Departamentul Politic
1702 vizualizări 25 iun 2018

"De la Ministerul Justiţiei am primit o scrisoare pentru a desemna o persoană de contact şi evident, de a formula o serie de considerente în perspectiva misiunii care urmează să vină de la Comisia Europeană pe partea de MCV, la sfârşitul lunii iunie. Domnul senator Robert Cazanciuc este desemnat din partea Senatului, având în vedere că dânsul conduce şi Comisia juridică," anunţa la finele lunii mai în Parlament, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană anunţa că urmăreşte cu atenţie modificările legislative din România. ”Lupta împotriva corupţiei şi asigurarea independenţei şi profesionalismului sistemului judiciar sunt de importanţă majoră. Acest lucru face parte şi din raportul Comisiei, din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). În acest context, urmărim îndeaproape reformele judiciare şi ale Codurilor penale din România. Vom analiza legislaţia adoptată şi compatibilitatea acesteia cu standardele Uniunii Europene şi internaţionale," a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Liviu Dragnea, întâlnire cu Frans Timmermans

În luna martie, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene şi i-a transmis că PSD şi ALDE îşi doresc să obţină ridicarea MCV, dar a solicitat ca obiectivele Mecanismului să nu mai fie în permanentă schimbare şi să se pună mai mare accent pe latura de COOPERARE a acestuia.

Viorica Dăncilă, premier

Şi Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Timmermans ridicarea MCV, dar a primit un răspuns mult mai tranşant: ”Nu e deloc imposibil, dar trebuie să urmaţi TOATE recomandările Comisiei. Nu există un termen limită pentru ridicarea MCV. Doar respectarea recomandărilor poate determina încheierea Mecanismului.”

 

Citește și: