Cristian ANDREI
5190 vizualizări 30 iul 2011

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat că premierul Emil Boc nu este capabil să sporească încrederea publicului în Guvern, motiv pentru care ar trebui să-şi dea demisia.

Cristian Preda îşi menţine statutul de contestatar al premierului Emil Boc, deşi vara trecută a fost ameninţat cu excluderea din partid dacă va mai face declaraţii împotriva conducerii PDL. La finalul unei discuţii private, purtată în august 2010 cu preşedintele partidului, Cristian Preda a fost avertizat că a primit un cartonaş galben. "Am preferat să pun echipa şi interesul partidului deasupra propriului meu interes, dar am avut o discuţie între patru ochi cu Cristian Preda, iar după cartonaşul galben toata lumea ştie ce urmează", a precizat la momentul respectiv premierul.

Cu toate acestea, europarlamentarul a declarat ieri, la o emisiune tv, că Emil Boc "ar trebui să-şi găsească un alt job". Afirmaţia sa a fost făcută la postul Antena 3, deşi conducerea partidului a anunţat că membrii PDL vor boicota emisiunile acestei televiziuni. "Partidul se teme să ia vreo decizie în privinţa tuturor celor care au un vot acolo în Parlament, este o majoritate foarte strânsă. Eu nu mă simt deloc confortabil, eu am spus de-a lungul vremii şi de Boc că ar trebui să-şi găsească alt job. Nu mi-a dovedit de-atunci încoace că ar fi capabil să sporească încrederea publicului în această guvernare, din păcate. Asta e situaţia", a fost poziţia exprimată de Cristian Preda.

"Nu putem vorbi despre schimbarea premierului"

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu a declarat pentru gândul că "momentul politic al schimbării premierului a fost ratat". "Punctul meu de vedere este contrar cu cel al lui Cristian Preda, eu cred că premierul Boc nu trebuie să-şi dea demisia. Chestiunea schimbării premierului a fost la un moment dat discutată şi atunci am avut o părere destul de fermă, care se apropia mai mult de părerea lui Cristian Preda, dar am înţeles că momentul politic a fost ratat. Eu nu cred decât în schimbările care vin la vremea lor. Pe o înţelepciune a Ecleziastului că dacă ai ratat momentul unei schimbări, atunci e bine să te gândeşti de trei înainte dacă este bine să o mai faci sau nu. În acest moment nu cred că trebuie să vorbim despre schimbarea premierului, cu atât mai mult cu cât nu există un semnal clar din Coaliţie pe această temă. Mai e ceva ce ţine de o anumită înţelepciune politică când vorbeşti despre schimbare trebuie să ştii cu ce schimbi şi în condiţii. Am senzaţia că vorbind acum despre schimbarea lui Emil Boc, vorbim scolastic şi fără proiecte", a precizat Voinescu.

Acesta a spus că nu ştie care va fi reacţia premierului în cazul lui Cristian Preda, dar nu crede că "reprimând opinii PDL creşte şi se consolidează". Totodată, el a adăugat că este posibil ca problema să fie analizată în cadrul viitoarei şedinţe a conducerii PDL. "În momentul acesta nu avem o reacţie oficială a partidului pentru că PDL nu stă într-o stare de urgenţă ca de câte ori declară domnul Urban sau Preda ceva să avem o reacţie în următoarele 20 de secunde. Nu este un tip de urgenţă pentru PDL, dar este posibil ca problema să fie ridicată de unii colegi din conducerea partidului", a conchis Voinescu.

Citește și: