Ana Petrescu
1565 vizualizări 15 nov 2018

"Am crescut în PSD. 30 de ani din viaţa mea am muncit cu mii de colegi şi colege pentru câştigarea alegerilor din '90 încoace şi acestor colegi şi colege vreau să le spun foarte clar că eu sunt un om de stânga, ataşat valorilor sociale. Mi se pare trist faptul că nu există argumente prin care să fiu atacată", a afirmat Corina Creţu, într-un interviu acordat România Tv.

Întrebată despre o eventuală demisie din PSD, comisarul european pentru politică regională a răspuns: "Nu, nu mă gândesc la ora actuală decât la a-mi îndeplini mandatul".

Aceasta a adăugat că cea mai tensionată relaţie pe care o are în prezent este cu Guvernul, precizând că este un lucru trist, însă nu are ce să îşi reproşeze în acest sens.

"Din păcate, cea mai tensionată relaţie pe care o am acum este cu propriul Guvern. Este trist, dar pe de altă parte nu am ce să-mi reproşez. Am spus care sunt riscurile de pierduri şi că trebuie accelerată implementarea proiectelor pe teren pentru această perioadă, că trebuie să ne batem pentru un buget mai nou. Prima iniţiativă pe care am avut-o ca şi comisar european a fost acel task-force pentru o mai bună implementare. Am preluat mandatul de comisar european cu 48% pentru perioada 2007-2013", a explicat Corina Creţu.

 

 

Pe de altă parte, aceasta a transmis un mesaj pentru Guvern, punctând că vrea să reia discuţiile "cu cifrele pe masă".

Declaraţiile Corinei Creţu vin în contextul în care au existat mai multe critici din PSD şi din partea Guvernului, respectiv a lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Acesta a spus că că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneriat-public privat în România, în condiţiile în care, potrivit BEI, studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale ar valora 120 milioane de euro.

Şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a susţinut că Creţu ar trăda interesele naţionale şi nu ar trebui să uite că a ajuns în funcţii pe listele PSD.

De asemenea, liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, i-a transmis Corinei Creţu trebuie să se decidă dacă este comisarul UE sau al PNL, solicitându-i acesteia să spună dacă politica de absorbţie a fondurilor se face cu Guvernul sau "doar cu unii primari PDL, la cafea şi recepţii scumpe".

 

 

De asemnea, Corina Creţu susţine că nu i s-a propus să fie premier, aceasta dorindu-şi să continue să fie comisar european.

"Nu mi s-a propus să fiu premier şi îmi doresc să lucrez ca şi comisar. Nu, nu intră în niciun caz în calculele mele de viitor. Eu le mulţumesc tuturor care mă consideră capabilă de acest lucru. În primul rând, vreau să îi mulţumesc mult domnului Victor Ponta. Nu intră în calculele mele să fiu prim-ministru. Vreau să îi urez succes. Dar pe de altă parte am văzut că şi domnul Băsescu a vehiculat numele meu. Eu am o altă treabă importantă pentru România. Ştiţi bine că nu a agreat numirea mea. Eu am această responsabilitate faţă de România şi faţă de români, nu faţă de Guvern, nu faţă de partide", a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, într-un interviu acordat postului România Tv.

Aceasta a transmis un mesaj pentru Guvern, în contextul tensiunilor care au apărut în ultima perioadă între comisarul european şi Executiv, precizând că vrea să reia discuţiile "cu cifrele pe masă".

 

 

"Vreau să dau un mesaj pentru Guvern, haideţi să reluăm discuţiile cu cifrele pe masă. Haideţi să vedem de ce investiţiile prin fonduri nerambursabile nu ar fi mai bune decât cele prin parteneriat-privat. O ţară trebuie să-şi epuizeze aceste resurse care vin gratuit şi apoi să meargă cu altele sau să meargă în paralel cu parteneriatele public-private", a completat Creţu.

Întrebată de ce crede că a fost atacată de unii colegi de partid, Corina Creţu a răspuns: "Nu ştiu, poate sunt nişte calcule politice. Nu îmi dau seama. Am fost foarte afectată. Am fost numită trădătoare de ţară şi aşa mai departe. Pe mine mă interesează ca aceste proiecte să se realizeze. Vreau să ne aşezăm la masă şi să discutăm exact".

Fostul prim-ministru Victor Ponta a înaintat în mai multe rânduri numele Corinei Creţu pentru funcţia de premier, de la 1 ianuarie 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE.

 

 

 

 

 

 

Citește și: