Diana MARCU
Sorina Ionaşc
14404 vizualizări 22 iun 2012

Crin Antonescu a declarat vineri că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu semnează decretul de numire al lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii, va cere parlamentarilor PNL să înceapă procedura de suspendare a preşedintelui. Demersul este susţinut şi de PSD, Victor Ponta precizând că nu va transmite la Cotroceni declaraţia pe care şeful statului i-a cerut-o ministrului desemnat al Culturii.

Antonescu: Nu accept din partea lui Traian Băsescu ceea ce alţii au acceptat

"Nu accept din partea lui Traian Băsescu ceea ce alţii au acceptat. Traian Băsescu a ajuns să facă din România o ţară aproape bananieră în privinţa raporturilor dintre instituţiile statului. Dacă Traian Bsescu nu semnează luni, în conformitate cu prevederile legale, constituţionale, investirea lui Puiu Haşotti, voi cere imediat parlamentarilor PNL suspendarea preşedintelui", a declarat Crin Antonescu, în această dimineaţă.

"Traian Băsescu, achită-te de obligaţiile constituţionale sau vei pleca", a spus Crin Antonescu în această dimineaţă într-o conferinţă de presă organizată la sediul USL. El a declarat că nici el, nici Victor Ponta nu îi mai permit şefului statului "înjosirea vieţii politice", a mai spus el.

El a precizat că Băsescu trebuie să înveţe să fie un preşedinte care respectă Constituţia, altfel, nu va mai fi preşedinte. "Pentru noi, preşedintele ţării nu este capul unei haite de animale, ci este, sau va învăţa să fie, sau nu va mai fi preşedinte, un preşedinte civilizat", a spus preşedintele PNL.

De asemenea, Antonescu a asigurat că preşedintele nu va mai proceda ca până acum şi că liderii puterii nu vor mai ţine cont de acţiunile lui. "Nu vom pune capăt prin cedarea şi supunerea pretenţiilor penibile, bananiere şi neconstituţionale ale lui Traian Băsescu. Investirea miniştrilor care trebuie să ocupe portofoliul celor demisionari se va face conform Constituţiei României, nu cu hachiţe de mascul alfa. Vă asigur că o va face fără să-şi mai bată joc de oamenii care urmează să fie miniştri, care au în spate votul electoratului, care au în spate instituţii legitime", a adăugat Antonescu.

Liderul penelist a găsit şi un motiv pentru care peşedintele României va acţiona în conformitate cu cererile partidelor de la putere, spunând că lui Traian Băsescu "îi este frică". "Traian Băsescu se comportă ca şeful unei haite şi de aceea îi este frică. De aceea va semna investirea lui Puiu Haşotti, pentrut că îi este frică", a completat preşedintele PNL.

Mai mult, Crin Antonescu a spus că şi premierul României este de acord cu acest punct de vedere, motiv pentru care mesajul transmis este unul clar. "Nici un centimetru de aceste reguli stabilite de Constituţia României, Traian Băsescu nu-şi va mai face de cap. Preşedintele României, Traian Băsescu , achită-te. Semnează investirea unui om care trebuie să fie ministru pentru că altfel vei pleca!", a încheiat co-preşedintele USL.

Ce i-a cerut Traian Băsescu lui Puiu Haşotti

Potrivit Mediafax, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, într-o scrisoare, ca ministrul desemnat al Culturii, Puiu Haşotti, să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.

"Luând în considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzaţi o parte dintre membrii Executivului şi impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de existenţa unor astfel de suspiciuni, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., într-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Haşotti, care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat", precizează Preşedinţia.

După această solicitare, ministrul desemnat al Culturii, liberalul Puiu Haşotti, a declarat, pentru Mediafax, că în jumătate de oră va depune la Palatul Victoria declaraţia cerută de către preşedintele Traian Băsescu privind teza sa de doctorat, apreciind că solicitarea este "inedită şi amuzantă".

El a mai precizat că va depune declaraţia "cu zâmbetul pe buze".

Ponta: Domnul Antonescu are dreptul să vorbească în numele USL

Parlamentarii PSD vor susţine o eventuală decizie a reprezentanţilor PNL de a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu dacă Puiu Haşotti nu va fi învestit ca ministru, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, precizând că nu va trimite la Cotroceni declaraţia lui Haşotti.

"Categoric nu voi transmite, pentru că nu transmit la nicio instituţie a statului, inclusiv preşedintele României, decât ceea ce este prevăzut în lege, ori alte declaraţii decât cele prevăzute în lege nu transmit. Eu voi susţine toate deciziile pe care le luăm în cadrul USL. PSD este într-o alianţă cu PNL în cadrul USL şi fără nicio excepţie vom fi împreună în toate acţiunile politice. Domnul Antonescu are dreptul să vorbească în numele USL", a spus Ponta.

Preşedinţia informează că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 25 iunie, la ora 19.00.

Puiu Haşotti este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, iar din anul 1995 este doctor în ştiinţe istorice.

Suspendarea preşedintelui, mai uşor de realizat

Referitor la posibilitatea de suspendare a preşedintelui, două proiecte de lege aprobate săptămâna aceasta de liderii parlamentari fac posibil acest lucru mult mai uşor. Prima modificare a fost adusă la iniţiativa a doi parlamentari USL, deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin, legea fiind aprobată de Camera Deputaţilor. Potrivit acesteia, hotărârile Parlamentului nu mai pot fi atacate la Curtea Constituţională, aici fiind inclusă şi o hotărâre de suspendare a preşedintelui.

Mai mult, Senatul a adoptat joi o modificare la Legea Referendumului, potrivit căreia preşedintele României poate fi suspendat cu votul a jumătate plus unul din cei care se prezintă la referendum, faţă de prevederea actuală, privind suspendarea cu votul a jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot.

Citește și: