Ana Petrescu
2093 vizualizări 18 sep 2018

Cele două personalităţi politice şi-au depus dosarele pentru a fi înscrise pe lista candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare din 2019. Primul a fost Crin Antonescu, a cărui soţie, Adina Vălean, actual europarlamentar, nu va mai candida pentru un nou mandat.

"Aşa cum a decis Consiliul Naţional, am depus dosarul. Să vedem. M-am înscris. Deocamdată urmăm procedurile partidului", a afirmat Vasile Blaga. 

Întrebat despre candidatura lui Crin Antonescu, Blaga a răspuns: "E o candidatură foarte bună şi eu mă bucur că şi-a depus şi dânsul candidatura pentru europarlamentare. Are multe de spus în politică. E un om cu multă experienţă şi sigur că are ce spune la Bruxelles".

Încă din primăvară, în mediile politice liberale se vehicula ideea ca listele pentru europarlamentare să fie deschise de preşedintele Ludovic Orban si de cei doi foşti lideri PNL Crin Antonescu şi Vasile Blaga.

"Probabil vor fi foarte mulţi colegi care îşi vor depune în continuare candidaturile, pentru că termenul este 1 octombrie,” a declarat Blaga. ”Deci este devreme. Vor fi evaluate de către conducerea partidului şi sigur că, dacă vor considera colegii că este un plus, pentru bătălia dificilă care va fi prima de anul viitor. Atunci sigur că vom merge mai departe".

La Consiliului Naţional al PNL din 4 august, liberalii au validat criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listelor pentru alegerile europarlamentare. Astfel,termenul pentru depunerea dosarelor pentru candidaturile PNL la europarlamentare este 1 octombrie 2018.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele PNL, Ludovic Orban declara că PSD e o formaţiune certată cu legea şi că ar trebui să primească „o mamă de bătaie” la europarlamentare „să le iasă politica din cap”. Liderul liberal este convins că partidul are capacitatea de a câştiga alegerile europarlamentare.

Cu altă ocazie, Orban aprecia că nu ar fi rău dacă primele nume pe lista PNL a candidaţilor pentru alegerile parlamentare ar fi Ludovic Orban, Vasile Blaga şi Crin Antonescu.

”A început înscrierea pe listă. Avem termen de depunere a candidaturilor pe 1 octombrie. Aştept cu interes candidaturi. Şi-au anunţat candidatura Mircea Hava, Dan Motreanu, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Cristian Buşoi, Marian Marinescu, cam aştia candidează. Sunt mulţi colegi care mi-au cerut să candidez, evident poate mulţi nu mi-au cerut că mă iubesc. Unii mi-ar fi cerut „candidează tu că dacă nu obţinem scorul pe care îl aşteptăm, tu o să răspunzi personal, alţii probabil m-au invitat să candidez sperând că voi creşte scorul partidului ”,declara Orban.

Marţi, Ludovic Orban s-a arătat bucuros că Antonescu va candida.

"În ceea ce mă priveşte, am spus că mă bucur că a luat această decizie şi că susţin candidatura domniei sale", a declarat Ludovic Orban, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, ba chiar ar putea deschide lista PNL. "De ce nu? Nu mă determinaţi să dau declaraţii. Vor decide forurile statutare. Avem o procedură care va fi respectată şi vom decide în conformitate cu ea".

Orban a refuzat să se pronunţe despre propria candidatură, dar a promis că "partidul va lucra în vederea obţinerii celui mai bun scor".

Citește și: