia iese din companie pachetul majoritar de acţiuni şi administrarea companiei ajungând la Marian Fişcuci, considerat un apropiat al şefului CJ. În ianuarie 2003, acţionariatul este completat, aşa cum cerea legea, cu alţi 4 membri. Aşa apar Neli Fişcuci, Mirela Costache, Marilena Ologeanu, şi Florea Neda, Marian Fişcuci păstrând controlul cu 96% din acţiuni.

Anul 2003 este momentul în care istoricul de la Registrul Comerţului al firmei consemnează, conform unui contract din noiembrie 2002, “dobândire hotel”, cu referire la Hotel Turris, în care Bombonica Dragnea, soţia lui Liviu Dragnea a deţinut official 95% din acţiuni până în octombrie 2013. Hotel Turris a fost astfel închiriat şi prins în “fondul de comerţ” al Tel Drum aproape 5 ani, până în februarie 2007, cu toate că perioada convenită initial era de 10 ani.

În 2004, AGA ia decizia convertirii acţiunilor nominative în acţiuni la purtător, operaţiune permisă de lege prin care atât acţiunile cât şi banii aparţin celui care deţine într-un anumit moment titlul care nu are însă un nume tipărit.

Un an mai târziu, în “fondul de comerţ” al Tel Drum apar două posturi de radio – Radui Sus şi Radio Z , ambele cu sediul în Hotel Turris, compania cumpărând ulterior şi o televiziune: General TVK.

Potrivit noii structuri a acţionariatului, din 2006, controlul companiei le este atribuit lui Mugurel Sorin Gheorghiaş, cu 44%, Liviu Lucian Dobrescu, cu 43,99%), lui Marian Fişcuci, cu 9,33%, Nelei Fişcuci, Marilenei Panaitov şi Mirelei Costache, Florea Neda cu câte 0,67%.

În prezent, compania apare fără asociaţi persoane fizice, fără asociaţi persoane juridice, fără asociaţi tip listă. Oficial, deţinători de titluri cumulative de acţiuni la purtător sunt Mugurel Sorin Gheorghiaş, Liviu Lucian Dobrescu, Marian Fişcuci, Mirela Costache, Marilena Panaitov şi Florea Neda.

Citește și: